Tři suroviny, které do horkovzdušné fritézy nepatří: Potíže dělá nejen sýr, ale i jedna běžná příloha
14. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Horkovzdušná fritéza se už i u nás stává oblíbeným kuchyňským pomocníkem, který dokáže připravovat pokrmy s minimem tuku nebo úplně bez něj. Ačkoli je horkovzdušný „friťák“ poměrně univerzální nástroj, existují některé potraviny, které do něj nepatří.
Opatrně s výběrem jídla
Obdobně jako třeba mikrovlnná trouba, není horkovzdušná fritéza konstruována na přípravu všech pokrmů. I když má oproti klasickému „friťáku“ nespornou výhodu nejen v tom, že nepoužívá téměř žádný tuk, pokud chcete tak vůbec žádný, musíte být obezřetní. Jak upozornila influencerka Nicole Jaquesová, některá jídla jsou pro horkovzduch tabu.
Mohlo by vás zajímat
Trable se sýrem
Maminka dvou dětí a babička se na sociální síti TikTok věnuje tipům k používání fritézy dlouhodobě. V jednom ze svých příspěvků se rozhodla upozornit na chyby, které někteří uživatelé horkovzduchu dělají.
Za jednu z největších považuje Nicole přípravu pokrmů se sýrem. „Sýr se roztaví ještě předtím, než se vaše jídlo upeče, a vytvoří obrovskou lepkavou kaši,“ varuje Američanka.
Podle jejího názoru je řešení jednoduché. Stačí přidat nastrouhaný sýr na pokrm během posledních dvou minut pečení. Budete mít zaručeno, že jídlo bude dostatečně upečené, zároveň se vyhnete nepříjemnosti s roztaveným sýrem.
Opatrně s rýží
Influencerka také nedoporučuje připravovat v horkovzdušné fritéze rýži. „Ani se speciální vložkou se nikdy nevaří rovnoměrně," vysvětlila Nicole a doporučila lidem, aby raději používali tradiční rýžovar. Pro ty, kteří ho nemají a vadí jim dlouhé vaření rýže v hrnci s vodou, má jednoduchý tip. „Než začnete rýži vařit, na chvíli ji namočte,“ poradila zkušená hospodyně.
@itsnicolejaques Just don’t, #airfryer #airfryermaster #airfryerrecipes #airfryertiktok #airfryerrecipe #airfryerhacks #airfryerhacks101 #airfryerhacksandtricks #airfryeradventures #airfryerqueen ♬ ily (i love you baby) - Surf Mesa
Zapomeňte na koblihy!
Zásadně také neradí pouštět se do přípravy smetanových koblih, ačkoliv recept na ně je hitem internetu. „Zakysaná smetana v jejich hustém těstě z cukru a mouky je prostě propadák,“ říká s tím, že v horkovzduchu tato směs nedrží konzistenci a nejde tak vytvořit skvělé koblihy.
Může i hořet
Lidé se v internetových diskuzích o horkovzdušných fritézách baví o nevhodných potravinách dost často. Například se shodují v tom, že je nutné dávat pozor na pokrmy, obsahující alkohol. Ten totiž může ve fritéze vyhořet a způsobit požár.
Stejně tak je nutné být opatrný při fritování některých druhů ovoce, jako jsou banány nebo jahody, které fritézu pěkně zaneřádí. To samé platí i pro těstoviny s náplní, jako jsou tortellini nebo ravioli. Velké kusy masa se zase nemusí vařit rovnoměrně, kuřecí prsa mohou být vysušená... Zkrátka, fritéza je skvělý pomocník, ale nehodí se na všechno a je nutné s ní umět zacházet správně.
Náš tip: Koblihy si raději připravte podle našeho videoreceptu. Nehrozí, že by vám nechutnaly:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koblihy ve tvaru dýní: Roztomilé nadýchané pečivo se snadno dělá a svým tvarem pobaví děti i dospělé
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Recept, který ohromil internet: Na výborné lehké koblížky postačí mouka, jogurt, máslo a horkovzdušná fritéza
Přečtěte si Zobrazit více
Horkovzdušná fritéza je praktickým pomocníkem. Co vše v ní lze připravit?
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou jsou úžasně šťavnatá. Důležitý je správný výběr pepře a pikantní chuť dodá i klobása