Victoria sponge cake aneb Jednoduchý piškotový dort s jahodami: Doplněný šlehačkou je dokonalý
18. 6. 2025 Vaření
Dort nemusí být vždy jen hodně nazdobený, potřený spoustou krému nebo potažený fondánem. Důkazem tvrzení, že v jednoduchosti je krása, je i Victoria sponge cake neboli viktoriánský piškot, jemuž se někdy říká rovněž dort královny Viktorie. Ta jej prý totiž přímo zbožňovala.
Nejklasičtější dort vůbec
Viktoriánský piškot je taková klasika mezi dorty a vlastně ten úplně nejjednodušší a nejzákladnější dort ze všech. V moderní cukrařině by se dal přirovnat k tzv. „naháčům“, nicméně tento piškotový dort se může chlubit dlouhou historií sahající až do dob viktoriánské Anglie.
Je to ten úplně nejtradičnější dort, jakýsi dortový archetyp, který lze předělat a vyšperkovat do podoby různých dortových variací.
Mohlo by vás zajímat
Slavný britský moučník
Victoria sponge cake je dodnes považován za jeden z nejoblíbenějších britských moučníků. Je neoddělitelně spjat s anglickými čaji o páté, je ideálním moučníkem na letní oslavy nebo na odpolední posezení s návštěvou.
Své jméno dort získal po královně Viktorii, slavné britské panovnici, která vládla v 19. století a období její vlády je přímo označováno jako viktoriánské období. Slavná panovnice totiž měla tento dort v oblibě a ráda si ho dávala během odpolední čajové pauzy, která byla ve vyšších kruzích tradičním rituálem.
Říká se, že dort vznikl jako reakce na rostoucí zájem o lehčí dezerty v dobách, kdy byly moderní hutnější moučníky nebo vydatné pudinky. Vzdušný piškot byl tak jejich vynikajícím protikladem. Někdy se mu také říkal Victoria sandwich cake. Původně se totiž nepekl v dortové formě, ale ve tvaru jakéhosi podlouhlého bochníku, který se pak krájel na delší úzké řezy.
Jednoduchý, ale chuťově dokonalý
Viktoriánský dort každého okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí. V základu jde o spojení dvou nadýchaných piškotových korpusů, slepených marmeládou a naplněných ušlehanou smetanou, případně máslovým krémem. Právě výběr marmelády je u dortu důležitý.
Podle původního receptu by se totiž měla používat jen jahodová nebo malinová, které krásně barevně i chuťově kontrastují se zbytkem dortu. Navzdory své jednoduchosti je tento moučník dokonale vyvážený. Jde zkrátka o úžasné propojení tří základních chutí: nadýchaného piškotu, ovocné marmelády a jemného krému.
Jak na pravý viktoriánský piškot?
Předností moučníku je, že je hotový raz dva, nepotřebujete na něj žádné zvláštní suroviny, navíc příprava je velmi snadná. Stačí jen všechny ingredience v jedné míse ušlehat dohladka.
Základní recept si můžete i snadno poupravit, třeba už jen tím, že do něj přidáte čerstvé ovoce, samozřejmě nejlépe maliny či jahody. A jak tedy Victoria sponge cake neboli viktoriánský piškot připravíte?
Budete potřebovat: 4 vejce, 225 g moučkového cukru plus trochu navíc na posypání hotového dortu, 225g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 225 g másla pokojové teploty, kvalitní jahodový nebo malinový džem, asi 250 ml ušlehané smetany a ovoce na ozdobu (jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny).
- Předehřejte troubu na 180 °C (nebo 160 °C horkovzduch). Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložte na dně pečicím papírem.
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a máslo. Elektrickým ručním mixérem míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Jen dávejte pozor, abyste směs zbytečně nepřešlehali. Těsto pak rovnoměrně rozdělte do připravených forem. Pomocí stěrky dobře uhlaďte povrch.
- Formy vložte do trouby a pečte asi 25 minut. Korpusy jsou upečené, když jsou zlatohnědé a odlepují se od okrajů forem, na dotek by měly být pružné. Nechte je asi 5 minut chladnout ve formě, pak kolem vnitřního okraje forem přejeďte nožem a korpusy opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Nechte je úplně vychladnout.
- Jeden korpus položte na talíř dnem vzhůru a potřete ho velkým množstvím džemu a ušlehanou šlehačkou, případně můžete i do středu přidat čerstvé ovoce. Navrch položte druhý korpus obrácený horní stranou nahoru. Celý dort poprašte moučkovým cukrem nebo opět ozdobte ušlehanou šlehačkou a ovocem.
Náš tip: Jednoduchý piškotový dortový korpus si můžete upéct i podle našeho video receptu.
Bbc.co.uk: Mary Berry's easy Victoria sponge
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více