Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové větrníky

Hodnocení receptu je 4,9 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Katarinka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 40 min

90 min (50 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Větrníky jsou zpravidla velkým lákadlem v cukrárnách. My vám však přinášíme recept na báječné karamelové větrníky, které si můžete upéct i vy doma. Odměnou za náročnou přípravu vám bude lahodné spojení karamelu a šlehačky.

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 011 kJ /
6 217 kcal
Bílkoviny177,45 g
Tuky357,82 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 2,73 g
Sodík 1,53 g
Sůl3,60 g
Sacharidy565,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozpálíme na 220 °C. Na dno dáme kastrůlek s vodou. Krok 2: Vodu, Heru, sůl a citronovou kůru svaříme. Přisypeme mouku a za stálého míchání čekáme, dokud se neudělá koule. Jakmile trochu vychladne, zašleháme postupně, po jednom, 7-8 vajec - je potřeba, aby hmota zůstala stále hustá. Krok 3: Z hotového těsta nastříkáme 16 větrníků o průměru 6 cm a upečeme. Krok 4: Pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Troubu během pečení neotevíráme. Krok 5: Na karamelovou šlehačku necháme zkaramelizovat cukr a poté jej zalijeme smetanou a zahříváme, dokud se karamel zcela nerozpustí. Odstavíme z plotny a necháme dobře vychladit. Pokud nám čas dovolí, je vždy lepší uvařit šlehačku den dopředu. Krok 6: Vychlazenou a odleželou šlehačku vyšleháme a poté do ní vmícháme želatinu, kterou jsme předtím zamíchali s trochou vody do jejího rozpuštění. Šlehačku přendáme do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplníme větrníky. Krok 7: Na polevu necháme cukr zkaramelizovat, zalijeme jej vodou a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, zamícháme a ihned polijeme větrníky.

TIP: Jak vyčistit nádobu od karamelu

Zveřejněno 4. 3. 2009

Poznámka autorky Katarinka

Těsto je dost husté, ale tak jsou větrníky pěkně vysoké a drží tvar.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové větrníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRGY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové větrníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRGY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (54)

Vyborne vetrniky! Delala jsem je 4x nez jsem vychytala jak presne je pect v me troube a kolik vajec, ale snaha stala za to :D
Moc jsme si pochutnali. Diky :-K

Fotky Handiky mažu, větrníky nejsou plněný podle receptu šlehačkou, ale krémem, postup neodpovídá:no:

Dobrý den.Mám dotaz? Do té šlehačky se dává ta želatina uvařená? Nebo jak? Nestačí dát třeba jen stužovač šlehačky? Děkuji za odpověď

Katarinka 2. 3. 2013 18:59
tonda:karamelová šľahačka sa musí šľahať vždy až na druhý deň,prvý deň ju nevyšľahaáš:-)

tonda:

děkuji za odpověď;-);-)

zajimalo by mě,jak mám ušlehat ten karamelový krém,pač to šlehám už pul hodiny a stale jako voda...;-(

Werymac:Jestli máte teplovzdušnou tak,přidat teplotu o 10 a déle před pečením předehřívat !
Pokud to jde, je ještě možné ventilátor zcela vypnout.

Irrena z tejto várky výjde 16 veľkých veterníkov priemeru 6 cm

Katarinko prosím kolik větrníků je z této dávky:-?:-?:-?Možná je to tu někde napsané ale nechce se mi vše dočítat;-)

:-D Tak mezitim, co jsem sem psala se mi pekla druhá várka už vím, čím to bylo že se nezvedly. Dlouho se sušily a krátce pekly zprvu jsem je tam nechala uvedených 10 minut teď o pár minut déle přesně nevim, ale jsou pěkně veliký. Nicméně zespoda trošku černý :D asi to už bylo moc dlouho. Nu je to smůla no tak snad to zachránim šlehačkou :D Chybama se člověk učí...

Ahoj, dnes jsem se rozhodla, že udělám větrníky dělala jsem všechno podle návodu. Recept je jistě dobrý, ale mě se skoro vůbec nezvedly jen po okrajích. Navíc jsem to pekla hodinu jednu várku nechápu jak je to možný, ale zdály se mi furt syrový vevnitř (máme plynovou troubu bez čísel jen plná tečka a půl tečka). Nejhorší bylo určitě utrpení s hustym těstem, protože moje největší zdobička má průměr asi centimetr. Takže o jednolitym šnekovi se mi mohlo jen zdát byla jsem ráda, že jsem to tam nějak nafrkala. Jinak těsto chutná dobře, takže až na to že jsou uzoučký polámaný je to OK :-D toť má zkušenost :)

Naprosto super recept, těsto bylo tužší, tak jsem ho nebyla schopna nastříkat z pytlíku, tak jsem vytvarovala ručně, ale je super, pekla jsem ve čtvrtek, plnila v pátek a jíst se budou v sobotu a zatím - pátek večer - nejsou vůbec nasáklé. Karamelová šlehačka taky super, a já dala náplně dvě na sebe, tu karamelovou a ještě bílou šlehačku vyšlehanou s trochou Salka a vanikové esence, a na vrch jsem udelala karamel z cukru a do něj zamíchala půl konzervy Salka a větrníky polila... Vynikající. Díky moc. Přidala jsem foto, kdyžtak smažte, pokud se nehodí. Krásne Velikonoce. Lída

ja zbožnujem veterniky ale mam velmi staru ruru na pecenie a vždy ked ich robim dopadne to katastrofalne takže som to už aj vzdala ale s obchodu nie su take dobre

Dělala jsem je minulý týden a jsou fakt vynikající!Skvělý recept!:yes:

Miluju karamelové větrníky:-p:-p:-p

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
karamelova poleva, karamelový krém ze salka, karamelová poleva recept, karamelova poleva ze salka, karamelové větrníky, větrníky recept, karamelova poleva na venecky, recept na karamelovou polevu, karamelové větrníky recept, karamelová šlehačka ze šálka, karamelová poleva na větrníky recept, karamelove věnečky, karamelový krém ze salka do cukrovi, poleva na veterniky, cukroví větrníky, poleva karamelová, jak udelat karamelovou polevu, větrník recept, extra karamelová šlehačka recept, karamelova slahacka

Suroviny:
voda, sůl, kůra citronová, tuk hera, mouka hladká, vejce, cukr krystal, smetana ke šlehání, želatina prášková, cukr krystal, máslo, voda

Přidat fotografie receptu