Navštívili jsme Malou pekárnu Nadi Pohlreichové: Na místní poctivé buchty Honzovky, větrníky i věnečky se stojí fronty
4. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
V malé obci Lety v údolí řeky Berounky najdete podnik, kde přímo zaplesá srdce každého milovníka sladkostí. Malá pekárna nabízí prvotřídní zákusky i buchty jako od babičky. Vypravili jsme se tam po roce opět zjistit, jak zdejší moučníky chutnají i kolik stojí.
Malá pekárna u Berounky
Malá pekárna možná neleží na turisticky nejvyhlášenějším místě, přesto sem na zákusky jezdí výletníci i z daleka. Navíc kolem řeky Berounky vede z Prahy oblíbená cyklo trasa, po níž dojedete třeba až na Karlštejn či do Berouna, nebo ještě dál. Cedule vás ale upozorní, že právě v Letech kousek za Dobřichovicemi je přesně čas odbočit a trochu doplnit energii.
Pro místní, případně obyvatele přilehlých obcí, je tato cukrárna takřka povinnou zastávkou při cestě na nákup, útočištěm, kam si zajít na kávičku a zákusek, prostorem setkávání i místem, kde si lidé objednávají narozeninové dorty.
Mohlo by vás zajímat
Cukrárna Nadi Pohlreichové
Oblíbenou kavárnu s cukrárnou založila v roce 2021 Naďa Pohlreichová společně s cukrářkou Denisou Neprašovou, už předtím ale dodávaly dortíky do různých podniků v okolí a pekly na objednávku. Malé pekárně se daří dodnes, ostatně je tu z čeho vybírat, navíc nabídku stále rozšiřují, takže pořád můžete ochutnávat něco nového.
Některé ze zákusků jsou ovšem tak vyhlášené, že sem na ně hosté chodí opakovaně. I my jsme Malou pekárnu navštívili vícekrát a ochutnali hned několik místních dobrot včetně místní vlajkové lodě v podobě vynikajícího makovce.
Tímto zákuskem ostatně tak trochu vše začalo. A není to jen tak ledajaký makovec, recept na něj získala Naďa Pohlreichová, jak nám prozradila, od své pratety z Rakouska a dodnes ho nikomu jinému neprozradila.
Na zákusku nás zaujalo, že v něm není vůbec žádná mouka, jen mák. Nejde však o žádnou „dusivku“, ale o úžasně vláčný moučník, který zachutná snad i těm, kteří jinak makovým moučníkům moc nefandí. A pokud byste chtěli, můžete si dát i jeho luxusnější verzi s krémem, kterou lze objednat i jako narozeninový dort.
Inspirací Francií
Ve vitríně Malé pekárny ovšem většina zákazníků obdivuje hlavně zákusky inspirované francouzskou cukrařinou. Najdete tu francouzské větrníky i věnečky, naprosto fenomenální je ale jejich Paris-Brest, což je vlastně jakýsi věneček vylepšený speciálním krémem mousseline pralinée. Ten je výjimečný tím, že jeho součástí je pasta, v níž křupou lískové oříšky a nádherně voní rumem.
Zaujaly nás rovněž kremrole, které jsou plněné tradičně sladkým sněhem. Zvolili jsme ovšem kremroli se sněhem malinovým s lyofilizovanými malinami. Právě kyselé maliny příjemně zmírnily sladkost zákusku, který se přímo rozplýval na jazyku. I když jinak kremrolím nefandíme, na tyto sem určitě ještě někdy zajdeme.
Kromě toho jsme ochutnali i jejich punčový dort. Tento český zákusek vypadá oproti klasickým verzím mnohem noblesněji – střídají se v něm vrstvy světlého a fialového korpusu a navíc každý řez zdobí malá růžička. Je ale opravdu hodně sladký. Doporučujeme i místní Pavlovu a také tartaletku bohatě nazdobenou ovocem.
Buchty jako od babičky a úžasné šneky
Ti, kteří si na klasické zákusky nepotrpí, mohou vyzkoušet sladké kynuté moučníky, jichž mají v nabídce také spoustu. Nás nejvíc zaujaly buchty, které jsou nadýchané, vláčné, mají spoustu náplně a chutnají zkrátka jako od babičky. My si dali povidlové, ale mají i s tvarohem a mákem.
Po buchtách nám padl zrak na sladké šneky z kynutého těsta. Ty mají nejen skořicové, ale také pudinkové nebo s příchutí oblíbených čokoládových bonbonů Mon Cheri, které nás naprosto nadchly. Kynuté těsto bylo báječně nadýchané, ve šnecích byla spousta čokolády a kousky „opilých“ višní. Oproti skořicové klasice to bylo příjemné zpestření.
V Malé pekárně mají i slané pochutiny, např. různé obložené chleby nebo slané koláče quiche.
Na kávičku i na zmrzku
Líbilo se nám i prostředí a také venkovní posezení, které v letních dnech rozhodně oceníte. Uvnitř je jen pár stolků, které jsou často obsazené, takže je aspoň šance najít místo venku. Posedět si tu můžete u kávy.
Mají vlastní směs, kterou si nechávají pražit u pana Kolowrata a můžete si ji zde koupit i na doma. Jen nám trochu chybělo, že nemají dnes tak moderní filtrovanou kávu, ale jen klasické espresso nápoje.
Kromě toho si tu můžete posedět u domácí limonády, sklenky vína a děti nadchne nabídka kvalitní kopečkové zmrzliny značky Bombato, kterou si mohou dát i ve formě poháru.
Poměrně příznivé jsou místní ceny. Třeba slavný makovec stojí 60 Kč, francouzský větrník, Paris-Brest či punčák 85 Kč a malinová kremrole 53 Kč. Trochu dražší jsou chleby, třeba ten s trhaným masem stojí 150 Kč, za quiche zaplatíte rovněž 85 Kč.
Buchty stojí po 50 Kč, ale jsou opravdu obří, stejně jako šneky za 55 Kč. Až někdy zamíříte do kraje kolem řeky Berounky, určitě tedy návštěvu Malé pekárny doporučujeme.
A pokud by se vám nepodařilo si udělat do Malé pekárny výlet, můžete jejich sladké speciality ochutnat na na jarním Apetit pikniku, který se uskuteční v pražském parku Grébovka v sobotu 14. června 2025 od 10 do 19 hodin. Vstup na akci je zdarma.
Na fotografie z Malé pekárny se můžete podívat v naší fotogalerii.
Náš tip: Pokud ze všech zákusků máte nejraději věnečky a větrníky, můžete si je udělat i doma podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více