Úžasný křehký jahodový koláč s rebarborou a mandlemi: Vláčné těsto s kombinací sladkých i kyselých chutí, které se prolínají
27. 5. 2025 Vaření
Na přelomu května a června nastane ten vzácný čas, kdy se protne sezóna dvou plodin, které společně chutnají naprosto úžasně, a to jahod a rebarbory. Tak proč tohoto období nevyužít k tomu připravit si z nich třeba tento vynikající koláč, který vás přímo naladí na léto.
Jahody a rebarbora – dokonalá kombinace
Jsou kombinace plodin, které k sobě dokonale pasují, a to i v různých provedeních. Stejně jako se k sobě hodí jablka a mrkev nebo třeba ananas k okurce, stejně tak dobře společně fungují jahody a rebarbora.
Toto prověřené spojení je ideální nejen do koláčů a dortů, ale i do marmelád, kompotů, sirupů, crumblu nebo ho pohárů, např. s tvarohem. V koláčích je ale prostě nejlepší, a to dokonce natolik, že se slaví i svátek jahodového koláče s rebarborou.
Mohlo by vás zajímat
Čas jahod a rebarbory
Rebarbora je jednou z prvních plodin na jaře, kterou můžete využít do koláčů. Botanicky jde sice o zeleninu, nicméně ji používáme obvykle jako ovoce, proto ji jako ovoce vnímáme. Čas rebarbory začíná již v dubnu, přičemž si ji můžeme užívat do konce června.
To jahodová sezona startuje na začátku května a pokračuje v průběhu celého léta, přičemž vrcholí v červnu a začátkem července. Nastává tedy poměrně dlouhá doba, kdy se tato období překrývají, takže máme dostatek času na to připravit spoustu pochutin s chutí jahod a rebarbory.
Vynikající spojení chutí
Jahody s rebarborou se k sobě báječně hodí díky kontrastním chutím i tím, že k sobě ladí barevně a vytvářejí společně pěknou červenorůžovou kombinaci. Rebarbora je výrazně kyselá, svíravá, někdy až trpká. Oproti ní jsou jahody přirozeně sladké, šťavnaté a aromatické. Když se pak spojí dohromady, vytvoří dokonalou rovnováhu sladkokyselé chuti, která je navíc příjemně osvěžující. Kromě toho se rebarbora při tepelné úpravě rozpadá do jemné vláknité konzistence a jahody ji pak doplňují svou šťavnatostí.
Koláč z křehkého těsta
Nejlepší možností, jak si vychutnat jahody společně s rebarborou, je nejklasičtější ze všech koláčů – tedy ten z křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku a má úžasnou máslovou chuť. Výborně se k němu hodí drobenka na posypání, křupavý element v něm ale klidně zastanou třeba i plátky mandlí. Mandle jsou navíc i uvnitř koláče a tvoří příjemný kontrast k ovoci.
Chcete-li tedy vsadit na tuto prověřenou kombinaci a udělat si koláč s jahodami a rebarborou, můžete se do pečení pustit podle následujícího receptu třeba hned. Je rychlý a zvládnou jej i začátečníci. Jak na to?
Budete potřebovat: 190 g hladké mouky, 170 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky, 1/4 lžičky soli, 50 ml až 70 ml ledové vody. Na náplň si připravte: 4 polévkové lžíce mletých mandlí, 340 g očištěné rebarbory nakrájené na malé kousky, 300 g jahod, očištěných a nakrájených na silné plátky, 15 g kukuřičného škrobu, 65 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 žloutek + 1 lžíci (15 ml) mléka na potření, plátky mandlí na ozdobu.
- Připravte si těsto. Mouku, sůl a máslo propracujte prsty na drobenku. Měly by v ní být stále patrné malé kousky másla. Po lžících přidávejte vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Pak z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte asi 20 minut odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyndejte z lednice, přeneste na lehce pomoučený povrch a vyválejte z něj plát ve tvaru kruhu o průměru cca 40 cm a tloušťce 4-5 mm. Plát pak přeneste na plech a posypejte jej mletými mandlemi. Po obvodu nechte asi 5cm okraj.
- Ve velké míse smíchejte nakrájenou rebarboru a jahody, kukuřičný škrob, cukr a vanilkový extrakt. Jemně promíchejte, aby se vše obalilo škrobem a cukrem. Pak na jahodovo-rebarborovou směs naaranžujte mandlovou vrstvu. Okraje těsta přeložte přes ovoce nahoru tak, aby vznikl okraj o šířce 3,8 cm. V malé misce rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete jím přeložený okraj. Nakonec jej posypejte plátky mandlí. Koláč vložte do trouby a pečte 35-45 minut nebo, dokud okraje nezezlátnou.
Náš tip: Trochu jiný rebarborový koláč můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více