Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní pažitkový žloutkový krém: Tuto jarní polévku si zamilujete, pažitka její chuť úžasně zvýrazní a oživí
Zdroj: Toprecepty

Pažitku většinou používáme jen jako ozdobu různých jídel, třeba na brambory, do salátu nebo do pomazánek. Klidně ale může hrát v jídle i hlavní roli. To je třeba případ této lahodné pažitkové polévky, která je díky žloutkům a smetaně úžasně krémová a hebká. 

Pažitka - vynikající jarní bylinka

Pažitka je jednou z prvních jarních bylinek, které pěstujeme na záhoncích nebo v květináčích. Nejlepší a nejchutnější je ta mladá dosahující výšky 10 cm, která je dokonale svěží a šťavnatá. V obchodech je k dostání stále, případně si ji můžete pěstovat doma na parapetu nebo ve skleníku. Její jemné cibulové vůně, lehce pikantní chuti a zářivé zelené barvy si tak můžete užívat po celý rok. 

Nejen jako ozdoba

Pažitka zkrátka patří k nejběžnějším bylinkám v české kuchyni, ale rozhodně si zaslouží více pozornosti než jen roli zelené ozdoby na chlebu s máslem nebo na vařených přílohových bramborách.

Tato nenápadná příbuzná cibule a česneku je nejen plná chuti, ale i vitamínů a minerálů, takže stojí za to ji používat v pokrmech hojněji. Její jemně štiplavé aroma dodá svěžest pomazánkám, bylinkovým máslům, míchaným vajíčkům i salátům. Může však být i hlavním dochucovadlem některých pokrmů, jako je třeba pažitková omáčka nebo polévka.

Recept na pažitkovou žloutkovou polévku

Pažitkovou polévku lze udělat na mnoho způsobů. Obvykle jde o jednoduchý bramborový krém, jemuž právě tato aromatická bylinka dodává šmrnc a svěží zelenou barvu. Chuť pažitky ovšem výborně vynikne i v krému zjemněném žloutky. Ty je hlavně třeba přidat do polévky za stálého šlehání, aby se nesrazily, ale naopak dodaly polévce onu žádoucí, hedvábnou konzistenci.

Ačkoli se pažitka sama postará o vynikající chuť polévky, je vhodné do ní použít vývar (nejlépe kuřecí nebo zeleninový), který chuť krému ještě víc zvýrazní. Díky tomu nakonec získáte polévku, která vám rozzáří i ty chladnější jarní dny. Jak ji tedy uvaříte?

Budete potřebovat: 1 svazek pažitky, 150 ml smetany na vaření, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 25 g másla, 300 ml chladného silného drůbežího vývaru, 2 žloutky a 1 špetku soli, případně vajíčka na ozdobu.

  1. Smetanu vytáhněte předem z lednice, aby dosáhla pokojové teploty. Pažitku omyjte a posekejte nadrobno.
  2. Z másla a mouky usmažte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji postupně studeným vývarem a dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přilijte obě smetany a osolte. Promíchejte a vařte na mírném ohni 10 minut.
  3. Pak do polévky vsypejte posekanou pažitku, nechte přejít varem a hrnec odstavte ze sporáku. Žloutky prošlehejte zvlášť v misce. Úplně nakonec za intenzivního míchání vlijte do polévky rozmíchané žloutky. Dosolte podle chuti a případně těsně před podáváním ozdobte polévku rozkrojeným natvrdo vařeným vejcem. Efektněji vypadají malá křepelčí vajíčka. Podávejte s čerstvým pečivem. 

Náš tip: Při přípravě polévky můžete postupovat i podle našeho videa


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli