Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka
Zdroj: Profimedia

Je to již týden, co v Praze otevřel svou u nás první pobočku nový fastfoodový řetězec Popeyes a stále se na místní smažené kuře a burgery s ním stojí dlouhé fronty. Louisianské kuře si však můžete vychutnat i bez fronty. Snadno si ho totiž připravíte doma tak, že bude chutnat téměř jako originál.

Popeyes nebo KFC?

Smažené kuře si většinou u nás spojujeme z jinou fastfoodovou restaurací, a sice s KFC, ta má ale nyní u nás konkurenci v podobě Popeyes. Právě jako soupeř KFC tento řetězec v 70. letech minulého století v New Orleans v americkém státě Louisiana vznikl.

Od té doby bylo otevřeno po celém světě již více než 4000 poboček a pro mnohé Popeyes pomyslný souboj s KFC vyhrává. O tom, které kuře zachutná právě vám, se můžete nyní přesvědčit v Praze na Václavském náměstí sami. 

Kuře v Popeyes pro milovníky pálivého

Kouzlo kuřete z Popeyes spočívá ve šťavnatosti a krásně křupavém těstíčku, což ho přibližuje ke KFC. V Popeyes ovšem sázejí na speciální postup přípravy, kdy se kuřecí plátky nebo kousky nejprve marinují 12 hodin v podmáslí, což činí maso křehčím.

Poté se maso prohodí dvacetkrát v mouce, pak ponoří do ochuceného těstíčka a znovu se opět přesně dvacetkrát prohodí v mouce. Pak už jen stačí je oklepat a přesně šest minut smažit při teplotě 170 °C  dozlatova. Právě tento postup propůjčuje těstu onu úžasnou křupavost. 

Chuť louisianské omáčky

Zatímco chuť kuřete z KFC je založena na tajné směsi bylinek, v Popeyes těstíčko ochuzuje louisianská omáčka. Jejím základem jsou papričky cayenne, které se v omáčce smíchají se solí a s octem, což jim dodává specifickou pikantní chuť. Ta je typická právě pro omáčky v louisianském stylu, jako je třeba klasické tabasco

I když i na louisianskou omáčkou u nás můžete narazit v některých eshopech se zahraničními potravinami (např. Italyshop.cz), můžete ji nahradit právě i tabascem. Někdy se místo omáčky používá i jen kombinace kajenského pepře, mleté papriky a cibulového a hořčičného prášku. 

Kuře skoro jako v Popeyes

Originální receptura na kuře z Popeyes je sice tajná, existuje však mnoho zdařilých napodobenin, takže si kuře podobající se tomu pravému, můžete snadno udělat i doma. Typickým jídlem v Popeyes jsou hlavně kuřecí kousky (nuggety, křídla nebo paličky), které můžete vyzkoušet podle následujícího receptu.

Toto kuře je navíc chutná přesně jako to v Americe. V českém Popeyes totiž dělají kuře mnohem jemnější, aby víc vyhovovalo českých chutím. A jak tedy kuře připravíte?

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou bez kostí, nakrájených na proužky, ⅓ šálku louisianské pálivé omáčky, tabaska nebo srirachy, ½ šálku podmáslí, ⅔ šálku hladké mouky, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky soli, 1 lžičku chilli koření, 3 vejce. 

  1. Každé kuřecí prso nakrájejte na čtyři nebo pět proužků. V malé misce smíchejte pálivou omáčku a podmáslí. V polovině této směsi nechte nejméně 30 minut (lépe ale hodinu či dvě) marinovat kuřecí maso. 
  2. Mezitím smíchejte mouku, chilli papričky, uzenou papriku a sůl. Rozšlehejte vejce s druhou polovinou směsi podmáslí a pikantní omáčky. 
  3. Kuře osušte a jednotlivé kousky obalte v moučné směsi, ponořte do vaječné směsi a nakonec opět do moučné směsi.
  4. Do pánve nalijte dostatek oleje, aby byla vrstva vysoká aspoň 2,5 cm. Olej zahřejte na teplotu  teplotu 180 °C. Kuře smažte v rozpáleném oleji pěkně dozlatova. 

Náš tip: Máte-li rádi křupavé kuřecí dobroty, vyzkoušejte třeba i tyto řízky v parmazánové strouhance podle našeho video receptu. 


 
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více