Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikulášské hubinky podle Sandtnerové: Křehké sněhové cukroví s neobvyklou náplní se rozplývá na jazyku a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, Petra Dvor.

Pusinky jsou tradičním vánočním cukrovím. Jsou sladké, křehké, nadýchané, přímo se rozplývají na jazyku a dají se udělat na mnoho způsobů. Vylepšit je můžete mletými oříšky, mandlemi či voňavými esencemi a nebo sušenými švestkami jako prvorepubliková kuchařská legenda – M. J. Sandtnerová. 

Sněhové cukroví ozdobí i stromeček

Pusinky jsou cukrovím, do jehož přípravy se většinou pouštíme, když nám zbydou bílky z předchozího pečení. Základem tohoto oblíbené cukroví je totiž tuhý sníh z bílků ušlehaných s cukrem, který se může doplnit mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. I obyčejné sladké pusinky jsou ovšem krásnou ozdobou mís s cukrovím nebo i vánočního stromečku. 

Pusinky nebo hubinky?

Ve vyhlášené kuchařce M. Janků Sandtnerové, podle níž za první republiky vařila většina tehdejších hospodyněk, najdete receptů na pusinky hned několik. Sandtnerová jim říká hubinky a kromě klasických jen sladkých najdete v její Knize rozpočtů a kuchařských předpisů i recepty na hubinky mandlové, datlové nebo třené s citronovou šťávou

Mikulášské hubinky jsou vylepšené nejen ořechy, ale navíc ještě sušenými švestkami. V originálním receptu Sandtnerové se švestky přidávají celé naplněné mandlovou směsí podobné marcipánu. Švestky se pak zakryjí sněhem, takže po kousnutí do pusinky vás čeká sladké ovocné překvapení. Pusinky si ovšem můžete zjednodušit i tak, že do sněhu společně s mletými ořechy vmícháte i najemno nasekané švestky. 

Jak na sněhové cukroví?

Při přípravě hubinek je pak hlavně důležité nezapínat troubu na vysokou teplotu. Pusinky se totiž musí sušit při mírné teplotě, ideálně jen při 90-100 °C asi hodinu až 90 minut. Čím vyšší je teplota, tím jsou pusinky rychleji hotové, ale nejsou pak tak krásně bílé. To, že jsou pusinky hotové, poznáte tak, že jsou na povrchu tvrdé a jdou snadno odlepit od pečicího papíru. Rozhodně by jejich spodní strana neměla být vlhká a lepkavá

Sněhové hubinky podle Sandtnerové

Pusinky se většinou pečou jako vánoční cukroví, ty mikulášské ale můžete dětem připravit k svatému Mikuláši místo tradičních čokolád a jiných sladkostí. Určitě budou nadšené. Takto je upečete přímo podle receptu Sandtnerové

Budete potřebovat: 30 velkých sušených švestek nebo pěkných datlí. Na mandlové těsto si připravte: 50 g lískových oříšků, 50 g mandlí, ½ bílku na utlučení, 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 10 g pomerančové kůry. Na sněhové těsto: sníh z 5 bílků, 300 g krupicového cukru, 5 g kakaového prášku a 1 žloutek.  

  1. Pěkné, velké, sušené švestky dejte do hrnce, zalijte je malým množstvím vody a uvařte – nesmí být však příliš měkké. Pak vodu slijte a švestky nechte v sítku okapat. 
  2. Mezitím si připravte mandlové těsto. Opražené lískové oříšky a loupané mandle umelte, smíchejte s polovinou bílku a dobře je v hmoždíři utlučte. Pak je dejte na prkénko, smíchejte s moučkovým cukrem a celým bílkem, přidejte v cukru naloženou, najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a vše zpracujte v tuhou hmotu. Pak ji rozdělte na 30 dílku (přesně tolik, kolik máte švestek). 
  3. Okapané, osušené švestky zbavte opatrně pecek (pokud je mají), z mandlové těsta vytvarujte malé šištičky velikosti pecek a naplňte jimi vypeckované švestky. 
  4. Z čerstvých bílků ušlehejte hodně tuhý sníh a zašlehejte do něj menší polovinu krupicového cukru. Pak vyndejte metlu a druhou polovinu cukru do sněhu zamíchejte rychle a lehce vařečkou společně s kakaovým práškem. 
  5. Sněhovou hmotu vložte do velkého zdobicího sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte z poloviny hmoty malé hromádky. Doprostřed každé položte plněnou švestku a švestky opět zakryjte zbylou sněhovou hmotou, aby nebyly vidět a vznikly hezké kulaté hubinky. Mezi jednotlivými hubinkami nechte rozestupy. Během pečení zvětší svůj objem. 
  6. Plech s hubinkami vložte do mírně vyhřáté trouby a sušte je, dokud na povrchu neztvrdnou. Pak je lehce potřete žloutkem a dejte do teplejší trouby zrůžovět. 
  7. Hubinky lze připravit i z datlí a bez kakaového prášku. 

Náš tip: Klasické sněhové pusinky si můžete udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více