Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy.
Zdroj: freepik

Mezi jídla, s nimiž můžeme mít problém při jejich ohřívání, patří jednoznačně i bramborová kaše. Málokdy se nám totiž podaří, aby si i „napodruhé“ uchovala svou vynikající chuť, kterou měla jako čerstvá. Když se však budeme řídit dobrými radami, dokážeme pokrm ohřát k všeobecné spokojenosti.

Tři způsoby, jak na kaši

Bramborová kaše je jednou z neoblíbenějších příloh u nás. Rádi si ji dáme k řízku, sekané, někdo ji má rád k párku, další si bez ní nedokáže představit hovězí líčka. Často se nám ovšem stane, že neodhadneme, kolik kaše budeme potřebovat pro všechny strávníky. Zkrátka uvaříme moc brambor, a tím pádem nám i následně musí přebývat kaše. Tu si ovšem lze schovat a znovu ji ohřát. Někteří lidé sice tvrdí, že tím ztratí své kouzlo, ale podle serveru Taste of Home tomu tak být nemusí.

Stačí si jen vybrat jeden ze tří způsobů, kterými lze bramborovou kaši „oživit“. Málokomu totiž chutná tato příloha zastudena nebo ohřátá tak, že se z ní stane suchá a hrudkovitá hmota.

1. Sporák

Ohřev na sporáku je pro kaši zřejmě nejlepší, jen se musíme aktivně zapojit. Bramborovou přílohu, kterou jsme měli v lednici z předešlého dne, umístíme do hrnce, do nějž přidáme oříšek másla a trochu mléka. Tím kaši opět dodáme onu chuť, která je pro ni tak typická. Při nízké teplotě ohříváme osm až deset minut a nezapomínáme ji průběžně míchat. Nechceme, aby se nám spálila. Zároveň tím docílíme, že se kaše prohřeje rovnoměrně.

2. Mikrovlnná trouba

Mnoho lidí by ohřívání kaše v mikrovlnce rovnou odsoudilo. Pokrm totiž podle nich ztrácí chuť, někdy dokonce změní strukturu, a tak místo na talíř putuje do koše. Když se ovšem dodrží několik zásad, může i mikrovlnná trouba dobře posloužit.

Bramborovou kaši vložte do misky, kterou přikryjte. Vložte ji na jednu minutu do mikrovlnky, na níž zvolíte vysoký výkon. Poté misku vyndejte a kaši dobře promíchejte. Vložte misku zpět a ohřívejte dalších 30 vteřin, znovu kaši promíchejte. Tento postup opakujte do chvíle, kdy se vám bude zdát příloha dostatečně horká. Pro lepší chuť můžete přidat mléko a máslo stejně jako u postupu na sporáku. Nepoužívejte ovšem tyto ingredience přímo po vytažení z lednice, kaše by zchladla a to by mohlo mít vliv na její konzistenci.

3. Trouba

Nejdelší ohřívání je v klasické troubě. Nejprve je totiž nutné kaši vyndat z lednice a nechat ji tak na 15-20 minut „odpočinout“. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Do připravené trouby kaši vložte v hrnci či zapékací misce. Pokud budete přidávat mléko a máslo, tentokrát je nemíchejte s kaší. Po dvaceti minutách v troubě bramborovou přílohu vyndejte a až poté vše pořádně promíchejte.

Náš tip: Zbylou bramborovou kaši také můžete použít na výrobu skvělých placek. Stačí přidat vejce, hrubou mouku, tvrdý sýr a oblíbený salám. Ze vzniklého těsta uděláte placičky, které posléze osmažíte na pánvi.

Zdroje informací:

tasteofhome.com - How to Reheat Mashed Potatoes

marthastewart.com - The Three Best Ways to Reheat Mashed Potatoes Without Drying Them Out

Pokud jste při čtení článku dostali chuť na bramborovou kaši, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit třeba tu zapečenou :

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více