Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete vůni perníčků, ale nebaví vás čekat, až změknou? Nemusíte! Tento recept zaručuje, že jsou perníčky měkké hned po upečení a měkké i zůstanou. Tedy, pokud se rychleji nesnědí.

Naše domácí perníčky 

Víte, že na 21. listopadu vychází Den perníků? Je to tedy možná ideální chvilka zadělat těsto, které bude tuze vláčné a voňavé, se kterým se dobře pracuje, skvěle se upeče a perníčky z něj nemají chybu. 

Recept na právě takové těsto pro vás mám. Za léta, kdy peču, jsem vyzkoušela receptů ne perníčky vícero a mám je dodnes ve své příruční malé kuchařce založené. Ale pořád se vracím k tomuto původnímu, ve kterém jsem během let jenom Heru nahradila máslem a malinko upravila množství medu

Medu je tedy v těchto perníčcích o trochu více, ale díky tomu jsou opravdu voňavé a neskutečně chutné. Kakao do těsta nedávám, i když i to jsem zkusila. V naší rodině se ovšem recept s kakaem neujal, protože kakao pro nás přebíjí chuť medu a koření. A my jsme zkrátka spíš na ten med. 

Perníčky jsou právě kvůli absenci kakaa i světlejší a jdou tedy nejen chutí, ale i barvou do medového tónu. Ale už vás nebudu déle napínat, tady je náš, dvaceti lety pečení vyzkoušený, recept. 

Univerzální těsto na hned měkké perníčky 

Na parádní měkké a tvárné těsto na perníčky budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g trochu povoleného másla, 4 lžíce polotekutého medu, 1 lžičku sody a 2 lžičky perníkového koření. Na dokončení: 1 vejce, 1 bílek a 180 g moučkového cukru 

Jak na to? Všechny suroviny ručně nebo v robotu zpracujte na kompaktní těsto. To zabalte a dejte do lednice minimálně na 24 hodin, ale klidně je tam nechte několik dní. Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválejte, vykrajujte tvary a ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem. 

Perníčky pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 8 minut. Že jsou upečené, to poznáte podle toho, že je lze snadno nadzvednout od plechu a při lehkém zatlačení prstem se těsto nepropadne.  

Upečené perníčky vyndejte i s plechem z trouby a perníčky ihned potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte je zcela vychladnout a dle své fantazie zdobte polevou. 

Bílkovou polevu na perníčky připravíte tak, že ručně utřete bílek a 2-3x prosátý moučkový cukr dohladka. Vzniklou polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky jí nazdobte. Nechte zcela zaschnout. 

Moje tipy

  • Proč těstu říkám "univerzální"? Protože perníčky z něj pečeme obvykle už před Mikulášem, ony se do Mikuláše snědí a pak je pečeme na Vánoce znova. A nejen to. Tohle těsto využívám i před Velikonocemi, kdy z něj dělám velikonoční perníkové kraslice. A hodí se i na medové plátky k výrobě medovníku. Takže opravdu - téměř univerzální perníkové těsto. Nevyužijete je jen tam, kde je potřeba, aby byly upečené perníky tvrdší (třeba při stavění chaloupky). 
  • Nebojte se toho, že je těsto při zpracování trochu měkčí. V lednici ztuhne a pak se s ním velice dobře pracuje (vyndávejte je vždy po částech). Rozhodně nepřidávejte mouku, perníčky by nebyly tak měkké. 
  • Vyvalování těsta: Doporučuji vyválet těsto na silnější plát, asi 4 mm, jinak se perníčky snáz vysuší. Tuhle radu mi dala kamarádka, zkušená perníkářka, a opravdu to funguje.
  • Potírání perníčků vajíčkem: Ze všech možných způsobů se mi nejvíce osvědčilo potírání ještě horkých perníčků ihned po upečení, a to celým rozšlehaným vajíčkem. Při potírání před pečením perníčky trochu popraskají, při potírání jen žloutkem a vodou se zase tolik nelesknou. 
  • Skladování perníčků: Upečené a nazdobené perníčky skladujte nejlépe v plechové krabici, vystlané čistým pečicím papírem, a to na chladném místě, třeba na balkoně, nebo na parapetu. K těmto perníčkům nemusíte nikdy přidávat jablko. Pokud se nesní (což tedy reálně hrozí), vydrží stále krásně měkké. 

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli