Kulajda podle mé babičky: Nechybí v ní pořádná dávka sušených hub, zakysaná smetana a také voňavý kopr
23. 6. 2025 Vaření
Určitě si řeknete, kulajda podle mé babičky je ta nejlepší. A není se čemu divit. Poctivá tradiční jídla totiž umějí skvěle. Máme pro vás rady, jak tak výbornou kulajdu plnou hub a podělíme se i o její varianty.
Kulajda podle mé babičky
Kulajda je jednou z těch tradičních českých polévek, které člověka spolehlivě vrátí do dětství – k babičce do kuchyně, kde voněla po houbách, kopru a čerstvě uvařených bramborách. Je to sytá a vydatná polévka, která se často podávala jako hlavní jídlo. Babička ji vařila s láskou a pokaždé říkala, že „pravá kulajda se pozná podle vůně kopru a pořádného základu z hub“.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kulajdy
Základem této polévky bývají brambory, smetana, kopr a houby. V některých rodinách je typické i zahuštění jíškou, jinde se dává jen zakysaná smetana. Chuťově je kulajda příjemně nakyslá a zároveň jemná díky smetaně. Babička vždycky říkala, že správná kulajda musí být „tak akorát – ani moc kyselá, ani moc sladká“.
Jakkoliv se může zdát, že kulajda má jasná pravidla, každá domácnost si ji upravuje podle svého. Někdo přidává kmín, jiný ocet. Babička třeba trvala na čerstvém kopru a sušených houbách, protože právě ty dodají polévce tu správnou „lesní“ chuť. V některých částech Čech se dokonce do kulajdy nedává kopr vůbec – a přesto ji tam pod tímto názvem znají.
Jiné verze se přibližují spíš k tzv. kyselu – to je příbuzná polévka, ve které využíváme chlebový kvásek místo smetany a výsledná chuť je výrazně kyselejší. Mezi další varianty patří i odlehčené verze bez zahuštění moukou nebo naopak velmi husté, téměř omáčkové provedení.
Ať už ji vaříme podle jakéhokoli receptu, nese v sobě kus české tradice a kuchařského umění, které se předává z generace na generaci. A právě v tom je její síla – ať je pokaždé trochu jiná, vždycky chutná důvěrně známě.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit kulajdu
Na čtyři porce kulajdy potřebujete: 4 brambory, 3 lžíce sušených hub, 5 hrnků vody, 200 ml zakysané smetany, 4 lžíce hladké mouky, sůl, kmín a kopr (podle potřeby).
Jak na to? Sušené houby namočte na 2 hodiny do teplé vody. Oloupané brambory nakrájejte na menší kousky, zalijte je 4 hrnky vody, přidejte scezené houby, sůl, kmín a povařte.
Zakysanou smetanu smíchejte se 4 lžícemi hladké mouky a 1 hrnkem studené vody. Asi po patnácti minutách polévku odstavte, přes sítko přilijte zahuštěnou smetanu a pečlivě rozmíchejte. Přiveďte k varu a ještě přibližně 20 minut povařte. Před koncem varu můžete do kulajdy přidat najemno nakrájený kopr a už nevařte.
Náš tip: Připravte si výbornou kulajdu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více