Cuketový karbanátek v housce: Vajíčka dodají bílkoviny, cuketa se postará o fantastickou šťavnatost, cibule zajistí výraznou chuť
3. 8. 2023 Ostatní
Cukety si stále užívají svou sezonu a mnoho lidí už si láme hlavu, jak je použít. Co takhle je nepřipravovat pouze jako klasickou zeleninu, ale udělat si z nich chutný burger, který ozvláštní každou grilovačku? Je to jednoduché a navíc i rychlé.
Jídlo pro každého
Dny úmorných veder na chvíli ustoupily, a tak se dá opět vytáhnout gril (ano, někdy to musí být pod střechou...) a připravit si na něm nějakou pochoutku. Někdo si potrpí na klobásky, hovězí steaky či burgery, některé dámy si raději nabídnou pouze zeleninu. Dá se ovšem najít kompromis a potěšit všechny.
Mohlo by vás zajímat
Burger nebo karbanátek
Stačí pouze zajít na záhon, kde vám donekonečna rostou další a další cukety, připravit si pár ingrediencí a vykouzlit zeleninový „karbanátek“, který můžete buď vložit do klasické hamburgerové housky nebo doplnit pouze lehkým salátem. Navíc se můžete spolehnout, že tohle jídlo je plné bílkovin, které jsou třeba pro tvorbu svalů, ale důležitou roli hrají i při hubnutí.
Cuketový burger s vejcem
Na výrobu speciálního burgeru budete potřebovat tyto suroviny: 250 g nastrouhané cukety, 1 středně velká cibule, 50 g strouhanky, 2 vejce velikosti M, špetka soli, pepř, bílky ze 3 natvrdo uvařených vajec, 2 lžíce rostinného oleje, worchesterovou omáčku.
Jak na to?
- Nastrouhanou cuketu lehce osolte a nechte „vypotit“. Mezitím si uvařte tři vejce natvrdo. Jakmile vychladnou, oloupejte je a bílky nastrouhejte.
- Na pánvi si osmažte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Cuketu, zbavenou vody, smíchejte v misce s osmaženou cibulí, strouhankou, bílky solí a pepřem.
- Na pánev, umístěnou na grilu či sporáku, nalijte olej, který necháte rozpálit.
- Přidejte část směsi a obracečkou ji přitiskněte, abyste vytvarovali placku.
- Smažte z každé strany zhruba 3 minuty.
- Servírujte v housce s rajčetem, cibulí, kyselou okurkou a majonézou nebo se zeleninovým salátem.
Pokud si potrpíte na domácí hamburgerové housky, zkuste si je vytvořit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Smažená cuketa v sýrovém těstíčku: Křehkým plátkům cukety dodá sýr šťavnatost a výraznější chuť, bylinky jemnou vůni
Manuál zavařování: Jak vybrat nejvhodnější sklenice na marmelády i kompoty a co udělat předem s víčky, aby práce nepřišla vniveč