Kyselica (polévka z Vlčnova)

cathleen Kuchařka: cathleen

Polévky 23 názorů

Suroviny

300 g kysaného zelí i s vodou
3 brambory
sušené houby
250 ml šlehačky
1 pl hladké mouky
2-3 vejce
sůl
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájené zelí uvaříme ve vodě.
    Zvlášť ve vodě uvaříme i kostky brambor se sušenými houbami a pak vše přidáme k zelí.

  2. Mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do polévky a provaříme.
    Ke konci přidáme rozšlehaná vejce, dosolíme a necháme polévku dovařit.

Poznámka

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 018 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselica (polévka z Vlčnova)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Hanis: děkuji:-K

    Hana Ernestová: o recept čeho, Hani:-?

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Výborná polévka - jen se po ní zaprášilo :yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Velice dobrá klasická polévka, dělávám téměř stejně:-D:yes:

    Odpovědět

  • Hana Ernestová Hana Ernestová(neregistrovaný)

    cathleen: dobrý den, mohla bych vás poprosit o recept? Vím, že má babička ho doma také dělávala ale zemřela již před mnoha roky a recept se nezachoval. Děkuji. Hana Ernestová

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Pochutnala bych si:-K:yes:Tuto kyselici milujeme,mňam:-Q

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: samozrejme...takto sa hovorí u nás aj na Záhorí...Stupava je známa pestovaním kapusty (tam chodíme kupovať k pestovateľom už narezanú, žiaden dovoz z Poľska), konajú sa tam tradične aj "Dni zelá" - citujem:
    Deň zelá 2017
    Slávnosti kapusty patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí a účinkujúci hostia prichádzajú i zo susedných regiónov Weinviertel - Dolné Rakúsko (A), Jižní Morava (CZ) a Moszony-Soprony-Gyor (HU).
    Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou.
    Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať a zachovať tradičnú kultúru.
    Slávnosti kapusty sa v Stupave budú konať 29.9.-1.10.2017

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    „Zemáky a zelé, živobytí celé“:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Bez kvasenej kapusty by sme asi neprežili...na jeseň sme natlačili do suda 40 kg, teraz sme v polovičke súdka... Je to manželov jesenný rituál - tlačí kapustu v chlade na terase, na stole slivovička...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    maris: mě to naučil manžel, je polívkový:-) Krom parných letních dnů si dobrou polévku dáme kdykoliv:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    cathleen: já taky polévku můžu k snídani, obědu i večeři<3:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jana Pá: Jani, my také :-8 dobrou polévku si dáme klidně ke snídani nebo večeři, zvlášť teď v zimě.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: celé dětství i kus mého samostatného dospěláckého života jsme zelí kvasili (babička zelí prokládala jablíčky - jaderničkama). Pak jsme z nějakého důvodu přestali, spoustu let kvašené zelí kupovali a - nic moc tedy. Poslední 2-3 roky jsem si umiňovala, že musíme znovu kvasit svoje a vloni to vyšlo.
    Znovu máme doma něco s tím kupovaným nesrovnatelně dobrého, voňavého a lahodného, co není třeba před vařením mohutně proplachovat vodou, aby to nebylo jako šťovík. Kupovali jsme kvašené zelí různých značek, ale bez výjimky byla překyselená. Pokud to půjde, budeme zas kvasit to svoje:-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    rozmarynaH: Magdi já takovou polévku snídám, obědvám a ještě na večeři , jsem polévková holka , ani se neptejte, co si přidávám :-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Já dávám taky šlehačku, ale zelňačka mi chutná i bez ní. Vajíčko nedávám, zkusím příště. ;-):-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Zelí už nekvasím...
    Občas se podaří koupit kvašené zelí, které je měkké až tak, že ho už nevařím (dal bych citát o vaření kvašeného zelí, ale bylo by v něm slovo nadužívané Hradním pánem):-D
    No, vždy ale napřed z koupeného zelí slévám zelovou vodu a teprve podle chuti jí okyselím polévku (či moravské zelí):-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: moravská kyselica zelová polévka moravská kyselica recept zelová polévka jako od babičky zelovka polévka recept polevka z kvaseneho zeli kyselica recept zelova polívka moravská kyselice cervena kyselica kyselica moravská kyseliv polska kyselica polefka kyselica bramborove kyselica o zelova polévka recept moravská kyselica polévka recept zelovka polévka valašská kyselica moravske kyselica

Zapomněl/a jsem heslo