Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedli byste smaženou krysu? Šílenosti na talíři, které jsou v cizích zemích naprostými delikatesami
Zdroj: vaun0815, Unsplash.com

Každému z nás chutná něco jiného, jeden miluje ryby, jiný je nesnáší, ale přece jen jíme všichni zhruba stejně a jídlo našeho kamaráda u stolu nám obvykle nepřipadá odporné. A teď si představte, že by vám na talíři přistál jačí penis nebo smažená krysa. Ano, i tohle se ve světě jí. O kterých dalších dobrůtkách se nám ani nesní, a které patří spíš mezi noční můry?

Francouzské delikatesy

Začneme něčím ještě docela mírným. Ve Francii jsou velmi oblíbení šneci, ostatně to byla dříve pochoutka i u nás a v posledních letech se zase vrací. Pokud vám nevadí „svině klouzavý“, vychutnáte si je nejlépe zapečené s česnekovým máslem. A mimochodem, moc klouzaví šneci nejsou, spíše připomínají dušená líčka. Jste-li odvážnější, pusťte se do další dobroty, žabích stehýnek. Ta si oblíbili kromě Francouzů také obyvatelé Číny, Vietnamu, Indonésie, Peru nebo Španělska. Není divu. Chuťově totiž žabky nijak zvlášť nevybočují. Něco mezi kuřetem a rybou. Že jste je ještě nikdy nezkusili? Oni to Francouzi za vás vynahradí. Ročně jich totiž spořádají asi 80 milionů. A propos, v Peru vám na místě připraví žabí fresh džus. Dělá se z čerstvého ovoce a čerstvých…žab. Můžete s ním zapít třeba pečené morče.

U protinožců v Austrálii

Od žab a Francie se posuneme kousek dál k něčemu většímu. Co takhle dát si klobásu z krokodýla? Ta je u protinožců mimořádně oblíbená, stejně jako dušené klokaní maso, pečený klokaní ocas nebo steak z pštrosa Emu. Kdybyste dostali chuť na vajíčka, tak jedno pštrosí zasytí 20 lidí. Pro partu přátel je tedy k snídani jak stvořené.  

Asijské zvláštnosti

V Thajsku na obřím trhu Chatuchak v Bangkoku koupíte smažená vajíčka olihní, v místních restauracích si můžete objednat vývar se žraločími ploutvemi, nebo kachní embryo. Jí se tady ale také třeba dikobrazi, marinované kuřecí pařátky, čápi, smažené kobylky a jiný hmyz. Kdyby vás to už nebavilo, v severněji položeném Laosu si můžete dopřát uzenou nebo smaženou krysu, na jihu ve Vietnamu to pak všechno spláchnete hadí whisky, nebo polévkou ze syrové kachní krve. Podává se posypaná arašídy. Ti nejodvážnější si dávají i smaženého štíra. Je to tedy trošku ruská ruleta, neboť štír, jak známo, obsahuje na konci ocasu ve svém bodci jed…

Speciality anglické kuchyně

Zapomeňte na fish and chips, to je nuda. Gurmáni v Anglii si pochutnávají na smažených kozlích varlatech, vařeném ovčím jazyku i nadívaném ovčím srdci či smaženém prasečím mozečku, který je prý výteční také jako součást míchaných vajíček. Možná se přece jen vrátíte k té rybě a hranolkám? Jistě, ovšem pozor, v Anglii se polévají octem!

Roztodivnosti v Číně

Zdá se, že Číňané experimentují v jídle snad nejvíc ze všech. Zvláštními delikatesami jsou zde třeba syrové medůzy, nakrájené na kousky a pocukrované, nebo jačí penis, který v jídelním lístku najdete pod názvem Guō Li Zhuàng Diàn. Na trhu v Pekingu také připravují cikády, stonožky, vážky nebo včelí kokony na špejli, výjimkou nejsou ani vnitřnosti hadů, krys a netopýrů. Běžnou součástí gastronomické nabídky jsou v této zemi bohužel také psi a kočky. Letos v červnu se i přes existující protesty v čínském Jü-linu konal další ročník festivalu psího masa.

Komentáře

janatka janatka

26. 10. 2020 01:11

Pro mne nepředstavitelné8-(, já tedy nikdy. Ani jsem neměla odvahu ochutnat červi.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více