Dýně jako ananas: Retro kompot má lahodnou chuť a vůni ananasu, dýni je třeba předem naložit do speciálního nálevu
17. 9. 2024 Vaření
Také ve vás dýňový kompot vyvolává vzpomínky? Dýně jako ananas je oblíbenou klasikou. Šťavnatá zelenina ochucená jako exotické ovoce. Jeho sladkokyselou chuť milují děti a může se použít i do nápojů pro dospělé.
Která dýně se hodí na variantu à la ananas
Jakmile začneme více používat dýně, je jasno. V dohledu je podzim, pro který je typická právě ta krásně sytě oranžová barva dýně hokaido, ale také s ní jsou vybarveny listy na stromech.
A když zmíníme dýni, možná si vzpomeneme na vynikající kompot, který připravovala babička nebo jsme si ho dávali i ve školní jídelně. Dýňový kompot à la ananas ale má mnohem větší využití než drobné mlsání. Výborně si ho vychutnáme s masovými pokrmy, drůbežími i vepřovými. Kromě toho je ale dýně jako ananas ideální příležitostí pro vytvoření lahodných pečených i nepečených dezertů. Hodí se také do jogurtu, na zmrzlinu, na palačinky či na ozdobu kaše. Dalším nápadem je využít ho do alkoholických nápojů pro dospělé.
Pro přípravu tohoto kompotu, který chutná po ananasu, je ideální pevná dýně, která je v dobré kvalitě. Vhodná jsou tedy hokaido, muškátová či máslová dýně.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě dýně jako ananasu
Dýně à la ananas je na přípravu snadná, jen je s jejím chystáním třeba začít den předem. Víte proč a na co nezapomenout?
- Dýni je potřeba namočit do octové vody, jinak by při vaření měkla a rozpadala se. Je lepší ji namočit večer a druhý den s ní pracovat dál.
- Ananasové aroma dodá ananasová tresť (cukrářské aroma), 20ml balení koupíme v drogerii i obchodu s potravinami za necelých 30 Kč. Kompot provoní po ananasu.
- Dále se hodí 1-2 citrony. Když budou mít chemicky neošetřenou kůru, dá se využít i ta.
- Citrony je možno nahradit kyselinou citronovou. 1 citron = 6-7 g kyseliny citronové.
- Z koření se obvykle využívá několik kusů hřebíčku, můžeme přidat i svitek skořice, někdy bývá aroma ozvláštněno badyánem.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýni jako ananas
Na jednu dávku budete potřebovat: 2,5 kg dýně, 4 l vody, 200 ml octa, 600 g cukru krystal, 2 bio citrony, 5 celých hřebíčků a 2 balení ananasové tresti (40 ml).
Jak na to? Dýni rozkrájejte, oloupejte, vydlabejte semena a dužinu nakrájejte na kostky. Vše nasypte do většího hrnce, zalijte 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí (tu lze případně použít až při vaření) a nechte uležet do druhého dne.
Pak vodu slijte (a vylijte), k dýni přidejte hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povařte. Nevařte ji úplně doměkka, protože se ještě bude zavařovat a tím ještě trochu změkne.
Vyberte hřebíček a citrony, dýni naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Zalijte ji nálevem, ve kterém se vařila. Sklenicím dobře otřete hrdla, pevně je zavíčkujte a sterilujte asi 20–25 minut při 80 °C. Hotové sklenice dýňového kompotu vyndejte z hrnce, otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak sklenice dejte na temné a chladné místo, kde mohou vydržet i několik let.
Náš tip: Připravte si vynikající kompot z dýně jako ananas podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více