Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
27. 3. 2024 Vaření
Brambory se špekáčky na pivu. To je jednoduché jídlo, jehož ingredience k sobě báječně hodí. A připravuje se v jednom pekáčku. Při pečení vznikne výborná hustá pikantní omáčka.
Recepty na pivu
Jsme národ pivařů, a tak se není co divit, že se pivo objevuje v množství oblíbených receptů. Kromě pečiva a do masových jídel je přidáváme dokonce i do moučníků. S čím absolutně ladí, to jsou špekáčky. Když pivo a uzeninu doplníme o brambory a výbornou pikantní omáčku, vznikne po upečení skvělý pokrm, který potěší nejen mužské strávníky.
Mohlo by vás zajímat
Zálivka na brambory se špekáčky
Zdálo by se, že toho kromě pokrájených brambor, špekáčků a piva nebudete už moc potřebovat, ale přece jen by neškodilo pár voňavých ingrediencí. Pivo se hodí černé. Kromě toho do zálivky, kterou budeme polévat brambory a uzeniny, využijeme kečup, ideálně domácí.
Sáhneme také po česneku a nebudeme s ním šetřit. Z bylinek se báječně hodí provensálské koření (tymián, rozmarýn, dále také bazalka, oregano a saturejka). Přidáme také grilovací koření. Pokud budeme využívat hotové směsi koření, je třeba počítat s tím, že stejně tak jako uzeniny obsahují sůl. Další solení nebude zřejmě potřeba.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Brambory se špekáčky na pivu
Na čtyři porce potřebujete: 8 velkých brambor, 4 špekáčky, 400 ml černého piva, 4 lžíce kečupu, 6 stroužků česneku, 3 lžíce provensálského koření, 2 lžíce grilovacího koření, sůl (pokud je potřeba) a cibuli na ozdobu.
Jak na to? Do mísy dejte polovinu piva, kečup, oloupejte a prolisujte česnek, přidejte provensálské koření, grilovací koření a sůl. Neoloupané brambory omyjte a nakrájejte je na půlměsíčky, tedy podélně napůl, a potom na třetiny. Špekáčky nakrájejte stejným způsobem.
Brambory a špekáčky přendejte do zapékací misky a zalijte připravenou zálivkou. Dobře promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Po cca 20 minutách zalijte zbývajícím pivem, promíchejte a za občasného prohození pečte ještě 55 minut. Ze zálivky zbyde jen hustá omáčka. Na talíři vše posypte proužky cibule nakrájenými najemno a podávejte.
Náš tip: Připravte si brambory se špekáčky na pivu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více