Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek je bezpochyby jedním z neoblíbenějších pokrmů u nás. Rádi si ho dáme nejen o vánočních svátcích, kdy k němu neodmyslitelně patří bramborový salát, ale i během roku jej často zařazujeme do jídelníčku. Eliška otestovala tři podniky, v nichž je řízek velmi důležitou položkou na menu.

Testování řízkáren 

Naše redaktorka se tentokrát vypravila na test řízků, tedy jídla, bez kterého by si většina Čechů asi nedokázala představit třeba cestování ve vlaku, oslavu narozenin, svatbu či štědrovečerní stůl.

Eliška však nešla do běžných restaurací, ale ve dvou ze tří případů zvolila rovnou „řízkárny“, tedy podniky, které se na řízky přímo specializují. 

Kukuřice a sedačky z tramvaje

První Eliščiny kroky vedly do „Schnitzelhausu“, který se nachází nedaleko Národního divadla, tedy v samém centru Prahy. Barové stoličky, vytvořené z tramvajových sedaček, na které lze narazit na zahrádce, naši redaktorku nadchly, stejně jako útulný interiér.

Jako premiérový řízek v testu si Eliška vybrala jeden z denního menu, konkrétně v kukuřičné strouhance se sezamem a byla velmi překvapená, jak velkou porci dostala.

„Tak tomu říkám šťavnatý řízek, je dobře osolený i opepřený,“ pochválila s tím, že i bramborová kaše, která byla jako příloha, je velmi jemná. „A je poctivá domácí, přelitá hromadou másla,“ líbilo se Elišce.

Porce vyšla na 275 korun a naše redaktorka ji ocenila známkou 9 z 10. „Je to tedy dost na řízek, ale jste v centru Prahy, tak to se asi dá čekat,“ shrnula Eliška a dodala, že se jednalo o výborné jídlo.

Babička by měla radost

Druhou zastávkou na cestě za nejlepším řízkem se stal podnik „Řízek od babičky“ v Karlíně. Vzhledem k tomu, že je na místě málo míst k sezení, vzala si Eliška jídlo s sebou do blízkého parku.

Stejně jako v první řízkárně, zvolila i zde jako přílohu bramborovou kaši. „Jako doma. Je hezky na tenko naklepaný, ale ne tak, aby se vysušil, během smažení,“ zhodnotila redaktorka webu Toprecepty.cz. Ocenila i kaši, kterou by však podle své preference ještě přisolila.

Řízek od babičky je opravdu jak od babičky,“ ocenila Eliška jídlo, za které utratila 189 korun. V ceně byla i krabička a dřevěný příbor, který při objednávce s sebou dostanete. Stejně jako u Schnitzelhausu, i zde dostal řízek hodnocení 9 z 10.

Nenadchne, neurazí

Posledním podnikem nebyla klasická řízkárna, ale mix české kuchyně „Šmak“. „Třetí řízek je z asi nejnižší cenové kategorie a hlavně je to z místa, které najdete skoro ve všech obchodních centrech,“ vysvětlila Eliška ještě před ochutnávkou. Stejně jako v předešlých dvou testech, i tentokrát si jako přílohu vybrala bramborovou kaši.

První dojem z řízku byl zklamání. Strouhanka byla podle Eliščiných slov „strašně suchá“, na druhou stranu kaše byla „v pohodě“. Poměr cena/výkon je podle naší redaktorky dobrý. „Chápu, že je to vlastně styl jídelny, takže řízek nedostanete čerstvý, ale je připravený dopředu, porce je ovšem velká,“ zhodnotila Eliška.

Celé jídlo jí přišlo na 135 korun a ohodnotila ho 7,5 z 10. „Na pracovní obídek ovšem fajn,“ dodala.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělý kuřecí řízek s bramborovým salátem a zavzpomínejte na Vánoce:

Recepty k tomuto článku