Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí játra s jablky a vínem jsou skvělým doplňkem na topinku.
Zdroj: pixabay

Topinky nebo toasty jsou často servírovaným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. I když jde o jedno z nejjednodušších jídel na přípravu, nápaditost, kterou můžeme využít při tvorbě směsí na topinky, je v podstatě nekonečná. Oblíbené jsou jak slané, tak sladké varianty a také kombinace obou. 

Chleba jako základ úspěchu

Příprava topinek začíná vhodným výběrem chleba. Mnozí preferují klasický toustový chléb, který je lehký a křupavý, jiní dávají přednost slunečnicovému, další zase robustnějším druhům, jako jsou celozrnný nebo žitný chléb. Podle druhu směsi, kterou na topinku plánujete dát, je vhodné si promyslet, jak moc chleba propéct, aby byl dostatečně tuhý a nezměkl.

Nejpopulárnější kombinace

Jednou z celosvětově nejoblíbenějších směsí na topinky je kombinace avokáda s čerstvými bylinkami, citronovou šťávou a solí. Tento trend pochází z Austrálie a stal se mezinárodním fenoménem. Další oblíbenou kombinací je sýr se šunkou či salámem. Stojí za to vyzkoušet i klasickou italskou bruschettu s rajčaty, bazalkou, česnekem a olivovým olejem.

U nás se nejčastěji připravuje masová směs, někdo volí na topinku pouze česnek, další lidé zase preferují nastrouhaný sýr a kečup. Pokud jste milovníkem experimentování, můžete se pustit do kombinování různých chutí. Nabízí se třeba topinka s kozím sýrem, medem a ořechy, nebo se směsí tuňáka, majonézy, cibule a kyselé okurky.

Jde to i sladce

Mezi sladkými variantami vedou topinky s oříškovými pomazánkami, jako jsou arašídové nebo lískooříškové máslo, doplněné plátky banánů nebo jahod. Můžete také zkusit marmeládu se sýrem - ovocná sladkost marmelády totiž skvěle kontrastuje se slaností sýra.

Obliba jater v zahraničních kuchyních

Směs kuřecích jater na topince zase nabízí jemnost vnitřností, doplněnou křupavostí jablek a vůní majoránky. Kuřecí játra jsou navíc bohatá na vitaminy skupiny B či železo a zinek. Svou oblibu si játra všeho druhu, tedy nejen kuřecí, ale také vepřová či třeba kachní, našla například i ve Francii, kde se z nich připravuje známé foie gras, v Itálii je můžete najít v tradičních receptech jako je „fegato alla veneziana“ - játra připravená s cibulí a vínem. Ve Španělsku se játra často podávají jako tapas, v Maďarsku jsou součástí tradičního guláše. V Japonsku jsou játra oblíbená součást jídla zvaného „yakitori“, které je tvořeno různými druhy masa a zeleniny, napíchané na špejle a grilované.

Topinky se směsí z kuřecích jater

Na přípravu skvělé a jemné směsi na topinku budete potřebovat: 500 g kuřecích jater, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 2 menší jablka, 2 dcl suchého bílého vína, 2 špetky majoránky, ředkvičky na ozdobení, sůl a pepř. Na topinky: 4-6 středních krajíců chleba a olej na smažení (topinky se dají udělat i nasucho, v troubě či toustovači)
Jak na to?

  1. Kuřecí játra omyjte, odblaňte a nakrájejte na menší kousky, jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kousky.
  2. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli s česnekem, dokud nezačnou zlátnout. Přisypte jablka a nalijte víno.
  3. Přidejte játra a smažte je, dokud se víno nezredukuje a vnitřnosti nejsou hotové. Je důležité je nepřesmažit, aby zůstala šťavnatá a měkká.
  4. Osolte, opepřete, přidejte majoránku a promíchejte.
  5. Na další pánvi v rozpáleném oleji osmažte plátky chleba.
  6. Hotovou směs kuřecích jater naneste na topinky, posypte je na drobné plátky nakrájenou ředkvičkou a podávejte.

Náš tip: Pokud máte rádi játra, udělejte si je podle našeho videoreceptu na cibulce: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více