Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak upéct večerní pusinky? Vtip je v jedné přísadě a netradičním postupu!
Zdroj: Šárka Adámková

Pusinky, hubinky, křehotinky... tolik je názvů pro jedno dokonalé cukroví. Bílkové sněhové pusinky, které se někomu daří bez potíží, a naopak jiný vytahuje z trouby buď placky nebo jakési hromádky se žvýkavým vnitřkem. Zkrátka, tohle choulostivé cukroví rádo zlobí. Zkusím vám dnes poradit, jak je zkrotit velice snadno na první dobrou!

Nadýchané jako pírko 

Podobně jako u světově proslulého dortu Pavlova, i od pusinek chceme, aby byly na povrchu jemné a křehké. Ale zatímco Pavlova má být uvnitř vláčná, pusinky musejí být naopak vysušené. Ne tvrdé, ne žvýkavé, ale krásně křupavé. Tak, aby se doslova rozplývaly na jazyku. Ostatně, je to i jedno z mála cukroví, které nemusíme nechat uležet a naopak je máme skladovat na suchém místě, aby právě křupavé zůstalo. A to není jediný pořadavek. Pusinky by také měly mít krásně bílou barvu a držet tvar. Aby toho všeho bylo dosaženo, musíte umět správně vyšlehat bílky, ideálně nad párou, nebo takzvaně za syrova vyšlehané bílky smíchat se svařeným cukrem. K dovršení celé té mašinérie je potřeba pusinky sušit ve velmi mírně vyhřáté troubě. Slovo pečení se vlastně pro tuto přípravu ani nehodí. Že už se vám z toho všeho motá hlava? Nemusí! Celý proces se dá zvládnout i jinak. Stačí k tomu jedna přísada navíc a pak trochu zvláštní postup. 

Rozpalte troubu! 

Teď se možná zdá, že si protiřečím. Pusinky se mají přece pomalu sušit v mírně vyhřáté troubě... Nebo ne? To je právě ten trik! Takže, teď vážně, pro tentokrát začněte tím, že rozpálíte troubu na 190 °C. Udělejte to ale večer. Za chvíli zjistíte proč. Jakmile budete mít troubu zapnutou, vyšlehejte si 2 bílky do polotuha a postupně k nim přišlehávejte 130 g krupicového cukru, smíchaného s vydlabanou dření z 1 vanilkového lusku. Nemáte-li vanilku, lze ji vynechat, nic se nestane. Jakmile máte pevný hladký sníh, který na metličce vytažené ze sněhu tvoří špičky, přijde na řadu právě jedna přísada navíc. Jsou jí mleté vlašské ořechy. Na tuto dávku potřebujeje 60 g. Do sněhu je ovšem musíte vmíchat jemně a lehce, zapracovávajte je ideálně stěrkou na těsto, a to hezky od kraje ke středu a jedině ručně, nikdy ne šlehačem. Sněhovou hmotou ihned naplňte cukrářský sáček s trezírovací špičkou a tvaruje na plech vyložený pečicím papírem pusinky. Pokud nemáte sáček s trezírovací špičkou, použijte dvě kávové lžičky a s jejich pomocí tvořte na plechu malé hromádky. Z jedné dávky sněhové hmoty pokryjete tak akorát jeden plech. A teď pozor! Plech plný pusinek vložte do trouby předehřáté na těch 190 °C a nechte zapnuté ještě asi 2 minuty. Pak troubu vypněte a jděte si lehnout. Nic neotvírejte, nic nekontrolujte, zkrátka nechte pusinky svému osudu. Do rána se o nic nestarejte. Ořechové večerní pusinky se postupně ve vychládající troubě krásně vysuší. A ano, trochu zhnědnou, ale to nám nevadí, protože barva souvisí i s těmi ořechy uvnitř. Ráno budete mít napečeno krásně křehké cukroví, prakticky bez práce a téměř bez spotřeby elektrické energie. Kdybyste je náhodou chtěli ještě nějak dozdobit, pak můžete špičky namočit do rozpuštěné čokolády. Ale to už je opravdu jen pro "hračičky". Pusinky jsou i bez toho skvělé samy o sobě. Tak ať vám křupou! 

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Klasické pusinky uděláte podle tohoto videa: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

magdalenka magdalenka

30. 4. 2022 18:29

Zaujímalo by ma, či sneh nad parou šľahať...z textu to nie je jasné. Skúšala som aj tak, aj tak. najbližšie by som to nočné sušenie skúsila. :-8:-8

zizala zizala (moderátorka)

14. 12. 2021 18:24

:-O To musím zkusit.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více