Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb ve vajíčku lze vytvořit i podle moderních trendů. Třeba jako muffin.
Zdroj: se souhlasem Pavlíny Moučkové

Smaženka či její obdoba, chleba ve vajíčku, patří mezi jídla, která zdomácněla v mnoha českých rodinách. Levný pokrm, který sází na oblíbené suroviny, však nyní dostal nový kabát a rozhodně to není k jeho škodě, ba právě naopak.

Klasika bez tradičních postupů

Recept, o který se podělila na sociálních sítích Pavlína Moučková, vzbudil obrovský zájem a s ním spojené stovky sdílení. A čím, že je nová verze chleba ve vajíčku tak zajímavá? Nebudete potřebovat pánev a nebudete smažit. Klasiku české kuchyně totiž upečete v troubě a dáte jí podobu muffinu. Přestože se může zdát, že je takový postup zvláštní, jak potvrzují reakce ve facebookové skupině „Recepty, co vařily naše babičky“, funguje perfektně a chuť muffinů je vynikající.

Hledání inspirace

Autorka zajímavého nápadu se o své recepty dělí na Facebooku již od roku 2021. Jak pro Toprecepty.cz prozradila, vaření je pouze jejím velkým koníčkem, protože povoláním je zdravotní sestra. Při výběru pokrmů, které bude vařit a následně publikovat na sociální síti prý nehledí na jednoduchost ani suroviny.

„Nevadí, když je recept trochu složitější,“ říká Pavlína Moučková. „Inspiraci většinou hledám ve své hlavě a na Google,“ dodává. Nám ale neposkytla žádný složitý recept, nýbrž velmi jednoduchý netradičně připravený chléb ve vajíčku - ve formě muffinů. 

Chléb ve vajíčku jako muffin

Na její specialitu, která se zřejmě stane novou položkou na vašem domácím menu budete potřebovat: 6 krajíců staršího chleba, 3 vejce, podle chuti strouhaného nebo taveného sýra, šunku nebo oblíbenou uzeninu, cibuli a hořčici. Pokud ji máte rádi, můžete přidat i trochu smetany.

Jak na to?

  1. Vejce pořádně rozšleháme, přidáme do nich strouhaný nebo na kostičky nakrájený tavený sýr a nakrájenou uzeninu, popřípadě šunku. 
  2. Chleba nakrájíme na kostičky a smícháme s vaječnou směsí, kterou dle chuti zjemníme smetanou.
  3. Vytvořenou směs přelijeme do forem na muffiny, vymazaných sádlem, nebo do košíčků na muffiny, které naplníme zhruba do dvou třetin. Pečeme v troubě vyhřáté na na 180 stupňů po dobu 20 minut.
  4. Na talíři ozdobíme plnotučnou hořčicí a cibulí.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Katka K.

24. 6. 2023 14:02

Výborný to je, všem doporučuju vyzkoušet :-)
Chtěla jsem přidat svou fotku, ale bohužel to nejde.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více