Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní „maggi“ z libečku jen ze čtyř ingrediencí: Je zcela bez chemie a navíc ho připravíte skoro zadarmo
Zdroj: Toprecepty

Tmavé tekuté koření Maggi dřív nesmělo chybět v žádné kuchyni ani v restauraci a dodnes se s oblibou používá hlavně k dochucení polévek. Snadno si je ale můžete vyrobit doma z libečku – bylinky, kterou má spousta lidí na zahrádce, a svou chutí Maggi připomíná. 

Slavné polévkové koření

Maggi je jedním z nejoblíbenějších dochucovadel vůbec a asi nejznámějším produktem stejnojmenné společnosti, která se proslavila i svými bujóny nebo instantními polévkami. Jeho příběh začal, jak jsme psali v jednom z našich starších článků, již v 19. století. Zakladatel firmy Maggi směs dokonce uvedl jako koncentrovaný tekutý bujon. Nejčastěji se mu ale říká polévkové koření, neboť do polévek se přidává nejčastěji.

Nejen do polévek

Tmavá tekutá směs však dokáže ochutit i omáčky, saláty nebo různé masové směsi. Vypadá trochu jako kombinace sójové a worcesterské omáčky, chuť Maggi je ovšem specifická. V původním Maggi dokonce byly i sójové boby, ty už z něj však zmizely. Je v něm ale naopak extrakt z libečku, což je bylina, která svou chutí známé polévkové koření připomíná. 

Zdravější maggi z libečku

Právě z libečku si tak tak můžete takovou zdravější náhražku Maggi připravit. Originální Maggi je totiž plné přídatných látek, zvýrazňovačů chutí a spousty soli, což z něj nedělá úplně zdravou pochoutku.

To libečkové je oproti originálu čistě přírodní produkt, do něhož aspoň rostlinu upotřebíte a uskladníte si ji i na později. V české kuchyni oblíbená bylina má totiž tendenci se až nadměrně rozrůstat, na zahrádce vám může klidně vyrůst až do výšky dvou metrů. 

Pokud tedy libečkovou úrodu nevyužijete v čerstvém stavu do polévek, omáček, do vařených brambor nebo masových pokrmů, kam se zelené listy nejčastěji používají, můžete si libeček naložit do oleje a máte vynikající přírodní dochucovadlo. 

Jak zpracovat libeček?

Příprava libečkového „maggi“ je velmi jednoduchá. Z rostlinky je nejlepší sklízet mladé listy. Libeček si můžete užívat celou sezónu, jen je třeba ji pravidelně zastřihovat, aby mohly vyrůstat nové listy, a nenechat ji vykvést.

Takový libeček má pak tu nejlepší aromatickou, lehce nasládlou chuť podobnou celeru s mírným pepřovým nádechem, která v maggi krásně vynikne. Kromě libečku vám pak už na dochucovadlo bude stačit jen olej, voda a sůl. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 1 mísa libečku (nebo větší svazek) i se stonky (čím více, tím lépe), 400 ml vody, 1 lžičku soli, 2 lžíce slunečnicového oleje, případně 1 lžíci majoránky (nejlépe čerstvé).

  1. Libeček pořádně omyjte a pomelte na masovém strojku nebo nasekejte v sekáčku. Dejte do hrnce, přidejte vodu a vařte 15 minut. Libeček případně můžete v mixéru rovnou rozmixovat s vodou. Směs pak přeceďte přes plátýnko a pořádně vymačkejte.
  2. Do tekuté směsi přidejte sůl, 2 lžíce oleje a majoránku a vařte tak dlouho, až výluh zredukujete na polovinu. Poté jej nalijte do skleniček nebo malých lahviček a uzavřete. 

Náš tip: Podobnou alternativou, jak zpracovat různé bylinky je i pesto. Připravte si třeba to bazalkové podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více