Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zbylou vánočkou? Skvěle se hodí na vláčný francouzský toust nebo na jazyku se rozplývající voňavé crumble
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Upekli jste vynikající voňavou vánočku plnou rozinek a už ji nikdo nechce? Co se zbylou vánočkou? Dodejte jí novou podobu a všichni se budou olizovat. Vynikající je jako francouzský toast, žemlovka i crumble.

Zbylá vánočka

Když vánočka zbyde, tak co s ní? Vánočku sice můžeme zamrazit, ale to nemá každý rád. Když se už do toho pustíme, tak musíme pečivo pořádně zabalit, jinak by pohltilo pachy z mrazničky a nasálo vlhkost. Zabalíme ho do přilnavé potravinářské fólie a ještě dáme do mikrotenového sáčku. Vánočku ale můžeme hned využít v podobě několika různých sladkých jídel. 

Francouzský toast z vánočky

Vánočka se krásně hodí na přípravu francouzského toastu jako skvělá snídaně či moučník. Na jeho přípravě není nic složitého a máme plátky hotové během několika pár minut. Jen se hodí nechat připravený toast v ledničce nabobtnat přes noc.

Na 4 porce francouzského toastu potřebujete: 4 silnější plátky vánočky, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany, máslo podle potřeby.

Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko a smetanu a rozšlehejte je. Polovinu směsi vlijte do misky, položte na směs plátky vánočky a zalijte zbytkem směsi. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v ledničce nabobtnat.

Zhruba hodinu před přípravou vyndejte zabalenou vánočku z lednice. Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem, rozpusťte na ní máslo a opatrně do něj položte plátky vánočky. Opékejte na mírném ohni asi 5-10 minut, dokud jemně nezezlátnou. Pak vánočky obraťte a druhou stranu opékejte asi 5 minut, opět dozlatova. Vyndejte plátky z pánve a nechte okapat na papírové utěrce. Dejte je na talíř a můžete je přelít třeba ovocnou omáčkou z pomerančů.

Žemlovka z vánočky

Starší vánočku můžeme využít také do vynikající žemlovky. Přichystáme si tak jídlo k obědu či večeři. Díky jablkům, rozinkám a s vůní skořice a chuti ořechů dáme okoralé vánočce skvělou příležitost zazářit jako výborná žemlovka

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Crumble z vánočky

Britská sladká dobrota zvaná crumble je naprosto jednoduché sladké jídlo, a tak se do něj může pustit i začátečník v kuchyni. 

Na crumble z vánočky budete potřebovat: 4 plátky vánočky, ½ kg jablek, 200 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny…), 2 lžičky cukru, trochu citronové kůry, lžíci citronové šťávy, 125 g másla (pokud možno přepuštěné).

Jak na to? Předehřejte troubu na 180 °C a máslem vymažte zapékací misku. Máslo nechte změknout. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, dejte pryč jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Omyté ovoce smíchejte s jablky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou a dejte je do misky. Do menší misky rozdrobte vánočku, přidejte máslo a vytvořte drobenku. Posypte s ní jablka s ovocem a misku dejte do trouby. Pečte 30-40 minut, dokud není drobenka zlatavě hnědá. Jablečný crumble podávejte horký s vanilkovou zmrzlinou.

Náš tip: Přichystejte si žemlovku jako od babičky a část rohlíků můžete nahradit právě vánočkou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více