Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční cukroví má nejen dobře chutnat, ale taky hezky vypadat. A může i překvapit nebo pobavit. To je případ lineckého, které vypadá jako čajové sáčky. Těsto je na přípravu snadné a s vykrajováním pomůže foto návod.

Linecké jako čajový sáček 

Jestli máte rádi linecké pečivo, pak vás možná zaujme i tato jeho podoba. Vykrojené do tvaru čajového sáčku a následně ještě dozdobené a polévané je zajímavým zpestřením tradičních druhů cukroví. Ostatně, on to tradiční druh je, jenom v malinko jiné podobě. 

Připravila jsem i názorný foto návod, aby pro vás byla práce co nejsnazší. Troufám si říct, že těsto i postup jsou vhodné pro začátečníky a se zdobením mohou pomáhat i děti. 

Recept na čajové linecké 

Při přípravě těsta použijte klidně svůj vyzkoušený recept na linecké. Já dělám léta těsto podle vzoru 3-2-1. Tedy, že na 3 díly mouky připadnou 2 díly másla a jeden díl cukru. Konkrétně na jednu menší dávku budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky a 1 vanilkový cukr. Na dozdobení pak potřebujete 1 čokoládu a čajové sáčky.

Jak na to? Těsto si ze všech surovin zpracujte den, nebo alespoň dvě hodiny, předem a nechte je vychladnout. Následně předehřejte troubu na 170 stupňů. Podle foto návodu (viz galerie níže) vykrojte čajové sáčky. Do nich ještě na správném místě udělejte dírku (třeba brčkem) na následné provlečení provázku. 

Linecké dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 7 minut. Z čajových sáčků opatrně odstřihněte šňůrky tak, abyste čaj neporušili. Cukroví nechte vychladnout a dírkami provlékněte šňůrky odstřižené z čajových sáčků. Následně linecké přelévejte rozehřátou čokoládou. 

Moje tipy: 

  • Doporučuji vyválet těsto asi na 4 mm, rozhodně ne moc tenké, mohlo by se po upečení a zdobení lámat. 
  • Linecké můžete také po dvou slepit k sobě a až pak provlékat šňůrkou a přelévat čokoládou. 
  • Linecké nejlépe ochutí pravá vanilka, ale pokud ji nemáte, tak je vhodný i vanilkový cukr. Vanilinový moc parády neudělá. 
  • Nejrychlejší vykrajování je, když si pomocí rádýlka na vyváleném těstě vykrojíte obdélníky v řadě vedle sebe, a poté už jen jednotlivě přikládáte čajové sáčky a odkrajujete rohy. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více