Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Zdroj: Wikimedia Commons, Unidentified painter - Blairs Museum - The Museum of Scotland's Catholic Heritage, Public Domain

Na francouzský královský dvůr přišla Marie Stuartovna teprve jako šestiletá a byla připravována na roli manželky korunního prince Františka. Francie 16. století jí natolik učarovala, že i po návratu do rodného Skotska vyžadovala francouzská jídla a nechala vysadit francouzské odrůdy jablek.

Osud podobný Marii Antoinettě

Necelé dva roky byla francouzskou královnou. V pouhých 18 letech ovdověla a vrátila se zpět do Skotska, ale Francie se jí vryla pod kůži. Její život byl jako na houpačce a trochu se podobal osudu o dvě století mladší francouzské královny Marie Antoinetty – a to i včetně tragického konce na popravišti. Marii Stuartovnu však nepopravili Francouzi, pokyn katovi dala její teta, anglická královna Alžběta I.

Dvojnásobná královna milovala francouzské pokrmy

Přeskočme ale spletité a složité životní peripetie krásné Marie Stuartovny, nejprve francouzské a poté skotské královny, a podívejme se na její celoživotní lásku k Francii a francouzskému jídlu.

Ochutnala tam to nejlepší, co renesanční francouzská kuchyně mohla nabídnout. Na královské domácnosti se nešetřilo a nebylo výjimkou za jediný den v kuchyni připravit 2 telata, 16 ovcí, 5 prasat, 7 hus  a k tomu nějaké kusy hovězího, zajíce, bažanta i skřivana.

Sladké ovoce a dezerty

Na stole nikdy nechybělo ovoce, vždyť v zahradách zámku Chenonceau, kde Marie žila, rostly broskvoně, meruňky a jabloně. Keře rybízu a lesních jahod nebo morušovníky byly obsypány plody. Překvapivě se tam dařilo i banánovníkům. Marie si nejvíc pochutnávala na melounech.

Sladké sušené ovoce bylo základem mnoha zákusků a dezertů. Mladá královna mohla ochutnat i dortíky a bonbóny s cukrem, který byl luxusním zbožím. Na jídelníčku byl marcipán i hustá lepkavá pasta z kdoule a pomerančů podobná marmeládě.

Přivezla si sto beden vína a sazeničky stromů

Když se v srpnu 1561 Marie definitivně vracela do rodného Skotska, doprovázela ji loď plná francouzských potravin a sto beden francouzského vína. Nechyběly ani sazeničky ovocných stromů, především jabloní a hrušní.

Zvykat si musela na omezenější výběr sezónní zeleniny a ovoce. Skotská kuchyně byla jednoduchá i v královském paláci v Edinburghu a skládala se z vydatných polévek, vařeného masa, uzených ryb, ovesné kaše a kapusty.

Máslové sušenky a silná polévka z koroptví 

Návrat Marie s sebou přinesl obohacení nevýrazných pokrmů o francouzské chutě. Nechávala si například péct tenké a křehké máslové sušenky ochucené carawayem, což je druh kmínu hodně podobný anýzu.

Královna Marie nade vše milovala silnou polévku z koroptví, která byla náročná na přípravu. Na tu se spotřebovaly vždy dvě koroptve a nešetřilo se ani jinými surovinami. Přidávalo se také máslo a slanina. Polévka se servírovala s kusy masa, bílým chlebem, sypaná pistáciemi a jádry granátového jablka.

Sladkosti zdědil lékárník

Konec svého života strávila Marie v anglickém zajetí a jedinou útěchou se jí stalo jídlo. Dokonce prý i výrazně přibrala na váze.

Zajímavé je, že Marie Stuartovna si dobrého a kvalitního jídla natolik vážila, že v závěti odkázala všechny své sladkosti a různé pro ni důležité a oblíbené potraviny svému lékárníkovi.

Náš tip: Dostali jste chuť na dobrou silnou polévku? Hovězí vývar s játrovými knedlíčky podle našeho videoreceptu by neudělal ostudu ani na královském stole.

Zdroje informací:

pressandjournal.co.uk: ShortbrPotage à la Reine: The Great Tudor Bake Offead fit for a queen as Mary Queen of Scots is linked to historic Scottish biscuit

thetudortravelguide.com: Potage à la Reine: The Great Tudor Bake Off

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více