Do netradičního chlebu ve vajíčku patří i párek: Jednoduché jídlo voní po tvarůžcích a předčí i originál
29. 8. 2024 Vaření
Jednoduchá a rychle připravená večeře se vždycky hodí. Proto našinci tak rádi sáhnou po tradičním receptu na chléb ve vajíčku, díky kterému je jídlo během pár minut na stole, navíc si ho můžete dochutit podle svých představ. Existuje však speciální recept, který jste asi nezkoušeli, ale teď už můžete. Na svém instagramovém profilu jej představil Ostravský gastrošef.
Rychle a chutně
Příprava večeře bývá mnohdy po náročném dni v práci velmi neoblíbenou záležitostí. Obzvlášť, pokud teploty znovu šplhají ke 30 stupňům a představa, že máme ještě trávit čas u plotny, nás přivádí k šílenství.
Naštěstí existuje mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu a nám jejich vaření nepřidělá téměř žádnou práci. Mezi tato jídla nepochybně patří i chléb ve vajíčku, který se dá zařadit mezi ta nejjednodušší. Stačí jen pár vajec, v nichž „vykoupeme“ krajíce chleba, osmažíme a dozdobíme oblíbenými ingrediencemi.
Mohlo by vás zajímat
Tuning na smaženku
Někdo si po usmažení už nechce přidělávat práci a navrch přidá jen hořčici nebo kečup a pustí se do konzumace. Jiní si dají záležet víc a vytvoří de facto populární pokrm, známý už z let minulých - smaženku. Na ni patří třeba kyselá okurka, cibule, nakládaná kapie, nebo třeba kousek rajčete.
Chleba se však dá posypat i bylinkami, jako jsou pažitka nebo petrželka, chutný je i nastrouhaný sýr, kousky opečené slaniny nebo šunky a pokud máte rádi pikantnější pokrmy, vyzkoušejte chilli vločky, drcené chipotle nebo klasický čerstvě mletý pepř.
Zcela jiné jídlo
Ke klasickému chlebu ve vajíčku ovšem můžete přistoupit také zcela odlišným a modernějším způsobem. Například Pavlína Moučková se na sociálních sítích podělila o svůj recept, který vzbudil velký zájem. Oblíbenou pochutinu české kuchyně totiž upekla v troubě a dala jí podobu muffinu.
Oblíbený influencer Heřman Gazda, známý na Instagramu jako Ostravsky Gastrošef, zase ukázal, jak si přidáním dvou zajímavých ingrediencí vytvořit plnohodnotný pokrm, který potěší nejen milovníky chlebu ve vajíčku, ale také ty, kteří rádi experimentují a nebojí se při vaření či pečení použít méně tradiční suroviny, jako jsou třeba syrečky.
Chleba ve vajíčku podle Ostravskeho Gastrošefa
Na přípravu klasiky podle vylepšeného receptu budete potřebovat: 1 cibuli, 7 vajec, 4 párky, 4 krajíce chleba, 1 větší balení tvarůžků, sádlo, sůl a pepř.
Jak na to?
- Na pánvi nechte rozehřát sádlo, přidejte cibuli, nakrájenou nahrubo, a párky, pokrájené na menší kousky.
- Přidejte na kostky nakrájený starší chleba (2-3 dny je ideální). Vše promíchejte a restujte do zlatavé barvy.
- Tvarůžky nakrájejte na kostky, dejte do mísy, přidejte vejce, podle chuti osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte.
- Formu na biskupský chlebíček či toustový chleba vymažte sádlem. Do formy nasypte obsah pánve, tedy cibuli, párek a chléb. Přilijte vejce s tvarůžky a lehce promíchejte, aby se obsah formy spojil.
- Alobalem přikryjte formu a vložte ji do trouby, předehřáté na 200 stupňů. Pečte zhruba 30 minut, ke konci alobal odstraňte, aby se vytvořila křupavá kůrka.
- Pokrm ihned po upečení vyklopte z formy a můžete rovnou servírovat.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělý domácí chléb, který můžete použít i k obalení ve vajíčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Zavářky do polévek a chyby v jejich vaření: Poradíme, jak jim jednoduše předejít
Zavářky a vložky do polévek milují malí i velcí strávníci. Zatímco játrovým knedlíčkům neholdují všichni, z ostatních zavářek si vybere každý - ať už… Číst více
Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat… Číst více
Chyby v přípravě knedlíčků do polévky: Na hustotě těsta i době vaření záleží
Knedlíčky jsou tradiční polévkovou zavářkou a existují v mnoha podobách. Setkat se můžete s knedlíčky játrovými, masovými, drožďovými, ale také… Číst více
Jak krájet domácí nudle? S videonávodem to zvládne i začátečník
Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta… Číst více
Jaké jsou nejoblíbenější polévkové knedlíčky? Na své si přijde každý labužník
Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více