Nepečené pudinkové řezy Nanaimo bars ze tří vrstev voní ořechy a čokoládou a hotové jsou raz dva
1. 5. 2025 Vaření
Moučník, který si vás získá dokonalou chutí, nemusí být vždy pracný. Řezy Nanaimo jsou toho tím nejlepším důkazem. Pocházejí až z daleké Kanady, kde jsou považovány za jeden z místních národních dezertů, nicméně ingredience na ně bez problému seženete i u nás.
Legendární kanadský moučník
Nanaimo bars sice možná nejsou tak známé jako jiné druhy světoznámých moučníků, v Kanadě jde ovšem o téměř legendární dezert. Z této země severoamerického kontinentu totiž slavný moučník pochází, konkrétně z Nanaima. A právě po tomto městě, ležícím v provincii Britská Kolumbie, získal své jméno.
Nejde o žádný novodobý dezert, první recept na něj se objevil již v roce 1953, a to dokonce ve dvou kuchařských knihách. Někteří ovšem vidí jeho původ mnohem dál v minulosti – podobný dezert existoval třeba již ve třicátých letech minulého století pod názvem čokoládový koláč z ledničky, a možná dokonce jeho historie sahá až do století devatenáctého.
V průběhu let si pak dezert získal na popularitě, a to dokonce natolik, že byl v osmdesátých letech minulého století zvolen nejoblíbenější kanadskou sladkou delikatesou. Na jeho celosvětovém věhlasu pak měl podíl jistě i fakt, že se řezy prezentovaly koncem 80. let 20. století na světové výstavě Expo '86 v Britské Kolumbii.
Mohlo by vás zajímat
Z grahamových sušenek
Tyto na přípravu jednoduché, ale naprosto skvostné řezy, se skládají ze tří vrstev. Základ vzniká smícháním sušenek, ořechů (pekanových, vlašských nebo mandlí) a strouhaného kokosu.
Sušenky se používají grahamové, tedy z grahamové hrubě mleté pšeničné celozrnné mouky. Ta je pojmenována po Sylvestru Grahamovi, který patřil k propagátorům zdravé výživy již v 19. století. Na této sušenkové vrstvě je tzv. custard – zahuštěný žloutkový krém, který se často nahrazuje pudinkem z prášku, a vše je zalito vrstvou čokoládové polevy.
S dalšími příchutěmi
Všechny tři vrstvy se přímo báječně doplňují a prostupují. Navzdory popularitě základní podoby moučníku, vzniklo i mnoho dalších variací, třeba s drobenkou nebo s kokosovou, arašídovou či kávovou polevou. Oblíbené jsou i ty s mátovou náplní místo žloutkového krému. Spousta lidí se také pře o správný poměr jednotlivých vrstev. Existují tak tací, kteří tvrdí, že nejsilnější by měl být sušenkový základ, jiní sázejí na silnou vrstvu polevy.
Recept na řezy Nanaimo
Nanaimo bars se podávají vždy nakrájené na úhledné obdélníkové nebo čtvercové řezy, které ovšem musejí být řádně vychlazené, aby zůstaly tři neporušené vrstvy, které jsou pro moučník typické. A pokud vás Nanaimo řezy zaujaly, můžete si je udělat podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 125 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 5 lžic kakaového prášku, 1 vejce, 200 g grahamových nebo celozrnných sušenek, 100 g sušeného kokosu, 50 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů. Na pudinkovou vrstvu si připravte: 100 g změklého másla, 4 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce pudinkového prášku bez vaření, 250 g moučkového cukru. Na čokoládovou polevu: 150 g hořké čokolády a 50 g másla.
- Začněte s přípravou sušenkové vrstvy. Na ni rozmixujte sušenky v mixéru najemno. V míse nad hrncem s vroucí vodou rozpusťte máslo s cukrem a kakaovým práškem a občas promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Pak odstavte.
- Do směsi přidejte za stálého šlehání prošlehaná vejce a nad vodní lázní a šlehejte další 2 až 3 minuty, dokud směs nezhoustne. Odstavte z ohně a vmíchejte sušenkovou drť, kokos a mandle a poté směs vtlačte na dno čtvercové formy o délce asi 20 cm vyložené pečicím papírem. Dejte na 10 minut chladit.
- Připravte si pudinkový krém. Na něj máslo, smetanu a pudinkový prášek prošlehejte při nižší rychlosti do hladké směsi, pak postupně přidávejte moučkový cukr, dokud se vše nespojí. Krém rozetřete na sušenkovou vrstvu, uhlaďte a dejte chladit do lednice alespoň na 10 minut.
- Čokoládu a máslo společně rozpusťte v mikrovlnné troubě, poté polevu natřete na vychlazené řezy a vraťte zpět do lednice. Chlaďte, dokud čokoláda zcela neztuhne (asi 2 hodiny). Hotové řezy poté vyjměte a nakrájejte na kousky.
Náš tip: Vynikající a jednoduché nepečené řezy si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Nanaimo bar
Cookingclassy.com: Nanaimo bars
Bbcgoodfood.com: Nanaimo bars
Seriouseats.com: Nanaimo Bars
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více