Těsto na ovocné tvarohové knedlíky: Aby byly knedlíky vláčné i pevné, je třeba zvolit správnou mouku a znát pár vychytávek
12. 6. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na ovocné tvarohové knedlíky a potřebujete vědět, jak se dělá těsto? Ať už si vyberete kterékoliv sezónní ovoce, máme pro vás rady, jak si připravit tuto pověstnou a jednoduchou dobrotu.
Ovocné tvarohové knedlíky
Nadýchané, jemné a plné šťavnatého ovoce – ovocné tvarohové knedlíky jsou jedním z těch jídel, která si spojujeme s létem a chvílemi beze spěchu. Často připomínají i prázdniny u babičky, kdy se z kuchyně linula vůně rozpuštěného másla a sladkého ovoce. Tvarohové těsto je krásně vláčné, jemné a příjemně nasládlé, aniž by přehlušilo chuť samotného ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Co je v základu tvarohového těsta na knedlíky
Tvaroh je hlavní ingrediencí. Nejčastěji používáme tučný nebo polotučný v kostce, protože má pevnější konzistenci než ten vaničkový a těsto díky němu drží tvar. K tvarohu přidáváme vejce – hlavně jako pojivo, které těsto zpevní.
Třetí klíčovou surovinou je mouka. Využít můžeme polohrubou, protože má ideální strukturu – z hladké by byly lepivé a špatně tvarovatelné. Častěji na tvarohové knedlíky využíváme hrubou mouku. S jejím množstvím se nevyplatí to přehánět, byly by tužší, a také těsto zbytečně moc nehněteme, aby knedlíky nebyly gumové. Tuto variantu mouky necháváme v těstu odležet, aby nasálo vlhkost. Potřebuje alespoň půl hodiny. Někdy hrubou mouku kombinujeme s krupicí nebo strouhankou – a i tady platí odležení. Těsto z polohrubé mouky zpracováváme hned.
Do těsta patří také špetka soli, která vyváží sladkost ovoce.
Co je při přípravě důležité?
Tvarohové těsto je na rozdíl od kynutého nebo bramborového mnohem rychlejší na přípravu – nečekáme, až vykyne, ani nemusíme vařit brambory. Na druhou stranu je potřeba trochu citu při jeho zpracování. Těsto by mělo být měkké, vláčné a jen lehce podsypávané moukou – pokud přidáme příliš mouky, bude tuhé a suché. Naopak příliš řídké těsto se bude trhat a lepit, což může být způsobeno například příliš vlhkým tvarohem. Pokud se těsto lepí na prsty, přidáme po malých dávkách mouku a zpracujeme ho jen krátce – dlouhé hnětení není potřeba, těsto by mohlo zbytečně ztvrdnout.
Varianty těsta a různé vychytávky
Každý má svůj oblíbený způsob, jak těsto připravit, a není nic špatného na tom trochu experimentovat:
-
Krupice místo části mouky: Dodá těstu lehkost a jemnější texturu.
-
Některá tvarohová těsta jsou obohacena o trochu másla.
-
Cukr do těsta: Přidáváme ho jen velmi jemně, aby nepřehlušil ovoce. Hodí se hlavně při použití kyselejších druhů, jako jsou rybíz, višně nebo angrešt.
-
Na provonění můžeme přidat i trochu vanilkového cukru.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Jak připravit ovocné tvarohové knedlíky
Na tři porce ovocných tvarohových knedlíků si připravte: Těsto: 250 g tvarohu, 1 vejce, 240 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, 1 špetku soli a ovoce dle chuti. Na polití a posypání: máslo, moučkový cukr a kysanou smetanu.
Jak na to? Z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje zpracujte na vále těsto. Těsto rozkrojte napůl a z každé části vyválejte plát. Plát těsta nakrájejte na čtverce, do každého zabalte ovoce, dobře uzavřete a zakulaťte do tvaru knedlíku.
Připravené knedlíky vložte do vroucí vody, po chvilce je oddělte ode dna a jakmile se objeví na hladině, vařte je ještě asi 3-5 minut.
Knedlíky na talíři polévejte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a přidejte kopeček kysané smetany.
Náš tip: Připravte si těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více