Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si katův šleh i na chalupě: Výborné pikantní jídlo s lečem ze sklenice je jednoduché a rychle hotové
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Na chalupě potřebujete připravovat jednoduchá, ale přitom chutná jídla. Takový je katův šleh v jednoduché variantě nejen pro chalupáře. Na toto oblíbené nemusíte jen do hospody, snadno ho uvaříte.

Katův šleh nejen pro chalupáře

Někdy není čas ani nálada vymýšlet složité recepty a právě v takové chvíli přijde vhod osvědčená klasika. Katův šleh patří mezi stálice české hospodské kuchyně, připravit si ho můžeme ale i doma – ať už na chalupě, nebo v paneláku po náročném dni. Kombinace šťavnatého masa, cibule, pikantních paprik a koření je natolik výrazná a uspokojivá, že nás tahle rychlovka zaručeně postaví na nohy.

S létem se řada z nás dost možná chystá čas trávit na na chalupě, kde často nemáme přístup ke kompletní kuchyni. Právě proto oceníme jednoduchost receptu ještě víc. Cibule a česnek se snadno skladují, maso nakoupíme čerstvé, koření nezabere místo a brambory jsou základní surovina. Stačí jedna pánev, jeden rendlík – a chutná večeře či oběd je na stole.

Co je katův šleh?

Katův šleh je jídlo, které obvykle připravujeme z vepřového masa nakrájeného na tenké nudličky. Typické jsou pro něj ostré tóny – často se přidává feferonka, pálivá paprika nebo chilli a celé jídlo obyčejně dochucujeme kečupem, hořčicí a pepřem. Výsledkem je výrazná směs, která krásně voní a ještě lépe chutná. Název „katův šleh“ má odkazovat na to, že jídlo „šlehne“ svou chutí – a není to daleko od pravdy.

Jak obměnit katův šleh

Velkou výhodou tohoto jídla je jeho jednoduchost. Stačí pár surovin – cibule, paprika, maso, trochu koření – a během chvíle je hotovo. Papriku můžeme nahradit lečem (možná máte ještě zásobu ve spíži, dá se koupit i hotové). Někdo si přidává kyselou okurku, jiný zase sází na sójovou omáčku. Místo vepřového masa můžeme přichystat i lehčí kuřecí verzi.

Jakou přílohu zvolit ke katovu šlehu

Katův šleh je výborný s bramboráčky, často ho jíme s hranolkami. Pro chalupáře je důležité, že skvěle chutná i s chlebem.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

 

Jak připravit katův šleh

Na čtyři porce potřebujete: 400 g vepřové kýty (nebo plece), 1 cibule, 1 sklenice leča (330 g), 2 stroužky česneku (nebo chilli podle chuti), olej, sůl a mletý pepř. Na zahuštění: trocha hladké mouky (nebo tmavé jíšky).

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte. Maso opláchněte a nakrájejte ho na nudličky.

Cibuli osmahněte na rozehřátém oleji, přidejte nakrájené maso a prudce ho opečte. Osolte, opepřete, přidejte lečo, mírně podlijte vodou a duste do změknutí.

Ke konci přidejte prolisovaný česnek nebo chilli a zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody, nebo tmavou jíškou. Množství mouky zvolte podle potřeby. Po zahuštění nechte ještě důkladně provařit.

Podávejte s malými bramboráčky, rýží nebo vařenými bramborami.

Náš tip: Připravte si katův šleh s bramboráčky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku