Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ve světě cukrářství patří žloutkový krém k základním stavebním prvkům mnoha tradičních i moderních dezertů. Jeho jemná konzistence, sytá barva a lahodná chuť z něj dělají oblíbenou náplň třeba do zákusků a dortů. Jeho příprava je přitom jednoduchá, jak dokazuje i vítěz třetí řady Peče celá země Vojtěch Vrtiška.

Kde se používá

Žloutkový krém je nedílnou součástí klasických zákusků. Objevuje se jako náplň ve věnečcích, karamelových řezech nebo jako náplň v dortu. Je také oblíbenou náplní do ovocných tartaletek, kde jeho barva krásně kontrastuje s pestrým čerstvým ovocem. Použít se dá i do populárních tradičních koblih.

V moderní cukrařině si našel cestu i do dezertních skleniček, kde se kombinuje s drobenkou, piškoty nebo ovocným želé. Dokáže být luxusní sám o sobě, ale zároveň slouží jako výborný základ pro další variace, od likérových přes citrusové po ořechové.

Základní způsoby přípravy

Existují dva hlavní typy žloutkového krému: cukrářský krém (crème pâtissière) a vařený žloutkový krém, známý například z tradičních českých receptů.

1. Cukrářský krém (crème pâtissière)

Tento typ je krémový, hladký a používá se často ve francouzské cukrařině. Základ tvoří mléko, cukr, žloutky, vanilka a kukuřičný škrob nebo mouka. Výsledkem je jemný, lehce pudinkový krém, který lze dále zjemnit máslem nebo šlehačkou podle potřeby.

2. Český vařený žloutkový krém

Používá se často do větrníků nebo žloutkových řezů. V tomto případě se žloutky šlehají s cukrem, přidává se mléko (případně i smetana), a směs se za stálého míchání zahřívá na párou až do zhoustnutí. Někdy se zahustí hladkou moukou nebo solamylem. Výsledkem je hutnější krém, často doplněný máslem pro větší tuhost a krémovost.

Jak krém ozvláštnit

Základní verze je výborná, ale možnosti úprav jsou prakticky neomezené. Zde je několik způsobů, jak klasiku proměnit v chuťový zážitek:

  • Vanilka – základní chuť, která nesmí chybět. Použijte vanilkový lusk nebo pastu –  oproti vanilkovému cukru jde o velký rozdíl.
  • Alkohol – přidáním trochy rumu, vaječného likéru nebo amaretta získá krém nový rozměr a říz. Ideální do dortů nebo slavnostních dezertů.
  • Kávainstantní kávu nebo espresso můžete vmíchat do krému a vytvořit tak kávový nádech vhodný třeba do tiramisu nebo k pařížským zákuskům.
  • Citrusová kůra – citronová nebo pomerančová kůra dodá svěžest. Vhodné zejména pro letní ovocné dezerty.
  • Ořechy a karamel – přidáním nasekaných lískových oříšků nebo pistácií, popřípadě karamelu, vytvoříte verzi vhodnou pro moderní zákusky nebo tartaletky.
  • Čokoláda – rozpuštěná hořká nebo bílá čokoláda přimíchaná do vychladlého krému se skvěle hodí do dezertů, kde hraje roli ovoce či ořechy.

Zvládnutí základu je hračka

Než se ovšem pustíte do vytváření netradičních krémů, je lepší si osvojit přípravu klasického žloutkového. Snadný recept nabídl na svém instagramovém profilu Vojtěch Vrtiška, vítěz poslední řady soutěže Peče celá země. Nejzákladnější základ, ze kterého můžeme připravit velkou paletu dalších krémů. Je nekonfliktní, rozumí si snad se všemi druhy těst, které si dokážete představit. Univerzální. A všichni ho máme rádi, i když to občas neříkáme nahlas,“ píše Vojtěch na sociální sítí.

Pokud byste měli zájem se od talentovaného cukráře naučit ještě další triky, budete mít jedinečnou příležitost 14. 6. 2025 na Apetit Pikniku, který se koná od 10 do 19 hodin v pražském parku Grébovka.

Žloutkový krém

Na přípravu žloutkového krému podle Vojty budete potřebovat: 80 g žloutků (4 vejce), 65 g škrobu, 500 g mléka, 135 g cukru krupice, 2 vanilkové lusky a 130 g másla.

Jak na to?

  1. Do hrnce dejte všechny ingedience kromě másla a za stálého míchání směs přiveďte k varu.
  2. Krátce povařte, aby nebyl cítit škrob.
  3. Vzniklý krém přikryjte v hrnci potravinářskou fólií tak, že se bude dotýkat, tím předejdete vytvoření škraloupu. Nechte vychladnout na tělesnou teplotu.
  4. Do vlažného krému zašlehejte studené máslo, dokud se vše nespojí. 
  5. Krémem můžete plnit odpalované těsto, koblihy nebo řezy.

Jak probíhala Vojtěchova cesta soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Vojtěch Vrtiška - vítěz Peče celá země

Ukázat 44 fotografií

Náš tip: Žloutkový krém můžete použít třeba do skvělých koblih, které si připravíte podle našeho video receptu. 

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku