Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Punčový řez je zákusek, ve kterém se mezi dvěma vrstvami světlého těsta ukrývá barevná vrstva punčem a rumem nasáklého piškotu. Pro svou vlhkost, vláčnost a chuť alkoholu miluje tento dezert většina mužů.

Slovo "punčák" znamená pro mnoho lidí punčové řezy nebo kostky, vonící rumem a zářící žlutou, oranžovou a červenou barvou. Dezertů s punčovinou však existuje mnohem více druhů a my vám chceme některé z nich představit.

Růzdé druhy punčových dezertů

Máme několik možností, jak zakomponovat punčovinu do dezertu:

  • Punčový dort se skládá ze dvou vrstev světlého těsta a mezi nimi je punčový plát. Ten namočíme do barevného rozvaru nebo upečeme růžový korpus zvlášť a prolijeme rozvarem. Ti odvážní mohou nakrájet plát na proužky, které namočí v různých barvách rozvaru a složí k sobě. Dort poléváme cukrovou polevou.
  • Punčové řezy jsou na přípravu jednodušší. Plát těsta, upečený na plechu, rozkrojíme na tři díly a jeden z nich prolijeme barevným rozvarem. Také můžeme jeden z plátů rozkrájet na více proužků, které máčíme v barevných rozvarech a skládáme k sobě. Po polití polevou a zaschnutí krájíme na řezy.
  • Punčová roláda jsou dva pláty těsta - jeden světlý (natřený marmeládou) a jeden barevný, které složíme na sebe a přelijeme barevným rozvarem. Oba pláty spolu smotáme od širší strany do rolády, zabalíme do fólie a necháme zatuhnout v lednici. Po vybalení roládu poléváme cukrovou polevou.

Dobroty s punčovou příchutí

Známe je převážně jako vánoční cukroví:

  • Punčové cukroví je velmi oblíbené na Vánoce. Na linecké těsto, vykrájené do různých tvarů, naneseme punčovinu (piškot smíchaný s rozvarem) a celé polijeme čokoládou. Výborné jsou také malé linecké košíčky, do kterých je vložená punčovina a vše je zalité cukrovou nebo čokoládovou polevou.
  • Punčové cupcaky ze světlého těsta upečeme v papírových košíčcích ve formě. Vykrajovátkem na jádřince nebo lžičkou odstraníme střed piškotu, který smícháme s barevným rozvarem a vložíme zpět do prohlubně na kousek marmelády. Košíčky přeléváme polevou nebo je zdobíme marcipánem.
  • Punčové kuličky připravujeme z mletých piškotů nebo z odřezků piškotového těsta, marmelády a punčového rozvaru. Obalujeme je v čokoládě nebo v bílém či v barevném fondánu, který jejich tvar krásně udrží. Kuličky lze připravit i jako truffles a darovat je v hezké krabičce nebo sáčku.

Na co nesmíme zapomenout

Uvařit rozvar a připravit si marmeládu a cukrovou polevu:
  • Punčový rozvar si připravíme předem, aby včas vychladl. Na jeho přípravu najdeme hodně receptů, dokonce i na rozvar bez alkoholu. Ještě horkou tekutinu nalijeme do misek, kde ji obarvíme potravinářskými barvami.
  • Upečené těsto potřeme pikantní marmeládou - rybízovou, malinovou nebo višňovou. Marmeláda zabrání tomu, že celý zákusek příliš nasákne rozvarem, a zároveň ho perfektně dochutí.
  • Cukrovou polevu smícháme s citrónovou šťávou, několika kapkami rumu (popřípadě kapkou červené barvy). Část polevy oddělíme do misky, kde ji obarvíme. Do bílé polevy nakapeme tečky nebo naneseme linky, které párátkem roztáhneme. Jinobarevnou polevou můžeme dezert namřížkovat pomocí lžíce.

Punčový dort, řezy i roládu krájíme ostrým nožem, namočeným v horké vodě a osušeným. Horký nůž projede cukrovou polevou a zajistí, že se poleva nepoláme a neroztřepí - řez bude krásně hladký.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více