Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na grilovanou zeleninu se běžně používá cuketa, paprika, lilek či rajče. Možností, jak ozvláštnit grilovačku o další chutě a potěšit nejen vegetariány pestrou nabídkou, je však podle výsledků našeho pokusu daleko více.

Jak na grilování zeleniny

Na rozdíl od masa, které na grilu vyžaduje vyšší teplotu, aby se rychle zatáhlo, zeleninu je třeba grilovat na střední až nižší teplotu, při které se stihne propéct a nespálí se. U elektrických či plynových grilů toho docílíte snadno regulací teploty, u těch na pevná paliva si musíte pomoci jinak.

Ideální je žhavé uhlíky nechat po krajích grilu a zeleninu rozmístit tak, aby ta náchylnější k připálení byla uprostřed. Teplota se dá mírně regulovat i výškou umístění roštu. Menší kousky zeleniny je třeba grilovat na desce nebo alobalové podložce, která zamezí propadnutí roštem.

Jelikož se povrch zeleniny snadno spálí, je dobré gril nepřetržitě hlídat a případné plameny ihned uhasit. Během grilování je možné potírat jednotlivé kousky kořením smíchaným s trochou oleje, především to doporučujeme u chuťově méně výraznějších druhů.

Vyzkoušeli jsme 8 druhů opomíjené zeleniny

Na testování druhů zeleniny, které se běžně na grilu neobjevují, jsme si vybrali kedlubnu, ředkvičky, zelí, pórek, červenou řepu, květák, řapíkatý celer a fenykl. Zeleninu jsme osolili, potřeli grilovacím kořením smíchaným s trochou oleje a grilovali při střední teplotě na grilovací desce umístěné na roštu. Jak to dopadlo?

Kedlubna

Oloupanou kedlubnu jsme nakrájeli na přibližně centimetrové plátky a na grilu potřebovala 4 minuty z každé strany. I když byla předem osolená a ochucená, potřebovala ještě dosolit kvůli celkem mdlé a průměrné chuti.

Ředkvičky

Přepůlené ředkvičky se grilovaly 3 minuty z každé strany a během úpravy zcela ztratily svou štiplavost. Chuť byla spíše do sladka a podobně jako u kedlubny nebyla příliš výrazná. V kombinaci s výraznějším kořením bychom ji však doporučili na vyzkoušení.

Zelí

Na grilování jsme použili menší špičatou hlávku zelí, překrojenou napůl a zbavenou asi 3 vrchních vrstev, které se mohou použít na zelný salát. I když zelí na grilu strávilo dohromady 10 minut a na povrchu se začínalo připalovat, vnitřek se nestihl úplně propéct. Chuť grilovaného zelí je však skvělá.

Pórek

U pórku je třeba dát pozor, aby při podélném přepůlení zůstal spodní konec neporušený a jednotlivé vrstvy se nerozdělily. Zelenou část jsme z pórku oddělili a může se použít třeba na vývar nebo nadrobno nakrájená do pórkové pomazánky.

Po celkem 8 minutách, kdy většinu času byl pórek otočený řeznou stranou vzhůru, bylo třeba sloupnout vrchní spálenou vrstvu, ale vše ostatní bylo výborné. Tento postup doporučujeme dodržet, protože pokud se připálí řezná strana, přijdete odstraněním o větší část zeleniny.

Červená řepa

Oloupanou řepu je třeba nakrájet na kolečka silná asi 0,5 cm. Silnější plátky by bylo třeba předvařit, nebo grilovat při nízké teplotě déle. Na grilu potřebovala červená řepa 4 minuty z každé strany a byla krásně křupavá a velmi dobrá.

Květák

Růžičky květáku jsme podélně přepůlili a grilovali celkem 6 minut. Chuť nás překvapila, protože z jinak méně výrazného květáku se dle chutí všech přítomných stala opravdová delikatesa. Košťál stihl lehce změknout a stal se dokonale křupavým.

Řapíkatý celer

Stonky celeru je třeba před grilováním zbavit tuhých vláken, která jednoduše sloupnete pomocí menšího nože. Na grilu potřebuje z každé strany 5 minut, ale snesl by i více, pokud dáváte přednost měkčí konzistenci. Po celkových 10 minutách si zachová křupavost.

Fenykl

Fenykl nedopadl v testu nejlépe, protože jej bylo nutné zachovat vcelku, jinak by se po překrojení rozpadl. Po 10 minutách se povrch začal připalovat, ale vnitřek byl stále úplně syrový.

Naše hodnocení grilované zeleniny

Z vyzkoušených druhů zeleniny bychom ke grilování nedoporučili fenykl, který chuťově nijak neoslní, nestihne se propéct kvůli tvrdším vrstvám a po překrojení by se rozpadl.

Více dochucení potřebují kedlubny a ředkvičky, které byly sladší, poměrně dobré, ale poněkud mdlé chuti. Ředkvičky během grilování zcela ztratí svou přirozenou pálivost. Kedlubny z grilu nejsou příliš atraktivní, jak se můžete přesvědčit v galerii pod článkem.

Pórek je výborný, odstraní-li se povrchová vrstva, která se rychle spálí a zhořkne. Ideální je grilovat jej na méně žhavém místě. Doporučili bychom ho například místo cibulového chutney [čatný] nebo nakrájet do dipu k masu.

Grilované zelí je chuťově skvělé, musí se ovšem vychytat tloušťka a zároveň způsob krájení, aby se nerozpadlo. Příště bychom je pro lepší propečení nakrájeli na plátky a podélně napíchli na špejle nebo grilovací jehly.

Řapíkatý celer je po ugrilování krásně křupavý a má jemnější chuť, je s ním však trochu více práce při odstraňování tuhých vláken.

Chuťově u nás zvítězily červená řepa a květák, přičemž květáku bychom přece jen dali ještě body navíc za strukturu, vzhled i rychlost přípravy. Použijete-li přepůlené růžičky syrového květáku, získáte neodolatelně křupavou dobrotu, která se dá podávat jako příloha k masu nebo jako vegetariánské jídlo třeba se smetanovým dipem.

Fotogalerie - Grilovaná zelenina

Ukázat 4 fotografie

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více