Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Polévky z kysaného zelí jsou pestré obsahem surovin. Každá oblast má svého favorita. Vyzkoušejte recept pocházející ze slováckého Vlčnova. Patří do něho houby, které klasickou zelňačku mohou popostrčit i do vašich oblíbených pokrmu.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

25. 1. 2017 15:04

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 165 kJ / 1 234 kcal
Bílkoviny36,65 g
Tuky94,85 g
Vláknina11,40 g
Cholesterol 898 mg
Sodík 2,73 g
Sůl6,78 g
Sacharidy52,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

bofinka

25. 3. 2023 14:20

Dedabeda: Tady mate jednu i z Valasska
www.youtube.com/watch?v=SQCM66PZ6Fc
Bez fazoli a masa, ale s kysanym zelim,vejcem a bramborem = Postni kyselica, nebo taky - "ne vzdy bylo maso v dome ;-)
Jako koreni stacil treba jenom kmin, zalezelo opravdu jen na gustu a asi taky na obsahu penezenky;-)

Dajda Dajda

25. 3. 2023 14:09

Dedabeda: Tak to jste asi nepochopil smysl těchto stránek! Kdyby tu byly jen recepty, které vymyslí kuchaři úplně sami, tak by jich tu asi bylo pohříchu málo! :-O Někde najdu recept, vyzkouším ho a když mi chutná, tak ho doporučím dál, aby si pochutnali i jiní. Já jsem proti zveřejňování duplicitních receptů, ale jinak - proč ne, zvláště když je uveden zdroj!
Kromě toho vyčítat právě cathleen, že sem dává něco "nalezeného", je opravdu úsměvné! :-D Nejspíše nevíte, s kým máte tu čest.;-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

25. 3. 2023 13:48

Dedabeda: vy se asi nudíte,že:-D

Dedabeda

25. 3. 2023 13:38

cathleen: tak proč sem dáváte recepty, které jste někde vykopírovala? Očekával bych, že zde najdu recepty vlastní či rodinné, tradiční ....a ne něco někde nalezeného, o čem ani nevím, zda to tam takto vařili.

cathleen cathleen

25. 3. 2023 11:14

Dedabeda: nepsala jsem nic o "zastání", jen o záskoku v odpovědi k vám. To je rozdíl.
Kuchařka (I. i II. díl) je koupená v Turistickém informačním centru v Kyjově, tak by možná bylo dobré se s protestem obrátit tam nebo přímo na vydavatele
www.tradicnivyrobek.cz/kucharka-tradicnich-pokrmu-na-slovacku-i/

Merylas Merylas (moderátorka)

25. 3. 2023 10:51

Dedabeda: Dobře, beru zpět, že jsem kyselici nazvala zelňačkou. Moje tchyně, která pocházela a celý život žila na Valašsku vařila kyselici opravdu velice podobnou, jako já zelňačku u nás ve Slezsku, na kterou jsem byla zvyklá z domova. U nás se výraz kyselice na polévku z kysaného zelí moc nepoužívá. To, co já nazývala zelňačkou, tak manžel kyselicí a měli jsme na mysli jednu a tu samou polévku. Tchýně tam měla brambory a fazole nedávala. Opravdu myslím, že v každé rodině se vařila trochu jinak a neexistuje jeden jediný, správný a pravý recept na kyselici.

Dajda Dajda

25. 3. 2023 09:13

Dedabeda: A Vy si opravdu myslíte, že se kyselica vaří nebo vařila úplně všude stejně, v každé domácnosti, v každé jídelně nebo restauraci? :-O To snad ani nejde prakticky realizovat.
A vůbec, proč tedy ten Váš "pravý" recept na kyselicu nepřidáte? ;-)

Dedabeda

25. 3. 2023 05:58

merylas : ano, správně, do zelňačky patří i brambory, může se zahustit vejcem (kulajda), je to zkrátka "zelňačka", ale není to "kyselica" ; kdo si co vydá do kuchařky, je jeho problém, ale měl by dodržovat úctu k tradici pokrmu dle názvu
cathleen: Vy nepotřebujete zastání, zastání potřebovala "kyselica"
dajda: potom by čabajkou mohla být nazývaná kterákoliv klobáska,; asi cítíte, že to je hloupost

Kdyby bylo v názvu receptu jenom ta upřesňující lokalizace - Polévka z Vlčnova - určitě bych neměl důvod reagovat. Jakmile tam autorka dodala "Kyselica", jako obyvatel a pamětník jsem musel napsat, co jsem napsal v prvé reakci

cathleen cathleen

24. 3. 2023 10:38

Marie Svarcova: Děkuji :-K u nás to máme stejně - polévku klidně i na snídani nebo k večeři :-D

Dajda, Merylas: díky za záskok :-8 I já bych odpověděla velmi podobně jako vy :-K

Merylas Merylas (moderátorka)

23. 3. 2023 20:00

Dedabeda: Tento recept má uveden zdroj, odkud bylo čerpáno. Je to: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Takže se tak někde na Slovácku vařilo, je to recept našich babiček a Vy si můžete uvařit zase po svém. Proti gustu..... Přece když Vám nějaký recept nevyhovuje, tak ho můžete přejít a najít si jiný.
Já osobně zase nevím, proč by se nemohly do zelňačky dát brambory a musely dát fazole a jalovec.

Dajda Dajda

23. 3. 2023 19:12

Dedabeda: Recepty nejsou zákony, aby se nedaly obměňovat:-! Vždycky mě pobaví, když se tu vedou debaty, o tom, který je pravý, a který .... levý:-?

Dedabeda

23. 3. 2023 18:48

Bože, to je paskvil a ne kyselica!!! Vejce? NIKDY!!! Brambory? Ty patří do kulajdy. Kde jsou fazole?? Nové koření? Jalovec? Bobkový list?:-((

Marie Svarcova Marie Svarcova

23. 3. 2023 08:18

:-)<3:yes::yes: Také miluji polévky a mohu je i snídat ;-) Recept je jednoduchý a výsledek skvělý :-K Není nad domácí kvašené zelí.<3:yes:

cathleen cathleen

7. 2. 2017 10:24

Hanis: děkuji:-K

Hana Ernestová: o recept čeho, Hani:-?

Hanis

6. 2. 2017 16:36

Výborná polévka - jen se po ní zaprášilo :yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: moravská kyselica zelová polévka moravská kyselica recept zelová polévka jako od babičky zelovka polévka recept polevka z kvaseneho zeli kyselica recept zelova polívka moravská kyselice cervena kyselica kyselica moravská kyseliv polska kyselica polefka kyselica bramborove kyselica o zelova polévka recept moravská kyselica polévka recept zelovka polévka valašská kyselica moravske kyselica

Suroviny: zelí kysané, brambory, houby sušené, smetana ke šlehání, mouka hladká, vejce, sůl

TopRecepty.cz

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3m0R