Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Victoria sponge cake aneb Jednoduchý piškotový dort s jahodami: Doplněný šlehačkou je dokonalý
Zdroj: Toprecepty

Dort nemusí být vždy jen hodně nazdobený, potřený spoustou krému nebo potažený fondánem. Důkazem tvrzení, že v jednoduchosti je krása, je i Victoria sponge cake neboli viktoriánský piškot, jemuž se někdy říká rovněž dort královny Viktorie. Ta jej prý totiž přímo zbožňovala. 

Nejklasičtější dort vůbec

Viktoriánský piškot je taková klasika mezi dorty a vlastně ten úplně nejjednodušší a nejzákladnější dort ze všech. V moderní cukrařině by se dal přirovnat k tzv. „naháčům“, nicméně tento piškotový dort se může chlubit dlouhou historií sahající až do dob viktoriánské Anglie.

Je to ten úplně nejtradičnější dort, jakýsi dortový archetyp, který lze předělat a vyšperkovat do podoby různých dortových variací

Slavný britský moučník

Victoria sponge cake je dodnes považován za jeden z nejoblíbenějších britských moučníků. Je neoddělitelně spjat s anglickými čaji o páté, je ideálním moučníkem na letní oslavy nebo na odpolední posezení s návštěvou. 

Své jméno dort získal po královně Viktorii, slavné britské panovnici, která vládla v 19. století a období její vlády je přímo označováno jako viktoriánské období. Slavná panovnice totiž měla tento dort v oblibě a ráda si ho dávala během odpolední čajové pauzy, která byla ve vyšších kruzích tradičním rituálem.

Říká se, že dort vznikl jako reakce na rostoucí zájem o lehčí dezerty v dobách, kdy byly moderní hutnější moučníky nebo vydatné pudinky. Vzdušný piškot byl tak jejich vynikajícím protikladem. Někdy se mu také říkal Victoria sandwich cake. Původně se totiž nepekl v dortové formě, ale ve tvaru jakéhosi podlouhlého bochníku, který se pak krájel na delší úzké řezy

Jednoduchý, ale chuťově dokonalý

Viktoriánský dort každého okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí. V základu jde o spojení dvou nadýchaných piškotových korpusů, slepených marmeládou a naplněných ušlehanou smetanou, případně máslovým krémem. Právě výběr marmelády je u dortu důležitý.

Podle původního receptu by se totiž měla používat jen jahodová nebo malinová, které krásně barevně i chuťově kontrastují se zbytkem dortu. Navzdory své jednoduchosti je tento moučník dokonale vyvážený. Jde zkrátka o úžasné propojení tří základních chutí: nadýchaného piškotu, ovocné marmelády a jemného krému.

Jak na pravý viktoriánský piškot?

Předností moučníku je, že je hotový raz dva, nepotřebujete na něj žádné zvláštní suroviny, navíc příprava je velmi snadná. Stačí jen všechny ingredience v jedné míse ušlehat dohladka.

Základní recept si můžete i snadno poupravit, třeba už jen tím, že do něj přidáte čerstvé ovoce, samozřejmě nejlépe maliny či jahody. A jak tedy Victoria sponge cake neboli viktoriánský piškot připravíte? 

Budete potřebovat: 4 vejce, 225 g moučkového cukru plus trochu navíc na posypání hotového dortu, 225g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 225 g másla pokojové teploty, kvalitní jahodový nebo malinový džem, asi 250 ml ušlehané smetany a ovoce na ozdobu (jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny). 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (nebo 160 °C horkovzduch). Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložte na dně pečicím papírem. 
  2. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a máslo. Elektrickým ručním mixérem míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Jen dávejte pozor, abyste směs zbytečně nepřešlehali. Těsto pak rovnoměrně rozdělte do připravených forem. Pomocí stěrky dobře uhlaďte povrch. 
  3. Formy vložte do trouby a pečte asi 25 minut. Korpusy jsou upečené, když jsou zlatohnědé a odlepují se od okrajů forem, na dotek by měly být pružné. Nechte je asi 5 minut chladnout ve formě, pak kolem vnitřního okraje forem přejeďte nožem a korpusy opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Nechte je úplně vychladnout. 
  4. Jeden korpus položte na talíř dnem vzhůru a potřete ho velkým množstvím džemu a ušlehanou šlehačkou, případně můžete i do středu přidat čerstvé ovoce. Navrch položte druhý korpus obrácený horní stranou nahoru. Celý dort poprašte moučkovým cukrem nebo opět ozdobte ušlehanou šlehačkou a ovocem. 

Náš tip: Jednoduchý piškotový dortový korpus si můžete upéct i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Bbc.co.uk: Mary Berry's easy Victoria sponge
 
 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli