Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět tipů na jedlé dárky nejen k Mikuláši: Čokoládové pralinky se rozplývají na jazyku a müsli tyčinky jsou slaďoučké i bez cukru
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Ještě dostatečně s předstihem, než se rozezvoní mikulášské zvonce, máme pro vás tipy na jedlé dárky nejen k Mikuláši. Inspirujte se, co dobrého připravit dětem pro radost.

Tipy na jedlé dárky nejen k Mikuláši

Ještě nějaký ten den potrvá, než bude chodit Mikuláš, ale už teď se můžeme připravit na nadílku. Jedlé dárky si přichystáme doma podle našich představ. A hodí se nejen 5. prosince. 

Jako dárky se pro děti hodí třeba ovoce v čerstvé i sušené podobě. Výborné jsou směsi oříšků a semínek, a pak je tu čokoláda v nejrůznějších podobách. Inspirujte se variantami jedlých dárků. 

1. Andělské sušenky

Sušenky na sto způsobů, a pokaždé jinak. Mohou být jen obyčejné máslové, oříškové, čokoládové. Ke každé příležitosti se hodí sušenky. Aby byl dárek "andělský", můžeme do klasických máslových sušenek vyrazit razítkem obrázky andílků. Je ale také možné přichystat skutečně vynikající sušenky s mandlemi a marcipánem, nebo fondánem (jako v níže uvedeném tipu).

Náš tip: Upečte marcipánové sušenky, kterým můžete dodat obrázky andílků.

2. Domácí müsli tyčinky

Müsli tyčinky jsou skvělou svačinkou, když nejen drobotinu honí chutě. Tyčinku můžeme koupit, ale také přichystat tak, aby kromě chutí byla i zdravější. Základ lze v různých obměnách připravit z vloček, oříšků, sušeného ovoce, medu a špetky soli. Jsou snadné na přípravu a mohou být pečené i nepečené

Náš tip: Upečte vynikající müsli tyčinky bez přidaného cukru a mouky

3. Granola

Z granoly můžeme přichystat skvělou snídani. Může být ale ze surovin, které si vybereme, a ne z těch, které si zvolil výrobce. A ještě báječně chutná. Základem bývají většinou ovesné vločky, doplněné o ořechy, med a tuk, to vše upečené dozlatova. Existuje ale spousta variant, jak základ křupavoučkých kousků pozměnit, a přinášet nové chutě.  

Náš tip: Připravte dáreček v podobě čokoládové granoly se spoustou oříšků.

4. Čokoládové pralinky

Dětem můžeme připravit různé podoby čokolády. Dobrý nápad je čokoláda nalitá do formiček. Vlastní čokoládové kousky připravíte z: 250 g 100% ztuženého tuku, 250 g cukru moučky, 1 vanilkového cukru, 100 g kakaa a 80 g sušeného mléka. Jak na to? Do menšího kastrolu nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do tohoto kastrolu dejte další kastrol a nechte v něm rozpustit tuk, přidejte cukry, mléko a kakao a vše míchejte, dokud se nespojí do hladké hmoty. Plňte do formiček a nechte ztuhnout v chladu. Ztuhlé vyklopte. 

Můžeme ale přichystat i čokoládové bonbony nebo pralinky. Nebude v nich alkohol jako ve verzi pro dospělé, nabízí se ale například kokosová, ořechová, nebo například perníková náplň.  

Náš tip: Přichystejte plněné čokoládové pralinky s různými druhy náplní.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

5. Domácí nutella

Nutella. Už jen to slovo vyvolává ve spoustě dětí nadšení. Ale nemusíme skleničku této směsi s čokoládou a oříšky kupovat v obchodě. Připravíme si ji doma. Čokoládovo-oříšková směs má spoustu variant. Můžeme ji třeba přichystat z pražených lískových oříšků, sladkého kondenzovaného mléka, medu a hořké čokolády. A nakonec voňavou směs samozřejmě dáme do krásné skleničky a oči dětí se určitě rozsvítí radostí. 

Náš tip: Ke skvělým jedlým dárečkům vždy patří perníčky. Upečte takové, které jsou ihned měkké podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více