Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe skladovat jahody: Když použijeme fígl se zavařovací sklenicí, vydrží jahody v lednici až tři týdny
Zdroj: Toprecepty, Fotka od Katharina N.

Sezóna jahod bývá netrpělivě očekávaná. Sladké a voňavé kousky si chceme pořádně vychutnat. Jak nejlépe skladovat jahody, abyste se z nich mohli radovat co nejdéle? Máme tip z TikToku!

Jak dlouho vydrží jahody čerstvé

Pomalu nastává čas, kdy se můžeme těšit z úrody jahod, ať už vlastních, nebo jahod ze samosběru, supermarketu či z trhů. Když si přineseme voňavé a lahodné ovoce domů, nastává otázka: Co s ním? Jahody totiž patří mezi potraviny, které se velmi rychle kazí. Správné skladování je tedy nezbytné. 

Jahody je důležité co nejdříve uklidit do chladu. Skladování při pokojové teplotě není vhodné a neměli bychom je nechávat ani na slunci. Jahody tedy patří do lednice, kde ale obvykle vydrží maximálně dva dny.

Ovšem může to být i déle, když na to půjdeme jinak.

Tiktokerka s nickem @stephgigliotti28 uvádí: „Pokud dáte ovoce, například jahody, do skleněné nádoby, vydrží v lednici čerstvé dva až tři týdny.“ Její trik se hned stal hitem a lajkem ho ocenilo 1,4 milionu uživatelů sociální sítě TikTok. Rada má také přes stopadesát tisíc sdílení. Na tomto způsobu skladování přitom není nic komplikovaného. Je ale nezbytné dodržet postup.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak skladovat jahody ve skle

Jak na to? Potřebujete sklenici s víčkem a kvalitní neumyté jahody.

Velikost sklenice vybírejte podle toho, jaké množství jahod budete obvykle potřebovat. Principem úspěchu je využít neumyté jahody (vlhkost by totiž přispěla ke vzniku plísní)zavřít je do zcela čisté sklenice a tu dát do lednice.

Po otevření je třeba obsah sklenice celý zpracovat, proto jahody porcujeme do sklenic po takových dávkách, v jakých budeme odebírat. Důvodem je přístup vzduchu, pak se jahody rychle kazí. 

Jak tedy jahody ve sklenici uchovat?

  • Připravte si čistou sklenici, která má dobré uzavírání.
  • Neumyté jahody zkontrolujte a případně odstraňte všechny poškozené nebo plesnivé plody. Plíseň by mohla napadnout i další jahody. Zbylé, zcela zdravé jahody, opatrně vložte do sklenice.
  • Sklenici dobře uzavřete víčkem a umístěte ji do lednice.
  • Než budete chtít jahody využítpořádně ovoce omyjte. Pokud nějaké jahody ve sklenici ještě zůstanou, nenechávejte ji zbytečně otevřenou. Co nejdříve zavřete a vraťte zpátky do lednice. 
@stephgigliotti28 Fresh fruit hack! 🍓 #kitchenhacks #kitchentips ♬ Taste It - TELL YOUR STORY music by Ikson™

 

Zdroj informací:

bezpecnostpotravin.cz: Jahody

Náš tip: Jahody, které jste si tak dobře uskladnili, pak můžete využít třeba na jahodové řezy se smetanou a želatinou podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku