Jak připravit nejlepší špenát? Díky smetaně bude lahodně krémový, česnek i špetka muškátového oříšku jej provoní
2. 4. 2025 Vaření
Dušený špenát je oblíbenou klasikou. Pokud jste takový ochutnali, určitě chcete další. Jak na ten nejlepší špenát? Zjistěte, jak si ho připravit, abyste se olizovali ještě dlouho poté.
Nejlepší špenát
Ačkoliv existuje mnoho způsobů přípravy špenátu, dušená varianta patří mezi nejpopulárnější. Tento způsob úpravy zachovává většinu živin a zároveň dodává špenátu jemnou, lahodnou chuť. Abychom si na něm skutečně pochutnali a nevytvořili nevábivou šedou hmotu, stojí za to si zopakovat pár pravidel, která povedou k tomu nejlepšímu špenátu
Mohlo by vás zajímat
Jaký špenát vybrat
Obvykle chystáme dušený špenát z mraženého polotovaru, ale i je třeba dávat pozor. Raději vybíráme listový špenát a je důležité, aby nebyl přemražený a neobsahoval tak nadměrné množství vody. Špenát pak potřebuje jen krátké podušení tak, aby si zachoval barvu a chuť. Při delším vaření se totiž může stát mdlým a ztratit část cenných živin. A to by byla škoda.
Na jaře si ale můžeme dopřát i špenát z čerstvých listů, pokrm získá svěžejší zelenou barvu než z mraženého polotovaru. Také chuť je výraznější. Při přípravě je třeba počítat s tím, že pokud budeme chystat pro čtyři strávníky, bude potřeba asi 500 g špenátu. Během dušení špenát zavadne a objem se zmenší.
Jak ochutit nejlepší špenát
Dušený špenát můžeme připravit samotný, ale i s cibulkou, případně jarní cibulkou. Někdy se používá mléko, pro větší zjemnění můžeme přidat smetanu nebo smetanu ke šlehání, docílíme tím i krémovější struktury.
Špenát dochutíme prolisovaným česnekem. Přidáme ho na konec dušení. Pokud máme rádi jemnější chuť, využijeme česnek sušený. Z koření můžeme přidat muškátový oříšek.
Zajímavou variantou je kombinace špenátu s česnekem a ořechy, které zvýrazní jeho jemnou chuť.
ŠPENÁT je listová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku a vitamínu C, které podporují zdraví kostí, imunitní systém a správnou funkci…

Jak připravit nejlepší špenát
Pro čtyři osoby potřebujete: 2 mražené špenáty, 1 cibuli, trochu oleje, 2 stroužky česneku, sůl dle chuti, trochu vody a trochu mléka. Na zahuštění: trochu vody, 1 lžíci hladké mouky a 1 vejce.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno a orestujte na oleji. Špenát dejte k cibuli, podlijte troškou vody a nechte pozvolna vařit. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a povařte, popř. můžete rozmixovat.
Rozmícháním hladké mouky ve vodě připravte záklechtku. Do špenátu přidejte trochu mléka, za stálého míchání vlijte záklechtku a nechte pozvolna provařit asi 20 minut.
Nakonec přidejte rozkvedlané vejce, rozmíchejte a nechte srazit. Pak špenát odstavte. K nejlepšímu špenátu pak můžete podávat třeba brambory nebo knedlík a vařené či sázené vejce.
Náš tip: Připravte si nejlepší špenát podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více