Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivní bramboráky: Stačí přidat do těsta jen trochu piva a bramboráky jsou krásně křupavé a nádherně nadýchané
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete bramboráky a zkoušeli jste už nejrůznější varianty? A co třeba pivní bramboráky? Spojení piva s oblíbenými bramboráky je vynikajícím nápadem. Připravte si je třeba k obědu.

Pivní bramboráky

Bramboráky patří mezi stálice české kuchyně – voňavé, dozlatova smažené a ideálně podávané ještě horké. Variant tohoto oblíbeného jídla je tolik, kolik je kuchařů.

Ale co když do těsta přidáme trochu piva? Vznikne netradiční varianta, která překvapí svou lehkostí i jemně nakyslým aroma. Ať už je připravujeme na grilovačku, jako přílohu k masu nebo jen tak „na zub“ s česnekovým dipem, tahle verze určitě nezklame. Přichystáme si pánev, otevřeme lahev a jdeme na to!

Pivo a bramboráky

Pivo a bramboráky. Spojit je do jednoho receptu není jen hříčka kuchařské fantazie, ale chytrý způsob, jak klasickému jídlu dodat nový rozměr. Pivo totiž v kuchyni nehraje jen roli osvěžujícího nápoje po vaření, ale umí být i velmi funkční surovinou.

V těstě na bramboráky má pivo hned několik výhod. Když ho přidáme místo části mléka nebo vody, dodá těstu lehkost a vzdušnost, což je u smažených pokrmů výhoda – výsledné placičky nejsou tak hutné, a přitom krásně drží tvar. Bublinky v pivu pomáhají těsto „načechrat“, zatímco chmel a slad propůjčují jemnou hořkost a lehce karamelové tóny, které se skvěle doplňují s česnekem a majoránkou.

Navíc se při smažení většina alkoholu odpaří, takže se nemusíme bát, že by bramboráky chutnaly po alkoholu. Zůstane jen bohatší chuť a křupavější struktura. Výsledkem je bramborák, který má říz nejen díky česneku, ale i díky zlatavému moku, který známe spíš ze sklenice než z mísy na těsto.

A jaké pivo zvolit? Nejlépe funguje světlé výčepní nebo lehčí ležák, ideálně nepříliš hořký – ten se lépe sladí se zbytkem chutí.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit pivní bramboráky

Na jednu dávku potřebujete: 500 g brambor, 100-120 ml světlého slabšího piva, 1 vejce, 3-4 stroužky prolisovaného česneku, 2 střední žampiony, 1 hrst sušené smažené cibule, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, kmín, sůl, pepř mletý, majoránku a olej na smažení.

Jak na to? Oloupané brambory a žampiony nastrouhejte na hrubším struhadle. Přidejte vejce, česnek, cibuli, koření, pivo a nakonec mouku se strouhankou. Mouku dávejte postupně do požadované hustoty.

Dochuťte a smažte na oleji z obou stran dokřupava. Usmažené odkládejte na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.

Náš tip: Připravit si můžete i křupavé bramboráky podle následujícího video receptu: 

Témata

Recepty k tomuto článku