Vítejte v budoucnosti: Ochutnejte červy místo chipsů!
13. 11. 2019 Historie a zajímavosti
Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu, nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů.
Hmyz se stává běžně dostupnou pochutinou jako křupání k televizi namísto chipsů, nebo jako výživná svačina plná proteinů díky společnosti WormUP. Ta přichází na trh s křupavými červíky. Jsou to ochucené sušené larvy potemníka moučného. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase. Křupaví červíci WORM UP mají vysoký podíl bílkovin (až 50%) a nenasycených mastných kyselin (30%), naopak žádný cukr. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.
Rodinná firma WormUP je splněným snem jejího zakladatele Libora Sloupenského. Už jako malý si rád hrál s hmyzem a zkoumal jeho život. Nyní se mu podařilo vytvořit produkt, který víří vody a boří předsudky. „Hmyzu je na Zemi mnohem víc než všech ostatních živočichů. Přesto je běžně považován za něco nechutného, čeho je potřeba se zbavit. O to víc mě pak těší překvapený výraz každého, kdo naše červíky ochutná a zjistí, jaká je to lahůdka“, říká Libor.
„Ze začátku jsem vůči červíkům měla dost rezervovaný přístup. Musela jsem na sobě zapracovat a změnit svůj postoj. Pak mi zapojení do firmy začalo dávat absolutní smysl“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka WormUP s.r.o.
Tak naber odvahu a ochutnej :-)
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Přečtěte si Zobrazit více
Vlastní občerstvení do letadla? Poradíme vám, co si s sebou můžete bez obav vzít na palubu
Vyzkoušeli jsme vítěznou bagetu od Emy z Hell's Kitchen: Prezentace zabila skvělou chuť, jídlo by potřebovalo víc péče
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
22. 11. 2019 18:08
17. 11. 2019 09:11
15. 11. 2019 22:27