Retro okénko: Oplatky Mila stávaly dříve 2 Kčs. Že je v cukrovince alkohol, to však mnozí netuší dodnes
13. 5. 2025 Historie a zajímavosti
Sladkostí z dob minulých, které by se dochovaly až do dnešních dob, není mnoho. Jednou z nich jsou oplatky Mila, výjimečné i tím, že mají dodnes téměř stejný obal nebo aspoň totožnou kombinaci barev na něm. Jen jejich velikost se trochu zmenšila.
Oplatky časů minulých
Jestli bylo v dobách socialismu něčeho opravdu hodně na výběr, byly to oplatky a oplatkové řezy, neboli, jak jim říkávaly babičky, pišingry. Dělaly se s nejrůznějšími náplněmi, a to nejen sladkými, ale i slanými (třeba sýrovými), v různých tvarech i velikostech.
K těm nejslavnějším patřily Tatranky či Horalky, které nesměly chybět v batůžku žádného turisty či výletníka, na paty jim ale poměrně zdatně šlapaly oplatky Mila, které bývaly i oblíbenou školní svačinkou. A to navzdory tomu, že náplň uvnitř oplatek obsahuje alkohol.
Toho si ovšem mnozí zákazníci ani nevšimli. Ostatně, Mila oplatky nejsou jediné, které byste neměli konzumovat za volantem, cukrovinek s alkoholem se u nás prodává více, ale museli byste jich spořádat opravu hodně, abyste "nadýchali".
Mohlo by vás zajímat
Slavné cukrovinky ze Slovenska
Stejně jako Horalky pocházejí Mila oplatky ze Slovenska, konkrétně z Pečivárne Sereď, která je neoddělitelně spojena se značkou Sedita.
Pekárna v Seredi původně vznikla sloučením několika menších pekáren z různých slovenských měst již v roce 1953 – toto datum dodnes najdete na logu značky Sedita. Pekárna nějaký čas spadala pod oborový podnik Průmysl trvanlivého pečiva v Praze, v roce 1969 se ale osamostatnila, což oslavila novým výrobkem – smetanovými oplatkami Mila.
Jak se proměňoval obal od Mily?
Nová cukrovinka si ihned získala popularitu pro svou jemnou chuť. V oplatce se totiž ukrývá mléčná krémová náplň, oplatka je navíc polomáčená v lahodné kakaové polevě. Díky této kombinaci jsou oplatky vynikající samy o sobě i jako základ dalších sladkých dobrot, mimo jiné se z nich dělá třeba lahodné cukroví.
Oplatky se původně balily do papírových obalů opatřených nalepenou etiketou, která se už tenkrát výrazně podobala současnému obalu, jen s tím rozdílem, že podklad byl spíš domodra. V roce 1982 se začaly oplatky balit již do plastové fólie, grafika ovšem zůstala, jen se vše z papíru přeneslo právě na fólii.
O čtyři roky později se ovšem modrá barva proměnila v zelenou až tyrkysovou, která se uchovala do dnešních dnů. Od té doby je navíc fólie neprůsvitná s bílými okraji. Obal z té doby se od toho současného liší nejvíc tím, že už na něm není logo Pečivárne Sereď, ale logo značky Sedita.
Stále stejná chuť i velikost
Oplatky Mila jsou také jednou z mála cukrovinek, které mají stále stejnou chuť, i když někteří zlí jazykové tvrdí opak. Vzhledem k tomu, že se podle výrobce dělají již od šedesátých let podle stále stejné receptury, zřejmě na té stejné chuti něco bude.
Podle některých se prý rovněž změnila velikost oplatek. Zatímco dnes váží 50 g, v minulosti prý měly 70 g nebo údajně i dokonce až 90 g. Podle dobových obalů ale mívaly i v 70. a 80 letech 50 g. Nahoru šla ovšem poměrně logicky i cena. Vzhledem k platům tehdy a dnes, bez ohledu na velikost, je cena oplatek Mila vlastně stále stejná.
Náš tip: Z Mila oplatek můžete udělat i tyto vynikající nepečené kuličky podle našeho video receptu. Hodí se nejen jako vánoční cukroví.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více