Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horkovzdušná fritéza je skvělým pomocníkem, nezvládne ovšem všechno.
Zdroj: vecstock / freepik

Horkovzdušná fritéza se už i u nás stává oblíbeným kuchyňským pomocníkem, který dokáže připravovat pokrmy s minimem tuku nebo úplně bez něj. Ačkoli je horkovzdušný „friťák“ poměrně univerzální nástroj, existují některé potraviny, které do něj nepatří.

Opatrně s výběrem jídla

Obdobně jako třeba mikrovlnná trouba, není horkovzdušná fritéza konstruována na přípravu všech pokrmů. I když má oproti klasickému „friťáku“ nespornou výhodu nejen v tom, že nepoužívá téměř žádný tuk, pokud chcete tak vůbec žádný, musíte být obezřetní. Jak upozornila influencerka Nicole Jaquesová, některá jídla jsou pro horkovzduch tabu.

Trable se sýrem

Maminka dvou dětí a babička se na sociální síti TikTok věnuje tipům k používání fritézy dlouhodobě. V jednom ze svých příspěvků se rozhodla upozornit na chyby, které někteří uživatelé horkovzduchu dělají.

Za jednu z největších považuje Nicole přípravu pokrmů se sýrem. „Sýr se roztaví ještě předtím, než se vaše jídlo upeče, a vytvoří obrovskou lepkavou kaši,“ varuje Američanka.

Podle jejího názoru je řešení jednoduché. Stačí přidat nastrouhaný sýr na pokrm během posledních dvou minut pečení. Budete mít zaručeno, že jídlo bude dostatečně upečené, zároveň se vyhnete nepříjemnosti s roztaveným sýrem.

Opatrně s rýží

Influencerka také nedoporučuje připravovat v horkovzdušné fritéze rýži. „Ani se speciální vložkou se nikdy nevaří rovnoměrně," vysvětlila Nicole a doporučila lidem, aby raději používali tradiční rýžovar. Pro ty, kteří ho nemají a vadí jim dlouhé vaření rýže v hrnci s vodou, má jednoduchý tip. „Než začnete rýži vařit, na chvíli ji namočte,“ poradila zkušená hospodyně.

@itsnicolejaques Just don’t, #airfryer #airfryermaster #airfryerrecipes #airfryertiktok #airfryerrecipe #airfryerhacks #airfryerhacks101 #airfryerhacksandtricks #airfryeradventures #airfryerqueen ♬ ily (i love you baby) - Surf Mesa

Zapomeňte na koblihy!

Zásadně také neradí pouštět se do přípravy smetanových koblih, ačkoliv recept na ně je hitem internetu. „Zakysaná smetana v jejich hustém těstě z cukru a mouky je prostě propadák,“ říká s tím, že v horkovzduchu tato směs nedrží konzistenci a nejde tak vytvořit skvělé koblihy.

Může i hořet

Lidé se v internetových diskuzích o horkovzdušných fritézách baví o nevhodných potravinách dost často. Například se shodují v tom, že je nutné dávat pozor na pokrmy, obsahující alkohol. Ten totiž může ve fritéze vyhořet a způsobit požár.

Stejně tak je nutné být opatrný při fritování některých druhů ovoce, jako jsou banány nebo jahody, které fritézu pěkně zaneřádí. To samé platí i pro těstoviny s náplní, jako jsou tortellini nebo ravioli. Velké kusy masa se zase nemusí vařit rovnoměrně, kuřecí prsa mohou být vysušená... Zkrátka, fritéza je skvělý pomocník, ale nehodí se na všechno a je nutné s ní umět zacházet správně. 

Náš tip: Koblihy si raději připravte podle našeho videoreceptu. Nehrozí, že by vám nechutnaly:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více