Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vítejte v budoucnosti: Ochutnejte červy místo chipsů!

Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu, nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů.

Hmyz se stává běžně dostupnou pochutinou jako křupání k televizi namísto chipsů, nebo jako výživná svačina plná proteinů díky společnosti WormUP. Ta přichází na trh s křupavými červíky. Jsou to ochucené sušené larvy potemníka moučného. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase. Křupaví červíci WORM UP mají vysoký podíl bílkovin (až 50%) a nenasycených mastných kyselin (30%), naopak žádný cukr. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.

Rodinná firma WormUP je splněným snem jejího zakladatele Libora Sloupenského. Už jako malý si rád hrál s hmyzem a zkoumal jeho život. Nyní se mu podařilo vytvořit produkt, který víří vody a boří předsudky. „Hmyzu je na Zemi mnohem víc než všech ostatních živočichů. Přesto je běžně považován za něco nechutného, čeho je potřeba se zbavit. O to víc mě pak těší překvapený výraz každého, kdo naše červíky ochutná a zjistí, jaká je to lahůdka“, říká Libor.

„Ze začátku jsem vůči červíkům měla dost rezervovaný přístup. Musela jsem na sobě zapracovat a změnit svůj postoj. Pak mi zapojení do firmy začalo dávat absolutní smysl“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka WormUP s.r.o.

Tak naber odvahu a ochutnej :-)

Komentáře

Já jsem ochutnala na jednom food festivalu. S jogurtem chutnaly jako oříšky, ale nedělal mi dobře pohled na živé červy. Snaha aktivistů naučit lidi na hmyz místo masa asi nedopadne dobře, alespoň v naší kultuře. :-)

Já tedy nene. Už jsem měla možnost, ale neodvážila jsem se. ;-)

Přidat komentář