Ovoce a zelenina trochu jinak aneb Sklízíme s Labetou
15. 6. 2015 Tipy a triky
Čas sklizně je prošpikovaný nejrůznějšími návody, nápady, recepty po babičce i nejnovějšími gastronomickými trendy. Nejen pro ty, co by rádi vyzkoušeli něco nového, ale mají strach, protože co kdyby to náhodou nevyšlo, je tu Labeta. Vsaďte na naše osvědčené produkty. Připravte si domácí marmeládu či přesnídávku, naložte s námi okurky a jako bonus vám prozradíme recept na nálev na aspik a co s přerostlými okurkami.
Při přípravě chutných a trvanlivých domácích produktů bedlivě sledujte kvalitu ovoce a zeleniny. Nahnilé a potlučené plody nezpracovávejte, ve finále by pouze pokazily vámi odvedenou práci.
DIA jahodový džem
Budeme potřebovat: 1000 g očištěných jahod, Želírovací cukr vhodný pro diabetiky zn. Labeta (1 balení)
Jak na to: Jahody pokrájíme, 5–7 minut povaříme a odstavíme. Do horkého ovoce nasypeme želírovací cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání džem ještě jednou (3–5 minut) povaříme, při varu sbíráme pěnu. Hotovou marmeládu plníme do sklenic.
Labeta tip: Džem můžete dosladit fruktózou či dochutit kyselinou citronovou.
Malinová marmeláda
Budeme potřebovat: 900 g očištěných malin, Želírovací cukr 4:1 zn. Labeta (1 balení)
Jak na to: Maliny prolisujeme, do šťávy přidáme želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Nezapomínáme sbírat pěnu. Konzistenci marmelády odzkoušíme před plněním do sklenic tak, že trochu marmelády (2 kávové lžičky) nabereme na talířek a zchladíme 1-2 minuty v chladničce nebo mrazničce. Pokud je marmeláda příliš řídká, přidáme želírovací přípravek, pokud je příliš hustá, přidáme ovocnou složku nebo vodu. Je-li marmelád hotová, můžeme ji nalívat do skleniček. Sklenice se šroubovacím uzávěrem postavíme dnem vzhůru.
Labeta tip: Chceme-li marmeládu ještě trochu zdravější, použijeme na přípravu Třtinový želírovací cukr 4:1 zn. Labeta.
Ovocná přesnídávka pro děti
Budeme potřebovat: 1600 g rozmixovaných jahod nebo jiného ovoce, Želírovací cukr na jahody zn. Labeta (1 balení), 40 g bramborového škrobu, 1000–1100 ml vody
Jak na to: Očištěné a umyté jahody rozmixujeme (v přesnídávce pro větší děti mohou zůstat kousky), přidáme cca 1000 ml vody a 5 minut povaříme. Vsypeme 1 balení Želírovacího cukru na jahody a za stálého míchání přilijeme 40 g bramborového škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody. Povaříme 5 minut, nalijeme do skleniček, očistíme okraje a zavíčkujeme. Sterilujeme 25–30 minut při 80–85 ºC.
Labeta tip: Přesnídávky můžeme vyrábět z jednoho druhu ovoce, ale stejně dobrá je i kombinace několika chutí.
Nakládané okurky
Budeme potřebovat: okurky cca 2,5–3 kg, Lako zn. Labeta (1 balení), 1,75 l vody, 0,5 l 8% octa, 120 g cukru (popř. 40 tablet umělého sladidla), mrkev, křen, cibuli, kopr
Jak na to: Obsah sáčku Lako smícháme s vodou, octem a cukrem (popř. umělým sladidlem) a za stálého míchání 5 minut povaříme. Čisté okurky skládáme do sklenic, můžeme přidat na kolečka nakrájenou mrkev, křen, kousky cibule či snítku kopru. Okurkami naplněné sklenice zalijeme připraveným nálevem a zavíčkujeme. Sterilujeme 20–25 minut při 80 ºC. Skladujeme v suchu a temnu.
Labeta tip I: S pomocí Laka můžeme připravit ochucený nálev na aspik, závitky či vaječnou tlačenku. Do 400 ml horkého scezeného nálevu z Laka přidáme 1 sáček Želatiny čiré nebo Želatiny na vaječnou tlačenku a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
Labeta tip II: Přerostlé okurky můžeme nakrájet na řezy. Pokud okurky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme je scezeným nálevem, máme připravené okurky do bramborového salátu.
Více receptů, tipů a informací najdete na našich nových internetových stránkách.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 2 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 4 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 7 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Komentáře