Velikonoční perníčky od PerníKáči: Podle receptu úspěšné perníkářky jsou hned měkké, krásně voní a povedou se každému
21. 3. 2024 Vaření
Milujete perníčky? Tak proč si je kromě Vánoc nepřipravit i na Velikonoce? Stačí jen vyměnit tradiční hvězdičky a stromečky za vajíčka či kuřátka a hned máte velikonoční perníčky jako malované. Třeba jako ty od slavné perníkářky PerníKáči, která webu Toprecepty.cz poskytla svůj recept.
Perníčky i na Velikonoce
Perníčky sice k Velikonocům jako tradiční pečivo původně nepatřily, ale to se změnilo v posledních letech. Velikonoční perníčky běžně najdete na trzích i v supermarketech. A pečou se samozřejmě i doma.
Perníčky byly ostatně odpradávna svátečním pečivem. Perníková srdce se nosila jako dárek z pouti, perníčky různých tvarů se věšely nejen jako ozdoba na vánoční stromeček, ale používaly se i jako dekorace v domácnosti.
Hospodyně je často dávaly i jako dar koledníkům a zřejmě právě zde se vzal zvyk péct perníčky na Velikonoce. Receptů na perníčky existuje celá řada, přičemž k nejoblíbenějším patří ty, které jsou hned měkké. Pokud jste stále nenašli ten správný recept a pořád experimentujete, můžete vyzkoušet ten od vyhlášené perníkářky Kateřiny Wolákové.
Mohlo by vás zajímat
Perníčky od PerníKáči z Velvar
Perníkářka Kateřina Woláková své perníčky prodává pod jménem PerníKáča a ve Velvarech má i vlastní perníkářství. Pečení perníčků se věnuje více než 15 let a vlastnit perníkový krámek je pro ni tak trochu splněným snem.
Katka propojuje tradiční perníkařinu s moderní cukrařinou, ráda pročítá prastaré receptury a inspiruje se jimi při svém experimentování s perníkovým těstem. Po celý rok si tak můžete v jejím voňavém krámku nakoupit perníčky mnoha barev a tvarů. Kromě toho můžete PerníKáču potkat také na různých akcích.
Perníková vajíčka, kachničky nebo kuřátka
Speciální perníčky peče PerníKáča na Velikonoce, kdy připravuje malovaná perníková vajíčka nebo perníčky ve tvaru kuřátek, kachniček či kytiček. A pokud to máte do Velvar daleko, můžete si velikonoční perníčky upéct přímo podle jejího receptu.
PerníKáča navíc pro Toprecepty doporučuje namíchat si do perníčků raději vlastní směs koření. „Namíchejte si jednotlivé druhy podle toho, co vám nejvíce voní. Vybírat můžete z celé škály druhů: skořice, hřebíček, zázvor, badyán, fenykl, anýz, koriandr, kardamom, nové koření, vanilka. Hlídejte si celkové množství koření, nemělo by to být více než 3 lžíce. Pozor na hřebíček a zázvor, aby perníčky nebyly moc štiplavé.“
A jak tedy perníčky podle PerníKáči uděláte?
Budete potřebovat: 700 g hladké mouky, 100 g tuku, 200 g medu, 4 vejce, 180 g cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 3 lžičky perníkového koření a 1 lžičku sody.
- Nejdříve rozehřejte med a tuk, přidejte čerstvé koření, postupně přisypejte suché ingredience a nakonec přimíchejte vejce. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Těsto je hodně lepivé, zabalte je a nechte dva dny odpočívat.
- Pak těsto vyválejte na plát o síle 3-5 mm a vykrajujte z něj tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170-180 °C cca 8-10 minut.
- Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem a pomalujte buď klasickou bílou polevou či barevnými polevami, nebo ozdobte mandlemi.
Náš tip: Polevu na perníčky si připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více