

Kávový chlebíček
Suroviny
- 100 g másla
- 200 g přírodního cukru
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 lžičky Vita kávy
- 2 lžíce vody
- kůra z poloviny citronu
- džem na promazání (nemusí být)
- Hera (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- Kávová poleva:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce Vita kávy
Postup přípravy receptu
Změklé máslo utřeme s přírodním cukrem, žloutky a Vita kávou. Za stálého míchání přidáváme vodu střídavě s moukou promíchanou s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou kůrou a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků.
Vlijeme do připravené formy na srnčí hřbet a pečeme v předehřáté troubě. Pekla jsem na 175°C asi 30-35 minut. Zkoušela jsem špejlí.
Upečené vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Vychladlý chlebíček prokrojíme na poloviny a pomažeme džemem (je lepší ostřejší - rybízový). Vrchní polovinu přiklopíme zpět, chlebíček polijeme polevou a stejnoměrně rozetřeme nožem, který namáčíme ve vodě. Můžeme zdobit ořechy, čokoládou nebo nechat jen tak.
POLEVA: Moučkový cukr s Vita kávou prosijeme do misky, přidáme bílek a utřeme do husté pěny.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z mé oblíbené knihy-Příjemné chvíle s kávou. Měla jsem menší vajíčka, tudíž jsem ušlehané těsto měla hustší a tak jsem "doředila" pár lžícemi rumu ;-)(lze použít i vodu).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kávový chlebíček
-
Já tam místo marmeládky zkusím dát kávový krém a místo Vita kávy černou kávu Jacobs.Snad to bude i tak dobré
-
Báro
díky za vyzkoušení a jsem moc ráda,že vám chlebíček chutnal
.Fotečka nebude
?
-
Vypadá opravdu dobře..připomíná mi jeden recept z nedávné Knihovničky receptů :)
-
Predevcirem jsem upekla tvuj moucnik. Ackoliv jsem mela vajicka velka, i ja jsem "naredila" trochou rumu (ja rada redim
).Misto vita kavy, kterou tady nemame jsem pouzila kavu jecnou. Upeceny chlebicek jsem rozrizla 2x.
Jednu vrstvu jsem namazala marmeladou a druhou nutellou.
Dortik byl moc dobry a tak ti davam zaslouzeny bodik
-
Ajulko
tak při tom zvedání sukní bych chtěla být
.Myslím že pokud neseženeš u vás bude asi opravdu fajn když ti jí mamka pošle.Vita je dost specifická svou chutí i vůní.Miluju jí odmalička-napůl vodu s mlékem(-takže žádná novinka
) a dodneška si jí mnohdy dám radši než normální kávu-tedy skoro vždy
-a můj starší syn(7) si jí dává taky a moc mu chutná
.
Nevím sice v čem přesně reprezentuješ,ale moc mě těší že jsi si vybrala zrovna tenhle zákusek.Už se moc těším na fotky a povídání
.
-
Dekuji moc za radu,jsem tady uz nejaky patek a uz nemam prehled nad tom co se c cr vse vyrabi za novinky.mamca mi posila meltu tak prinejhorsim mi pribali i tu vitu,jestli tady nic nesezenu,ale prvni to zkusim z te zrnlove kavy.kazdopadne jsem
rada za vsechny recepty na moucniky co jsou zde protoze skoti jsou pazravia ale muzou se jit jit zahrabat.nad ceskou kuchyni proste neni.asi za 14 dni jedu reprezentovat cr a budu tam pect tak tvuj chlebicek tam bude urcite.pak zde uverejnim fota jak to tam dopadlo.loni jsme meli Velikej uspech az se skotum sukne zvedali z tech chutovek.
-
Ajulko
Nevím jestli myslíš klasickou jako mletou nebo rozpustnou.Jestli mletou tak do těsta bych udělala trochu silné kávy,přecedila a použila odvar a nemusela bys už tím pádem přidávat tu vodu
a jestli rozpustnou tak bych ale nedávala v sypkém stavu,ale promíchala bych se lžičkou horké vody a přidala rozpuštěnou(jednou jsem dělala ze sypké rozpustné a těsto se mi srazilo
).Bohužel nemám představu jak silná káva se u vás vyrábí,takže množství by bylo pouze na tobě
.
Ale jelikož Vita není káva jako taková,ale je to směs ječmenu,žita a čekankového kořene,tak bych se zkusila porozhlédnout po podobném kávovinovém extraktu.Určitě i Skoti takové náhražky znají.
Nevím jestli jsem ti nějak poradila nebo pomohla,ale ať tak či onak budu moc rádakdyž dáš vědět jak jsi to vyřešila a jak nakonec chutnalo
.Tedy pokud tě nic neodradí od upečení
.Přeji hodně štěstí v hledání a děkuji za bodík
z takové dálky potěší dvojnásob
-
Zdravim Mirco,cci se zeptat cim muzu nahradit tu vita kavu.muzu pouzit klasickou kavu?ziji ve skotsku a vita tady nekoupim a rada bych si pochutnala na tomto zakusku.dekuji jinak leti bodik.
-
HankoPu
to není nic složitého
do ještě mokré kávové polevy naliješ lžičkou tekutou čokoládu a uděláš špejlí vzory
.Jenže mě to napadlo až když jsem měla kávovou polevu lehce zatuhlou a tak to není až tak ono
.Ale jsem ráda že se ti to i tak líbí
-
Mirčo, paráda
moc pěkný chlebíček
a ta poleva
jak jsi to dělala
vypadá to nádherně
to je na pořádného bodíka
-
Opravdu krásný moučník. Posílám bod.
-
Pipre
děkuji za bodík a pochvalu.Poleva na chlebíčku byla opravdu super i druhý den.Neztvrdla,nedrolila se,..A od kamaráda sladkožrouta jsem dostala véélkou pochvalu(a že on je na pochvaly skoupý
)
-
Mirčo, chlebíček vypadá opravdu moc dobře chuťově i vzhledově.
Zaujala mne i poleva. Tu vyzkouším určitě. Už ukládám a zasloužíš si velký bod!