Jak na ten nejlepší buřtguláš? Sáhněte po kvalitní uzenině, nezapomeňte na dostatek cibule a správnou kombinaci koření
3. 1. 2024 Vaření
Ať už ho nazveme bramborový guláš nebo buřtguláš, nabízí skvělé řešení v okamžiku, kdy nevíme, co rychle a levně připravit. Přitom takové jednoduché jídlo se může stát i lahodnou pochoutkou.
Co patří do buřtguláše
Základem guláše je cibule, paprika, brambory, koření a na rozdíl od klasického guláše jsou v jídle místo masa buřty.
Důležitý je dostatek cibule, kterou dobře osmažíme až do mírně nahnědlé barvy. Díky dobře osmažené cibuli bude jídlo mnohem lepší. Na smažení můžeme využít řepkový olej, výborné je i sádlo.
Do guláše se vyplatí dát místo vody vývar, získá plnější chuť. Ideální je hovězí, může být i zeleninový, ale neměl by být příliš tučný. Velmi dobrou variantou je také vývar z uzených kostí. Z koření určitě sáhneme po paprice, neměl by chybět ani pepř, kmín a majoránka.
Guláš je třeba také zahustit. Většinou se používá mouka. Tu je třeba dát před přidáním brambor, aby se dobře provařila.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory patří do guláše
Brambory do guláše dáváme takové, které zůstanou pevnější a úplně se nerozvaří. Ideální jsou brambory varného typu B. Díky nim je výsledná podoba tak akorát.
Kterou uzeninu dát do guláše
Pokud jde o uzeninu, je třeba ji vybírat podle toho, jakou chuť chceme mít ve výsledku. Může jít o klasické špekáčky, ideální je zvolit ty s vysokým podílem masa. Můžeme je doplnit o pikantní klobásku nebo použít tuto klobásku samotnou. Uzeninu je třeba dávat do guláše v takovém stavu, abychom ji mohli pohodlně sníst. Tedy bez obalu a pokrájenou na kostky nebo silnější kolečka. Poměr cibule a uzeniny by měl být zhruba půl na půl.
Jak vylepšit buřtguláš
Skvělého buřtguláše docílíme tím, že do něj použijeme trochu rajského protlaku. Z koření do guláše dáváme mletou papriku, často se napůl kombinuje sladká a pálivá, pepř, majoránka a kmín. Využít můžeme ale také koření, jako je bobkový list, případně tymián. Buřtguláš můžeme vylepšit houbami. Kterýkoliv buřtguláš krásně dochutí prolisovaný česnek. Pokud na zahuštění nechceme používat mouku, můžeme rozvařit nastrouhanou bramboru, ale také nadrobit střídku chlebu.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Jak na výborný buřtguláš
Na přípravu výborného buřtguláše si připravte: 2 špekáčky, 5 brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1,5 litru hovězího vývaru, pepř, olej a sůl. Na zahuštění: 1 lžíci hladké mouky.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Buřty nakrájejte na menší kousky. Připravte si kastrol se silným dnem, nalijte trochu oleje a rozehřejte ho. Do horkého oleje dejte cibuli a buřty a společně vše osmažte. Pak přidejte obě papriky a hrnec sundejte z tepla. Dobře promíchejte, aby paprika pustila barvu zaprašte moukou, znovu promíchejte a postupně přilévejte vývar a míchejte, aby nevznikly hrudky. Guláš přiveďte k varu, ochuťte ho česnekem, majoránkou a kmínem. Osolte a opepřete podle chuti. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Brambory přidejte do guláše. Vařte do změknutí brambor. Hustý guláš nakonec ještě můžete dochutit podle solí, případně pepřem.
Náš tip: Připravte si buřtguláš podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více