Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavský bramborák: Hrubá mouka zajistí jedinečnou křupavost, zajímavou chuť a vůni jedna netradiční ingredience
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramboráky v nejrůznějších variantách jsou velmi lákavé. Šumavský bramborák je ještě trochu vylepšený, voní česnekem a majoránkou. Krásně dozlatova upečený je opravdovou delikatesou.

Jak na nejlepší bramborák

Naše země je doslova prošpikovaná nejrůznějšími variantami bramborových placek ze syrových brambor zvaných bramboráky, které označujeme i spoustou krajových názvů. Bramborák můžeme péct i v troubě bez oleje, ale je třeba počítat s tím, že jeho chuť bude trochu jiná, než když ho osmažíme ve vrstvě sádla, případně v kombinaci s olejem, a pak dáme dobře okapat na ubrousek. 

Základem pořádného bramboráku jsou ty správné brambory. Nejlépe se hodí brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu. Je také lepší, když nejsou příliš vodnaté. Přebytky vody je lepší v každém případě vymačkat. 

Co je potřeba na šumavský bramborák

Kromě obvyklých ingrediencí pro bramborák, jako jsou brambory, vejce, česnek, majoránka, pepř a sůl, se do této varianty dává hrubá mouka a bramborák má tak křupavější strukturu než s moukou hladkou. Někdy se křupavosti dosahuje tím, že brambory nastrouháme více nahrubo. 

Zajímavější ingrediencí je v šumavské variantě lovecký salám, který zajímavě doplňuje ostatní složky bramboráku svou intenzivní chutí. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit šumavský bramborák

Na 4 porce si připravte: 12 větších brambor, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 200 g loveckého salámu, 2 větší špetky majoránky, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky soli, 6 lžic hrubé mouky a sádlo na smažení.

Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte k bramborám. Lovecký salám nakrájejte na malé kostičky nebo ho hrubě nastrouhejte. Do mísy rozklepněte jedno větší vejce, přidejte majoránku, osolte, opepřete, podle potřeby přisypte hrubou mouku a vše promíchejte.

Lžící nabírejte směs a na rozpáleném sádle smažte dozlatova menší bramboráky. Šumavské bramboráky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte.

Náš tip: Přichystejte si šumavský bramborák podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více