Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kuře na paprice i pro začátečníky: Pomůže snadný recept i fígl s vmícháním smetany, aby bylo jídlo perfektní
Zdroj: Toprecepty

Kuře na smetaně s pořádnou dávkou papriky patří mezi obědové klasiky. Když jídlo přichystáte v tlakovém hrnci, máte ho hotové za pár minut a téměř bez práce. Zakysaná smetana zase omáčku osvěží.

Jak rychle uvařit kuře

Kuře se obecně připravuje velmi rychle. V tlakovém hrnci to je ovšem ještě rychlejší. Když dostaneme chuť na kuře s omáčkou, jedním z báječných pokrmů je kuře se smetanou a paprikou.  

Výborný pokrm se připravuje i ze slepice, zahuštěný může být třeba záklechtkou. Na rozdíl od jíšky se nepřipravuje na tuku, ale jen se rozmíchá v tekutině.  

Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky

Omáčka z kuřecího vývaru je výborná, ale přidání smetany ji vylepší. Díky zakysané smetaně se omáčka zjemní, dochutí a je lahodnější. Přidávání smetany jako takové do teplých omáček je tak trochu oříšek. Stačí ale fígl a výsledek bude výborný.

Z hotové omáčky odlijte zhruba dvě naběračky a zakysanou smetanu v nich rozmíchejte. Pak postupně přidávejte zpět, mírně prohřejte, ale nevařte, aby se nesrazila. 

Tlakový hrnec

Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…

Jak na kuře na smetaně

Pro čtyři strávníky potřebujete: 1 menší kuře, 4 lžíce oleje, 1-2 cibule, 2 lžičky sladké papriky (zarovnané), 2 lžičky paprikové Vegety (nebo pouze paprika), 5 kuliček černého pepře, mletý pepř, sůl, kuřecí vývar (podle potřeby), 4 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 1 zakysanou smetanu a případně mraženou zeleninu.

Jak na to? Kuře naporcujte na díly. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tlakový hrnec bez pokličky rozehřejte, přidejte olej a na horkém oleji osmahněte cibulku dosklovita. Vmíchejte paprikovou Vegetu a sladkou papriku. Nechte zpěnit a hned zalijte troškou vývaru, aby paprika nezhořkla.

Kuře osolte a dejte ho do hrnce. Pokud je třeba, dolijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte kuličky černého pepře, mletý pepř a pokud není vývar solený, tak ještě trochu soli. Můžete přidat mraženou zeleninu podle chuti. Tlakový hrnec zavřete a vařte cca 10 minut. Pak ho vypněte a nechte dojít.

Sundejte pokličku, maso a zeleninu přeceďte a odložte. Samotnou omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vývaru nebo vody. Když přiléváte záklechtku, tak pomalu a omáčku přitom míchejte, aby nevznikly hrudky. Konzistenci omáčky upravte přidáním vývaru.

Omáčku nechte pozvolna za častého promíchání cca 15-20 minut provařit. Poté trochu omáčky odeberte, smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte do omáčky, dochuťte. Prohřejte. Nevařte. Vraťte zpět maso a zeleninu. Kuře se smetanovou paprikovou omáčkou podávejte s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami. 

Naše tipy:

  • Kuře samozřejmě můžete uvařit i bez tlakového hrnce, jen to bude trvat déle. 
  • Uvařit kuře můžete i ve vodě, ale když je uvaříte ve vývaru, nebo ve vývaru smíchaném s vodou, chuť bude intenzivnější. V takovém případě ale kuře předem naporcujte, aby se zkrátila doba vaření. 
  • Trik s vmícháváním zakysané smetany (viz výše) zajistí, že bude omáčka krásně krémová a bez hrudek. Zakysanka jí navíc dá příjemnou svěžest. 

Náš tip: Připravte si lahodné kuře na smetaně podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli