Pečené placičky z květáku, šunky a sýru: Jednodušší verze smažené varianty je krásně šťavnatá i křupavá, na talíři je za chvíli
28. 8. 2024 Vaření
Přejedl se vám smažený květák, na květákový mozeček nemáte chuť a přemýšlíte, jaké jiné jídlo z této zeleniny připravit? Vyzkoušejte vynikající pečené placičky z květáku, šunky a sýru.
Placičky z květáku
Z květáku toho můžeme připravit spoustu. Od výtečné zeleninové polévky přes různé zapečené pokrmy, obalovaný květák až po placičky. Květákové placičky jsou výborným jídlem z běžně dostupné zeleniny. Můžeme si je přichystat v bezmasé podobě, ale také s trochou uzeniny.
Když chceme udělat něco pro naše zdraví, tak je nebudeme smažit ve vrstvě oleje, ale upečeme. Narovnáme jednotlivé placičky na plech, trošinku potřeme olejem a dáme do trouby. Ještě něco víc můžeme udělat pro zdraví, když mouku vyměníme za jemně namleté vločky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit květák na placičky
Jak na pečené placičky z květáku, šunky a sýru
Na čtyři porce si připravte: 1/2 syrového květáku, 100-150 g šunky, 100 g tvrdého sýru 40%, 2 vejce, 4-5 lžic polohrubé mouky, pórek, petrželku, libeček, pažitku, sůl, pepř mletý a olej na plech.
Jak na to? Květák a pórek očistěte. Květák, sýr a šunku nastrouhejte. Pórek nakrájejte nadrobno. Rozklepněte k tomu vejce, přidejte koření, mouku a bylinky podle chuti. Dobře promíchejte.
Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, potřete olejem a lžící na plech nandejte placičky. Placičky lehce potřete olejem, pečte cca 25-30 minut. V polovině pečení placičky obraťte. Podávejte s různě upravenými brambory a omáčkou podle chuti.
Náš tip: Připravte si pečené placičky z květáku, šunky a sýru podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět možností, jak nastavit bramborovou kaši zeleninou. Dýně dodá barvu, celer výraznou chuť a zelí zase svěžest
7 tipů, jak zařadit vločky do stravy a zlepšit si tak zažívání: Výtečné karbanátky, bramboráky i koláče si zamilují malí i velcí
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál