Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Punčové řezy: Jak na šťavnatý retro dezert s vůní rumu a citronovou polevou? Jednoduchý návod zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Jednoduché punčové řezy. Kdo by neznal tuto voňavou a šťavnatou retro vzpomínku z našich cukráren. Připravit si se můžete i doma a překvapit tak návštěvu dezertem plným chutí a barev.

Dezert z retro cukrárny

Punčové řezy jsme mohli dříve najít v každé cukrárně. Dnes už je spíše mají v klasických cukrárnách s českými zákusky. Punčové řezy nádherně vypadají, krásně se vyjímají na talíři a mají také svou typickou chuť. Tyto řezy se skládají z vrstev propojených marmeládou, která jim zároveň dodává pikantní nádech. Ačkoliv vypadají komplikovaně, s dobrou organizací práce je zvládneme připravit i doma.

Tipy na přípravu punčových řezů

Aby se pláty těsta daly hezky odloupnout, vyplatí se pečicí papír potřít studeným máslem. Pokud nechceme dávat do dezertu alkohol, vypomůžeme si rumovou trestí (rumové aroma).

Řezy se skládají z několika vrstev. Všechny vrstvy se narovnají na sebe, a pak je zatížíme a necháme odležet alespoň tři hodiny. Tímto odležením řezy krásně provlhnou a navzájem se hezky propojí. Nejlepší je připravit si dezert večer, aby se do rána se odležel. Je třeba si tedy rezervovat dostatek času. S dalším časem je musíme počítat při tuhnutí polevy.

Citronovou polevu je třeba připravovat s postupným přiléváním tekutiny. Hotový dezert můžeme dozdobit čokoládovou polevou z obchodu, nebo si ji připravit doma

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Punčové řezy

Na tyto retro řezy budete potřebovat: na první plát těsta: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal, 5 lžic polohrubé mouky. Druhý plát těsta: 5 vajec, 5 lžic cukru krystal, 5 lžic polohrubé mouky, trochu červené potravinářské gelové barvy, na potření: 1 skleničku rybízové marmelády. Na rozvar: 300 g cukru moučky, 200 ml vody, 100 ml rumu a ½ lžičky kyseliny citronové. Na polevu: 250 g cukru moučky, 5 lžic mléka, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička Solamylu a čokoládová poleva. 

Jak na to? Předehřejte troubu na 170-180 °C. Dva stejně velké plechy vyložte pečicím papírem a lehce je pomažte studeným máslem. 

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte ho ručním šlehačem do husté bílé pěny. Trvá to zhruba čtvrt hodiny. Pak přidejte mouku. Pomocí metličky ji rozmíchejte a pak těsto nalijte na jeden z plechů. Dejte do trouby a pečte. Trvá to cca 5 minut (nesmí být moc vysušené). Upečený plát nechte vychladnout. Stejně připravte druhý plát těsta, který obarvěte červenou potravinářskou gelovou barvou. Vložte ho do trouby a pečte také asi 5 minut.

Nechte druhý plát vychladnout. Oba pláty pak rozkrojte na poloviny. Z vody, cukru a kyseliny citronové svařte rozvar. Nechte ho vychladnout, pak přidejte rum nebo rumové aroma, případně podle potřeby přidejte vodu.

Poskládejte dezert. Nejdříve světlý plát potřete  marmeládou, následuje barevný plát, potřete ho polovinou rozvaru, pak zase naneste marmeládu. Znovu položte světlý plát, rozvar, marmeládu, a nakonec barevný plát. Vše přikryjte papírem, na kterém se peklo, a navrch dejte volný plech, do kterého můžete nalít trochu vody. Nechte zatížené stát alespoň 3 hodiny. 

Z cukru, horkého mléka, citronové šťávy a Solamylu utřete hladkou polevu. Tekutinu přidávejte po částech, aby nebyla příliš řídká. Potřete polevou odleželý dezert. Nechte ztuhnout. Pak můžete na povrchu ještě vytvořit zdobení z čokoládové polevy. Po úplném zaschnutí polevy punčový dezert nakrájejte na řezy.

Náš tip: Připravte si punčové řezy jako z cukrárny podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více