Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
I když jsou v módě nové a moderní zákusky a dezerty z různých zemí, ty naše, na které si pamatujeme z cukráren našeho dětství, mají pro nás stále své kouzlo. Některé cukrárny dosud ty oblíbené zákusky pečou, a proto jsme rádi, když na ně někde narazíme, alespoň se zasníme a většinou neodoláme.
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo někomu pro radost jako dárek můžeme vyzkoušet.
Sladcí indiánci
Piškotový bufler, na něm z vyšlehaného vařeného sněhu vystavěná „věžička“ a celé polité křupavou čokoládou. Na buflery je třeba správně ušlehat piškot, sníh můžete vařit v páře nebo použít postup s cukrem svařeným na bublinu a zašlehaným do sněhu. Po částečném zaschnutí namočíte rychle do čokolády, můžete ještě dozdobit.
Likérové špičky
Základ tvoří také buflery z piškotového těsta jako u indiánků. Na natažení krému potřebujete speciální špičku do zdobicího sáčku, pomocí které vytvoříte komínek s tunýlkem. Tunýlek potom vyplníte vaječným likérem. Uzavřete pusinkou z krému a celé po důkladném vychlazení namočíte do čokolády.
Kremrole plněné sněhem
Listové těsto namotané na kovové trubičky, po upečení naplněné vařeným sněhem z bílků. Listové těsto můžete koupit, ale když už budete dělat kremrole, je lepší a nesrovnatelně chutnější těsto domácí. Vařený sníh opět můžete dělat dvěma způsoby: buď ve vodní lázni nebo do sněhu zašlehat horký cukrový rozvar.
Větrníky s karamelem
Velká kola z odpalovaného těsta, naplněná karamelovou a klasickou šlehačkou a politá fondánovou polevou. Odpalované těsto má několik zákonitostí, které musíte dodržet, pak se vám podaří. Karamelová šlehačka se dělá podobně jako pařížská – tekutou smetanu na šlehání svaříte s čerstvě vytvořeným karamelem, necháte vychladit do druhého dne a vyšleháte. Fondán můžete koupit a naředit na potřebnou hustotu.
Žloutkové věnečky
Kroužky z odpalovaného těsta naplněné vanilkovým krémem se žloutky (proto název žloutkové) a polité rumovou polevou. Opět je nutno dodržet pravidla pro výrobu odpalovaného těsta. Pokud krém obsahuje jen pudink bez žloutků, jsou to vanilkové nebo pudinkové věnečky.
Laskonky s griliášem
Kolečka nebo oválky z bílkového sněhu ochuceného ořechy nebo kokosem, usušeného v troubě jsou klasicky naplněné vanilkovým nebo karamelovým krémem s griliášem (mandle nebo ořechy v karamelu, které po ztuhnutí roztlučeme). Na laskonky lze koupit šablonu, aby byly stejné.
Košíčky s krémem a ovocem
Křehké těsto upečené v košíčkových formičkách, naplněné vanilkovým krémem, ozdobené ovocem a zalité želatinou. Jsou poměrně jednoduché, pokud máte formičky. Takové někteří vyrábějí na Vánoce nebo jiné velké svátky.
Pařížské rohlíčky
Z ořechového těsta stříkané tvary rohlíčků, tyček nebo věnečků. Po upečení ozdobené pařížským krémem a polité čokoládou. Pařížský krém vytvoříte ze smetany na šlehání svařené s čokoládou a druhý den vyšleháte s máslem.
Rakvičky se šlehačkou
Žloutková pěna nalitá do rakvičkových formiček a po upečení ve velmi mírné troubě ozdobená ušlehanou smetanou. Formičky musí být dobře vymazané, aby šlo pečivo vyklopit. Pečení v mírné troubě (spíš sušení) je důležité, aby pečivo neztmavlo.
Brambory s chutí marcipánu
Piškotové buflery spojené kakaovým krémem, vše obalené v marcipánu a práškovém kakau nebo polité čokoládou. Falešný marcipán můžete vytvořit z mléčné nebo varné hmoty. V menším podání mnozí děláme brambory jako vánoční nepečené cukroví.
Většinu retro zákusků podle receptů našich šikovných uživatelů lze s trochou šikovnosti zvládnout.
Komentáře
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkový krém: Chutná náplň s vůní rumu pozvedne chuť žloutkových věnečků
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Ořechové duté
casino
Hodnocení receptu je 3,5 (2×)