Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dnes jsou sice regály v obchodech přímo přeplněné sladkostmi, ale ani v minulosti o ně nebyla nouze. Třeba takových oplatek existovala celá řada, a nebyly jen čokoládové či oříškové, ale třeba i mandarinkové. K těm nejoblíbenějším patřily i Svěženky, Kávenky nebo třeba Dukly.  

Oplatky nejen ty lázeňské

Oplatky a sušenky u nás patří a patřily i v minulosti k oblíbeným pochutinám. Dokonce natolik, že jsme vášní pro tuto sladkost přímo vyhlášení. K nejoblíbenějším se u nás léta řadí ty s různými druhy náplní. Důkazem jsou slavné Tatranky nebo Horalky, které nás doprovázejí na horských túrách i obyčejných výletech celá desetiletí, a nebo lázeňské oplatky, jejichž historie sahá, jak jsme psali v našem starším článku, až do 18. století. 

Jako ty rakouské

Právě oplatkám s náplněmi dodnes někteří příslušníci starších generací říkají pišingry podle slavného rakouského Pischingerova dortu. Po rozpadu Rakouska-Uherska se pak tento název začal užívat na základě podoby s dortem právě pro sladké slepované oplatky. Těmi se nejvíc proslavila vídeňská společnost Josefa Mannera založená roku 1890. A právě oplatky Manner, pro něž byly typické různé druhy náplní, se snažily ve velkém u nás v dobách socialismu napodobovat tehdejší národní podniky. 

Dobroty z Opavy

Už tehdy se většina oplatek vyráběla v Opavském závodě Fiedor pod značkou Opavia, který tehdy spadal pod národní podnik Průmysl trvanlivého pečiva Praha. Právě v této továrně založené původně Theodorem Fiedorem se ve dvacátých letech 20. století začaly vyrábět naše další slavné oplatky kulaté Fidorky. S nápisem Opavia ovšem bylo k dostání oplatek mnohem víc. Jejich předností byla i přijatelná cena, některé se daly koupit dokonce již od jedné koruny.

Nejslavnější oplatky předrevolučních dob

K nejlevnějším patřily oplatky Sportka z Lovosic (1 Kčs) nebo oplatková tyčinka Vanda v čokoládě, která stála jen 1,20 Kčs. Za málo peněz, tedy za 1,50 Kčs jste si mohli pořídit i Svěženky, keré v té době patřily vůbec k nejoblíbenějším oplatkám. Lákaly hlavně svou ovocnou příchutí, nebyly však jedinými oplatkami s ovocnou náplní. Třeba PP oplatky se dělaly hned v několika ovocných příchutích – např. i citronové nebo mandarinkové, ale i klasika v podobě oříškové, kávové a čokoládové příchutě.  

Milovníci kávových příchutí dávali přednost Kávěnkám, jež stály 1,80 Kč. Většina oplatek však měla smetanový krém, např. Vesna (1,70 Kčs) nebo Sparta (2,10 Kčs). Podobnou náplň měly oplatky nazvané Vafle (1,80 Kčs). Jejich náplní se říkalo čajová a chutnaly nejvíc vanilkově. Spousta lidí vzpomíná i na oplatkové řezy Dukla, které se vyráběly v Lomnici nad Popelkou, ale také na Slovensku v Seredi. Ty už byly trochu dražší, stály 2,20 Kčs. A víte, co na nich bylo nejlákavější? Fanoušci hokejového klubu Dukla si obal vystřihovali a izolepou si jej lepili na tričko. 

Náš tip: Z oplatek, třeba z Tatranek, si můžete udělat i tyto vynikající nepečené kuličky podle našeho video receptu. Hodí se nejen jako vánoční cukroví

Zdroje informací: 
Petrov, M: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Opavia.info: Historie
Wikipedia.org: Oplatka

Recepty k tomuto článku