Buchty po ránu: Kváskové moravské koláče podle Josefa Maršálka jsou nadýchané a vláčné. Je třeba dát kvásku čas, říká cukrář
23. 2. 2025 Vaření
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se peklo z kvásku. Cukrář Josef Maršálek opět ohromil hned třemi recepty a jedním z nich byly klasické kynuté koláče. I když si kvásek většina lidí spojuje hlavně s pečením chleba, překvapivě jej lze využít i při pečení sladkého pečiva, třeba právě tradičního českého moučníku.
Kvásek opět v módě
Pečení z kvásku, respektive kvasu, má u nás dlouholetou tradici. Původně, tedy v dobách, kdy neexistovalo droždí, se peklo pouze z něj. Tato tradice se výrazněji obnovila až před pár lety, kdy se kvásky začaly šířit mezi lidmi a dokonce byla vytvořena kvásková mapa, na níž jste zjistili, kde můžete kvásek získat.
Spousta lidí si tehdy pořídila kvásek, který opečovávala jako domácího mazlíčka. Velký boom kváskového pečení nastal v dobách covidu, kdy se do něj pustili i ti, kteří se pečení předtím příliš nevěnovali. Pekly se hlavně chleby, někteří ovšem experimentovali i s jinými druhy pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat domácí kvásek
Udělat domácí kvas není nijak složité, stačí vám na něj jen mouka (většinou se dělá žitný, ale může být i pšeničný) a voda. Pak už stačí jen nechat vše pracovat a pravidelně dokrmovat, jak píšeme v našem starším článku, v němž najdete návod, jak si udělat domácí kvásek. Pokud se vám ale do toho nechce, nebo máte strach, že by se vám nepovedl, není problém si část kvásku od někoho vzít nebo si jej koupit – nabízejí jej třeba některé pekárny.
Kvas a rozkvas
Předností kvásku je, že jde o živý organismus. „Když dáte kvásku čas a péči, tak vám to vrátí bublinkami a také nadýchaným chlebem,“ řekl hned v úvodu Josef Maršálek. Právě delší příprava je nevýhodou kvásku, neboť jeho samotná výroba trvá pět až sedm dnů, a i na pečení z kvásku je nutné si vyhradit dva dny. Z kvásku je třeba si totiž nejprve připravit tzv. rozkvas, který se pak dává do samotného těsta.
Rozkvas se dělá ze samotného kvasu, mouky a vody v různých poměrech (obvykle ale 1:1:1). Vše se pak zamíchá a nechá se odpočinout, aby se mohly rozmnožit všechny bakterie a pečivo mohlo kynout. Josef Maršálek doporučuje přendat rozkvas do větší dózy a dát na ni zvenčí gumičku do výšky rozkvasu.
„Rozkvas se pak nesmí použít, dokud objem nebude nejméně dvojnásobný,“ radí Josef Maršálek. Trvá to asi 5-6 hodin. Pak už se jen odebere rozkvasu tolik, kolik potřebujete do těsta, a zbytek si necháte na další dokrmování a následně pečení v lednici.
Náročnější na čas
Pečivo z kvasu je tak o trochu pracnější než to z droždí, které uděláte mnohem rychleji (i kynutí samotného kvasového těsta trvá déle, až 5 hodin), kvásek se vám ale za vynaložené úsilí odmění vynikající chutí pečiva, jeho nadýchaností a rovněž lepší stravitelností.
Kvásek totiž funguje, jak řekl Josef Maršálek, na principu mléčného kvašení. „Bakterie, kterou jsou všude kolem nás, se dostanou do hmoty a díky nim tam vznikne život,“ vysvětlil Maršálek. Těsto proto pak dobře vykyne a navíc bakterie prospívají našemu zažívání.
Z kvasu mohou být i koláče
Cukrář z kvasu neudělal jen chleba, ale šťavnaté moravské koláče, a dokázal tak, že se kvas hodí i na sladké pečivo. Při jeho přípravě je rozdíl v tom, že část cukru (v tomto případě 5 g) je nutné dát již do rozkvasu, aby si kvásek na cukr zvykl.
Na sladké pečivo se rovněž do rozkvasu dává hladká pšeničná mouka místo žitné, která se používá na chleba. „Příprava je pak úplně stejně jako u klasického kynutého těsta,“ říká cukrář. A jak tedy koláče uděláte?
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky na kynutá těsta, 30 g cukru krupice, 80 g másla, 1 vejce velikosti M, 3 g soli, 100 g rozkvasu, 130 g mléka. Na náplň si připravte: 400 g tvarohu v kelímku, 50 g cukru krupice, 1 citron. Dále: povidla a rozehřáté máslo na potření. Na drobenku: 80 g hladké mouky, 40 g másla, 30 g cukru krupice a 1 g soli.
- Všechny ingredience na těsto kromě soli a másla dejte do mísy robota. Vše hněťte v robotu 3-4 minuty, pak přidejte sůl a máslo a pokračujte asi 4-5 minut v hnětení, dokud nezískáte hezké a pružné těsto. Těsto pak přendejte do misky, zakulaťte a nechte zakryté dobře nakynout, trvá to asi 4-5 hodin.
- Na náplň dejte do mísy tvaroh a cukr a přidejte trochu strouhané citronové kůry, pak vše zamíchejte. Do jiné mísy si dejte suroviny na drobenku a vypracujte ji prsty.
- Vykynuté těsto si rozdělte na osm stejně velkých kousků. Nejlepší je odvážit kousky pomocí váhy. Vytvarujte z nich koule, které rovnou pokládejte na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Opět zakryjte utěrkou a nechte nakynout do dvojnásobného objemu.
- Pomocí skleničky o průměru 6-7 cm namočené do mouky udělejte do vykynutých bochánků důlky. Dobře zmáčknete až dolů. Okraje potřete rozpuštěným máslem a do středu naneste tvaroh (na jeden koláč vycházejí asi 2 lžíce). Na tvaroh pak naneste povidla a koláče posypejte drobenkou.
- Koláče vložte do trouby předehřáté na 200 °C (horkovzduch) a pečte 12-13 minut dozlatova. Hotové koláče potřete ještě zbytkem rozpuštěného másla.
Na fotografie z dalšího dílu pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud nemáte tolik času, můžete si udělat koláče z kvásku z droždí. Ten snadno připravíte podle našeho videa.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem
Prvorepublikoví strážci zákona se snažili chránit… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Jablko ve skořicovém županu je originální a jednoduchá cukrovinka. Vyzkoušejte ji podle nejlepšího receptu
Jablka jsou velmi populární podzimní ovoce, které milují všechny věkové kategorie. Na tomto kulatém plodu si můžeme pochutnávat až do jara, pokud… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Rok buvola je tu! Vaše čínské znamení prozradí, jaký jídelníček k vám nejvíc sedí
Rok Buvola je tu! 12. února odstartoval čínský… Číst více
Jednoduché a rychlé kouzlení s kukuřičnými lupínky. Jako karamelové hrudky nebo hromádky nemají chybu
Hromádky z kukuřičných lupínků v karamelu Postup je velmi jednoduchý a poradí si s ním i začátečníci. Budeme potřebovat kromě kukuřičných lupínků… Číst více
Den skořice
Skořice je známá už od starověku. Rozeznáváme dva druhy skořice – cejlonskou a čínskou. Pravá je pouze ta ze Srí Lanky, tedy cejlonská. Po usušení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více