Punčové dezerty jsou zákusky zářící barvami a vonící punčem a rumem
Punčový řez je zákusek, ve kterém se mezi dvěma vrstvami světlého těsta ukrývá barevná vrstva punčem a rumem nasáklého piškotu. Pro svou vlhkost, vláčnost a chuť alkoholu miluje tento dezert většina mužů.
Slovo "punčák" znamená pro mnoho lidí punčové řezy nebo kostky, vonící rumem a zářící žlutou, oranžovou a červenou barvou. Dezertů s punčovinou však existuje mnohem více druhů a my vám chceme některé z nich představit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Růzdé druhy punčových dezertů
Máme několik možností, jak zakomponovat punčovinu do dezertu:
- Punčový dort se skládá ze dvou vrstev světlého těsta a mezi nimi je punčový plát. Ten namočíme do barevného rozvaru nebo upečeme růžový korpus zvlášť a prolijeme rozvarem. Ti odvážní mohou nakrájet plát na proužky, které namočí v různých barvách rozvaru a složí k sobě. Dort poléváme cukrovou polevou.
- Punčové řezy jsou na přípravu jednodušší. Plát těsta, upečený na plechu, rozkrojíme na tři díly a jeden z nich prolijeme barevným rozvarem. Také můžeme jeden z plátů rozkrájet na více proužků, které máčíme v barevných rozvarech a skládáme k sobě. Po polití polevou a zaschnutí krájíme na řezy.
- Punčová roláda jsou dva pláty těsta - jeden světlý (natřený marmeládou) a jeden barevný, které složíme na sebe a přelijeme barevným rozvarem. Oba pláty spolu smotáme od širší strany do rolády, zabalíme do fólie a necháme zatuhnout v lednici. Po vybalení roládu poléváme cukrovou polevou.
Mohlo by vás zajímat
Dobroty s punčovou příchutí
Známe je převážně jako vánoční cukroví:
- Punčové cukroví je velmi oblíbené na Vánoce. Na linecké těsto, vykrájené do různých tvarů, naneseme punčovinu (piškot smíchaný s rozvarem) a celé polijeme čokoládou. Výborné jsou také malé linecké košíčky, do kterých je vložená punčovina a vše je zalité cukrovou nebo čokoládovou polevou.
- Punčové cupcaky ze světlého těsta upečeme v papírových košíčcích ve formě. Vykrajovátkem na jádřince nebo lžičkou odstraníme střed piškotu, který smícháme s barevným rozvarem a vložíme zpět do prohlubně na kousek marmelády. Košíčky přeléváme polevou nebo je zdobíme marcipánem.
- Punčové kuličky připravujeme z mletých piškotů nebo z odřezků piškotového těsta, marmelády a punčového rozvaru. Obalujeme je v čokoládě nebo v bílém či v barevném fondánu, který jejich tvar krásně udrží. Kuličky lze připravit i jako truffles a darovat je v hezké krabičce nebo sáčku.
Na co nesmíme zapomenout
- Punčový rozvar si připravíme předem, aby včas vychladl. Na jeho přípravu najdeme hodně receptů, dokonce i na rozvar bez alkoholu. Ještě horkou tekutinu nalijeme do misek, kde ji obarvíme potravinářskými barvami.
- Upečené těsto potřeme pikantní marmeládou - rybízovou, malinovou nebo višňovou. Marmeláda zabrání tomu, že celý zákusek příliš nasákne rozvarem, a zároveň ho perfektně dochutí.
- Cukrovou polevu smícháme s citrónovou šťávou, několika kapkami rumu (popřípadě kapkou červené barvy). Část polevy oddělíme do misky, kde ji obarvíme. Do bílé polevy nakapeme tečky nebo naneseme linky, které párátkem roztáhneme. Jinobarevnou polevou můžeme dezert namřížkovat pomocí lžíce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Punčový dort, řezy i roládu krájíme ostrým nožem, namočeným v horké vodě a osušeným. Horký nůž projede cukrovou polevou a zajistí, že se poleva nepoláme a neroztřepí - řez bude krásně hladký.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 45 minutami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 1 hodinou
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 12 hodinami
Brokolicové suflé
Přidáno před 13 hodinami
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 17 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře