Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná v housce aneb český fastfood nejen na výlety: Klasiku z bufáčů si můžeme levněji a lépe připravit i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By cyclonebill - Fleischkäse, CC BY-SA 2.0

O sekané v housce by se dalo říct, že je takovou českou verzí amerického hamburgeru. Stejně jako on se skládá z plátku mletého masa umístěného mezi dva plátky rozkrojeného pečiva. Co na tom, že maso je vepřové a ne hovězí, místo nadýchané burgerové housky se používá křupavá pletýnka a místo kečupy či majonézy hořčice. Tuto českou klasiku zkrátka milujeme. 

Na výlety se sekanou

Sekaná v housce je specialita, která hlavně v dřívějších dobách byla tradičním výletním jídlem společně s řízky v chlebu. V létě s námi cestovala na Balaton, brali jsme si ji na výšlap na Sněžku, na celodenní výlet do lesa, když se jelo na houby a v zimě třeba na lyžovačku.

Šlo zkrátka o ideální praktický pokrm v balení, které se dalo vzít kamkoliv. Kromě toho se sekaná v housce prodávala i ve stáncích s rychlým občerstvením, a i dnes ji často seženete třeba na farmářských trzích nebo v řeznictvích. Jde totiž o vynikající oběd v poklusu, který uspokojí i milovníky klasické české kuchyně

Sekaná na bavorský způsob

I když sekanou v housce považujeme za takovou naši delikatesu, původně asi česká úplně není. Na podobném pokrmu si pochutnávají totiž i v Bavorsku a v Rakousku, kde je možná ještě větší fastfoodovou klasikou než u nás. Jen s tím rozdílem, že u našich sousedů dávají do housky trochu jinou sekanou, tzv. Leberkäse, která se vyznačuje mnohem jemnější texturou.

Právě tato sekaná se podává v housce nejčastěji, najdete ji snad u každého stánku s klobásami v Rakousku a v Bavorsku, servírují ji i k tuplákům piva na Oktoberfestu. Tato pochoutka má dokonce svůj vlastní název Leberkäsesemmel a nesmí v ní chybět kyselá okurka a bavorská hořčice

Sekaná potřebuje tučnější maso

Základem té naší sekané v housce jsou pak samozřejmě plátky typické české sekané. Ta se dá udělat z různých druhů mas, nejklasičtější je ale z kombinace vepřového a hovězího v poměru 2:1. Dá se však udělat i z masa drůbežího a nebo klidně i bez masa, čehož jsou důkazem různé houbové a zeleninové sekané.

Ta masové ale stále vede. Při její přípravě je ovšem lepší přestat myslet na případnou dietu a raději zvolit tučnější maso – jen tak bude sekaná dokonale šťavnatá. V případě, že byste měli maso méně tučné, je dobré do směsi vmíchat slaninu, máslo nebo i smetanu

Jak dochutit sekanou?

Dokonalou chuť pak sekané dodá česnek, cibule, majoránka a mletá paprika, v poslední době se objevují i verze s jinými bylinkami, třeba s tymiánem, který dodá sekané italský šmrnc.

Směs na tu pravou česku sekanou se obvykle zahušťuje namočeným pečivem nebo strouhankou. Použít však lze třeba i nastrouhané brambory, rýži nebo ovesné vločky.

Ochucená masová směs se nakonec peče v troubě, a to buď vytvarována do úhledných válečků nebo v chlebíčkové formě, u níž neriskujete, že by se vám sekaná rozpadla. A chcete-li si zajistit krásně hladký, nepopraskaný pokrm, stačí váleček před pečením potřít rukou namočenou ve vodě

K sekané jen dobrá houska

Když už si dáte práci s přípravou kvalitní sekané, je dobré, aby se se plátky daly do nějakého lepšího pečiva, krásně křupavého, voňavého a máslového. Je vlastně jedno, zda použijete housky raženky nebo pletýnky, pokud si je připravíte doma, povýšíte sekanou v housce na ještě větší dobrotu.

Okurka a hořčice nesmí chybět

Stejně jako burger potřebuje kečup a tatarku, neobejde se tato dobrota bez hořčice. Nejlepší je ta plnotučná, můžete klidně zkusit i sladší kremžskou či medovou nebo pikantnější dijonskou či žlutou anglickou. Pro ještě lepší chuť můžete přidat i zeleninu, nejlépe tu nakládanou. Nejvíc se k sekané hodí kyselé okurky, můžete ale použít i nakládané kapie a také nasekanou cibulku, třeba tu jarní, která dodá jídlu svěžest a křupavost. 

Náš tip: Vynikající českou sekanou, která chutná v housce i třeba s bramborem, si můžete připravit podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více