Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavný americký dezert banánový pudink: Vrstvený zázrak, který se rozplývá na jazyku, připravit jej přitom zvládne každý
Zdroj: Freepik, freepik

Banánový pudink není jen obyčejný pudink s příchutí banánu, ale jeden z nejoblíbenějších amerických dezertů. Tento luxusní pohár možná vypadá na první pohled obyčejně, ale každého si získá dokonalým snoubením chutí banánů, vanilkového pudinku a sušenek.

Oblíbené nepečené moučníky

Vrstvené poháry jsou jedněmi z nejvděčnějších dezertů. Jsou rychle hotové, zvládne je připravit i začátečník v kuchyni, nepotřebujete na ně mnoho ingrediencí a můžete s nimi i různě experimentovat. Po odležení poháry vždy chutnají skvěle. Připravit je můžete do malých skleniček, velkých pohárů nebo i obřích mís. Vždy vypadají efektně a dají se nachystat téměř na každou příležitost. 

Slavný moučník amerického jihu

Podobných dezertů existuje celá řada, v Americe však jeden naprosto milují. Jmenuje se banánový pudink neboli banana pudding či banana cream pudding a jde téměř o legendární dezert, který je spjatý hlavně s americkým jihem, kde je již dlouhá léta oblíbeným moučníkem na různé pikniky a rodinná setkání. Však také jeho původ sahá až do 19. století. Souvisí s tím velká popularita  banánů, které se staly v Americe oblíbené po občanské válce. 

Recept ze sušenkového obalu

První recept na banana pudding se objevil v roce 1888 v Good Housekeeping magazine, přičemž šlo o moučník s banány, piškoty a pudinkem podobný slavnému anglickému dezertu trifle. Brzy se stal velmi oblíbeným po celých Spojených státech amerických a objevovaly se na něj další recepty.

Původně se do něj používaly dlouhé cukrářské piškoty, tzv. ladyfingers, ty na počátku 20. století nahradily speciální sušenky vanilla wafers (nejslavnější jsou ty značky Nilla), jejichž původ rovněž sahá do 19. století a které jsou dodnes v USA neoddělitelně spojeny právě s tímto dezertem.

Ve čtyřicátých letech 20. století se dokonce recept na banana pudding objevoval na krabicích se sušenkami Nila Wafer, což významně přispělo k popularizaci moučníku. Dají se ale nahradit klasickými piškoty, cukrářskými piškoty, případně i jinými vanilkovými sušenkami. 

S pudinkovým krémem

Sušenková vrstva se v původní verzi prokládá tzv. custard, jak se v anglicky mluvících zemích označuje pudinkový krém, který se připravuje ze žloutků nebo celých vajec, smetany či mléka a cukru, případně ještě z kukuřičného škrobu pro větší zahuštění. V poslední době se ale tento na přípravu náročnější krém nahrazuje běžným pudinkem z prášku, a to vanilkovým nebo i banánovým.

Nakonec se celý dezert ještě zdobí šlehačkou nebo ušlehaným sněhem z bílků. Samozřejmě důležité je nechat jej nakonec pořádně odležet, aby se všechny chutě důkladně prolnuly a sušenky zvláčněly. Dnes se dělá banánová pudink obvykle jen chlazený, v minulosti se dezert i často zapékal.

Recept na banana pudding

Pokud hledáte jednoduchý dezert, z něhož ale budou všichni nadšeni, určitě banánový pudink vyzkoušejte třeba podle následujícího receptu. Jak na něj? 

Budete potřebovat: 470 ml studeného mléka, 180 g instantního vanilkového pudinku, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, špetku soli, 470 ml vychlazené smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci moučkového cukru, 1 balení vanilkových sušenek nebo cukrářských piškotů (cca 300 g), 4 velké banány nakrájené na plátky. 

  1. Do velké mísy nalijte mléko, přisypejte pudinkový prášek a šlehejte, dokud vám nevznikne hladký krém, asi 15 sekund. Přidejte plechovku slazeného kondenzovaného mléka a špetku soli a opět prošlehejte dohladka. Povrch pudinku zakryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do lednice asi na 1 hodinu nebo přes noc.
  2. Smetanu ušlehejte dotuha. Vychlazený pudink vyjměte z ledničky a promíchejte. Pak do něj přidejte 2/3 šlehačky a opatrně ji spojte s pudinkem. Do zbývající šlehačky přidejte vanilkový extrakt a moučkový cukr a jemně promíchejte; přikryjte a opět uložte na chvíli do ledničky. 
  3. Rozetřete 1/4 pudinku v rovnoměrné vrstvě do velké skleněné mísy. Na ni rovnoměrně naaranžujte 1/3 sušenek (asi 5 sušenek si ponechte stranou) a poté 1/3 banánů. Vrstvení pudinku, sušenek a banánů opakujte ještě dvakrát. Navrch dejte zbývající pudink a vše ještě ozdobte vanilkovou šlehačkou. Přikryjte a nechte v chladničce odležet nejméně 4 nebo až 12 hodin. Těsně před podáváním rozdrťte zbylé sušenky a dezert jimi posypte. 

Náš tip: Máte-li rádi banány, vyzkoušejte třeba i tento strouhaný koláč s banánovou náplní podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Allrecipes.com: The Best Banana Pudding
Wikipedia.org: Banana puddingNilla Wafers
Thekitchn.com: Banana Pudding

Recepty k tomuto článku